Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Sugár András ment, de mi jön?

Közös megegyezéssel távozott a héten a T-Mobile Magyarország vezetője, Sugár András. A hír váratlan, és sokan nem értik. Mivel a cég nem indokol, Sugár pedig nem nyilatkozik, megindultak a találgatások, mi lehet a valódi ok.


Sugár András. Váltott Fotó: MTI

Sugár András személye eggyé vált az általa vezetett céggel. A vonalas telefonokkal szemben 1993 óta a magyar piac is megismerkedhetett a hordozható készülékekkel. Akkor egy 50 fős cég indult, ennek egyik vezetője volt a most távozó Sugár. Az azóta Magyarország vezető telekommunikációs cégévé váló nagyvállalat sorsa nem csak a részvényeseket érdekli. A cég a legtöbb adót fizetők 10-es klubjának a tagja, így mondhatni nemzeti érdek is, hogy ez ne változzon.
A távozás bejelentése rövid és igen semleges volt. Az ideiglenesen helyettesítő Straub Elek méltatta, Sugár nem kommentált sokat, csak megjegyezte, nem értettek mindenben egyet a cég jövőjével kapcsolatban. A menedzsernyelvről lefordítva ez annyit tesz, jobb, ha elválik az útjuk egymástól, mert radikális a véleménykülönbség. Az üzleti életben ez nem szokatlan dolog. A cég arculatát kezdetektől meghatározó személytől is meg lehet válni, végül is a tulajdonos dönti el, mit csinál a jövőben. Az így távozó vezetővel megegyeznek, hamarabb megy, a cég vagy fizet hallgatási pénzt vagy nem, mindenesetre Sugár a felmondási időt sem töltötte le - de ezek a részletek üzleti titoknak minősülnek, és valódi vezető erről soha nem beszél. Topmenedzsereknél ez nem olyan nagy katasztrófa, valószínűleg nem fog gondot okozni számára az elhelyezkedés vagy váltás. 
Sokkal érdekesebb, hogy a 45 százaléknyi piaci részesedéssel rendelkező mobilszolgáltató céggel mi történik a jövőben. A többségi tulajdonos Deutsche Telekom tervei valószínűleg már elkészültek. Már a nyár folyamán történtek tapogatózások, mit szólnának a magyar hatóságok egy cégösszevonáshoz. Láthatólag ez nem lesz egyszerű menet. Mindenesetre az ügy nem egy vezetőváltásról szól, hanem milliárdok sorsáról: kérdés, itt maradnak, vagy mennek tovább.