Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Vírusexport Európába

Oroszország európai területeit is elérte a madárinfluenza emberre is veszélyes alfaja. Bár egyelőre csak vad- és házi madarakat pusztít, már emberi megbetegedésekről is érkeztek gyanús jelentések. 

Ahogy a tudósok fogalmaztak, „a vírus már képes legyőzni a fajok közti távolságot és mutálódni”. Ha a betegség valóban átterjedhet madarakról emberekre, akkor járvány várható - legalábbis Oroszországban. Egyes médiumok úgy tudják, e kór ellen nem létezik vakcina; mások szerint viszont orosz kutatók készek lennének kidolgozni az ellenszert, de nincs rá pénz. 
A kormány megnyugtató közleményeket tesz közzé, miközben július vége óta folynak a fertőzés gócpontjainak a lokalizálását célzó intézkedések.
Az első oroszországi terület, ahonnan háziállatok megbetegedését jelentették, a novoszibirszki régió volt. Azt mondják, a vírust már tavaly behurcolták az országba. A Kínából érkező egyes madarak - tőkésréce, szürke kacsa, vetési lúd és nyílfarkú réce - fertőzött példányaitól először más vadmadarak betegedtek meg, később pedig házi madarak is.
A Katasztrófavédelmi Minisztérium adatai szerint egy hete a novoszibirszki, majd az omszki körzetben és az Altáj környékén több mint négyezer madár pusztult el. A járvány továbbterjedésének megelőzésére csak a novoszibirszki régióban hatvanöt ezer csirke, liba és pulyka vár megsemmisítésre. A veszteségért az állam fizetne a gazdáknak, azonban sokan közülük mégsem akarják levágni háziállataikat, mivel a kompenzáció nem éri el a kár mértékét. Ráadásul a fertőzött falvak gazdálkodói csak a jövő évben foglalkozhatnak újra baromfival - így lehet csak a minimumra csökkenteni a fertőzés kockázatát.
Számos települést karanténba zártak. Az ügyészség vádat emelt egy baromfitenyésztő telep vezetőnője ellen, aki eltitkolta a hatóságok és a közösség elől azt a tényt, hogy állományában madárinfluenza pusztít. Végül be kellett zárnia üzemét és meg kellett semmisítenie nemcsak a kilencezres baromfiállományát, hanem az összes tojást, sőt még a felszerelés egyes részeit is. Jelen pillanatban a hivatalos nevén H5N1 vírus terjedését hat oroszországi régióban, köztük az Uraltól nyugatra fekvő Kalmükföldön, valamint Kazahsztánban regisztrálták. 
A hatóságok szerint augusztus 12-ére abbamaradt a baromfihullás a járvány sújtotta vidékeken. Ennek ellenére ötven település továbbra is egészségügyi megfigyelés alatt áll. A novoszibirszki körzetben kórházban ápolják azt a tévériporternőt, aki a járvány sújtotta területekről tudósított. A vizsgálatok eredményét egyelőre nem közölték; a tünetek alapján azonban nem kizárt, hogy esetleg madárinfluenza emberi fertőzéséről van szó. Néhány hónappal ezelőtt Dél-kelet-Ázsiában ötvenhat ember esett e betegség áldozatául. Nagyon ritka eset, hogy madárról emberre terjed ez a fajta influenza - a veszély azonban nagy, mivel a halálozási arány meghaladja az 50 százalékot.
Az orosz szakemberek mindeddig azt bizonygatták, hogy a madárinfluenza nem veszélyes az emberre. A novoszibirszki régió kormányzója egyenesen azt nyilatkozta, „csirkét nemcsak lehet, de kell is vásárolni”. Az orvosok persze nem mondanak efféléket, de hangsúlyozzák, hogy a nevezett vírus 70 fokon elpusztul - vagyis még a fertőzött madár húsa is veszélytelenné válik a sütés-főzés során. Az újságok járványügyi szakértőkre hivatkozva írják, hogy nem véletlen, hogy a madárinfluenzának Kambodzsában, Vietnamban és Hong-Kongban voltak emberi áldozatai: ott ugyanis nem ritkán nyersen fogyasztják a baromfit. Ez pedig Oroszországban nem épp elterjedt szokás. Így hát - ha ez igaz - étkezéssel nem fertőződhetnek meg. Továbbra is nyitott kérdés viszont, hogy a még élő beteg madár vajon rejt-e veszélyeket az ember számára.