Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Dübörögnek a feltörekvő piacok

Valamelyest nyugtatólag hatott a részvénypiacokra az olajár mérséklődése, valamint az a kilátás, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed következő ülésén várhatóan nem emeli tovább a kamatokat, hogy ezzel is ellensúlyozza a Katrina hurrikán negatív hatását a gazdasági növekedésre.

Nyugat-Európában ennek ellenére csökkenést mutattak az indexek, töretlenül emelkedtek viszont régiónk feltörekvő piacai. A BUX az elmúlt két hétben a török ISE100 index után a második legjobb teljesítményt nyújtotta, hétfőn 23000 pont feletti abszolút csúcson is járt, de az enyhe korrekció után is közel 4,5 százalékot emelkedett egy hét alatt.
A legnagyobb emelkedést a román CEC Bank privatizációjában továbbra is versenyben lévő OTP produkálta, a héten a Merrill Lynch is megemelte a papír célárfolyamát 8600-ról 9530 forintra. Több mint 5 százalékkal szintén abszolút csúcsig drágult, s ezzel a régió legjobban teljesítő gyógyszerpapírja lett a Richter. A „mindössze” 3,5 százalékkal dráguló Mol is természetesen árfolyamrekordot döntött, a Morgan Stanley 26000 forintos célárfolyammal továbbra is felülsúlyozásra ajánlja, és az európai olajszektor egyik legjobb befektetésének tartja az olajcéget. Blue chipjeink közül csak a Magyar Telekom részvényei gyengélkedtek. A papírt vegyesen ítélik meg az egyes bankházak elemzői, az ING 918 forintos célárfolyam mellett eladásra minősítette, miközben a K&H Equties elemzői 1150 forintos árfolyam-várakozás mellett vételre ajánlja. A tovább csökkenő hozamok mellett jól teljesítettek az áramszolgáltatók is, a Démász öt éve nem látott árszintig drágult.