Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Demokráciát adnak a népnek

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) e heti döntésének jóvoltából újabb öt évig „élvezhetjük” a kereskedelmi tévé-csatornák kifejezetten műsorsugárzó tevékenységét, valamint egyelőre újabb egy, de előfordulhat, hogy nemsokára még további kettő közszolgálati csatorna között osztható majd el az adófizetők pénze.


Rudi Zoltán. Zöld utat kapott Fotó: MTI

De az is lehet, hogy még itt sincs megállás, hiszen tavaly óta 6-7 tematikus adó beindításának tervét jelentették be a közszolgálati televízió vezetői. Még szerencse, hogy eddig csak az m3 kérelme érkezett meg a testület elé. A Demokrácia névre keresztelt tévéadót - mint műholdas szakosított közszolgáltatást - a médiatestület azt követően vette nyilvántartásba, hogy az MTV beadványa megfelelt a törvénybe foglalt alaki előírásoknak. Tartalmi részt azonban nem vizsgálhat a testület. Így hát az is biztos, hogy ha a Duna Televízió által tervezett Autonómia és Unió elnevezésű csatornák nyilvántartásba vételi kérelme megfelel a feltételeknek, az ORTT azokat is bejegyzi - tájékoztatta a Heteket Vékony Éva, a testület szóvivője. A grémium öt tagja közül négyen támogatták a döntést, az egyetlen ellenszavazat Szalai Annamáriától, a Fidesz delegáltjától származott. 
„A Demokrácia csatorna elindítását konkrétan az indokolja, hogy az MTV menedzsmentje tiszta profilú, kulturális, tudományos, művészeti, az emberi alkotó képesség eredményeinek bemutatását előtérbe helyező tévéadóvá szeretné alakítani a kettes csatornát, míg az m3 a különféle fontos közéleti és politikai rendezvények, események, vitaműsorok, parlamenti közvetítések, illetve regionális vallási és kisebbségi műsorok számára biztosítana kiszámíthatóbb terepet” - mondta el lapunknak Rudi Zoltán, az MTV elnöke. Miután a 2005-ös költségvetés 25,6 milliárd forintot irányzott elő a közszolgálati tévé számára, annak elnöksége ebből 680 millió forintot különített el az m3-as csatorna őszi beindítására. A tévéelnök szerint „elképesztően kevés idő” áll rendelkezésre a beruházásokhoz szükséges közbeszerzési eljárások kiírására, hiszen az engedély hiányában eddig kötve volt a kezük. Gondot már csak a költségvetésben zárolt ominózus tíz százalék okozhat, amennyiben ugyanis a megállapított milliárdok nem vándorolnak át a királyi tévé kasszájába, az új csatornát csak a másik két adó rovására lehetne elindítani. Ezt pedig Rudi Zoltán nem szeretné. 
Vihart azonban nem is a köztévé „elágazásai”, hanem a kereskedelmi csatornák koncessziójának öt éves kitolása kavart. Szalai Annamária egyenesen puccsról, politikai összefogásról beszélt a döntést követően. Tény, hogy a testület szerdai döntése egy több pontból álló, a szocialista delegált Ladvánszky György javaslata alapján dőlt el, melynek értelmében mind az RTL Klub, mind pedig a TV2 további öt évre birtokolhatja pozícióját a médiapiacon, illetve a 2006-ban lejáró két körzeti és 36 helyi műsorszolgáltatási jogosultság meghosszabbítása is megtörtént. „A törvény előírása alapján a műsorszolgáltatónak a jogosultság lejárta előtt 14 hónappal be kell jelentenie a hosszabbítás igényét, de a kereskedelmi tévék már korábban benyújtották erre vonatkozó kérelmüket” - mondta el Vékony Éva. A szóvivő beszámolója szerint amikor a két kereskedelmi csatorna megnyerte a pályázatot, tíz évre kapták meg a jogosultságot, melyhez társult a jogszabály szerint egy „bármikor lehívható opció”, azaz az ötéves meghosszabbítás lehetősége, melynek gyakorlatilag egyetlen komoly feltétele a súlyos szerződésszegéstől való tartózkodás.
Szárnyra kelt híresztelések szerint a testület döntésének sebességét az a kormányhatározat is fokozta, amely 2012-re az analóg műsorszolgáltatásról digitálisra történő átállást írja elő. Ennek mikéntjét és a totálisan új helyzet szabályait még homály fedi. „Ha eljön a digitális világ, minden nyitott lesz, rengeteg szolgáltató kitörhet, teljesen más lesz a piac, mint jelen pillanatban. Addig mindenesetre szűkös kincs a frekvencia.” - értékeli a lehetőségeket Vékony Éva.