Vissza a tartalomjegyzékhez

Tóth Ágnes
Férfiak egészséghete

Az észak-amerikai „apák napjához” igazodva Magyarországon ezen a héten immáron második alkalommal zajlik le a Férfiak egészséghete elnevezésű rendezvénysorozat, melynek célja a közvélemény figyelmének felhívása a férfiak egészségét fenyegető egészségügyi problémákra. Ez a hét arra buzdítja a férfiakat és a fiúkat, hogy különféle egészségügyi problémáik megelőzése érdekében rendszeresen vegyenek igénybe orvosi tanácsot, illetve kezelést igénylő betegségeikkel és sérüléseikkel időben forduljanak szakemberhez. 

Társadalmi szerepükből adódóan a férfiak egészsége egyrészt fokozott veszélynek van kitéve, másrészt valójában nem egyéni, hanem inkább családi, össztársadalmi probléma. A fejlett társadalmakban élő férfiak vezető halálozási okai jórészt a civilizációval összefüggő helytelen táplálkozási és életvezetési szokásokra vezethetők vissza. Ebből a felismerésből kiindulva az utóbbi évtizedekben átfogó és módszeres egészségnevelő társadalmi felvilágosítás bontakozott ki, melynek eredményeképpen mára kézzelfogható javulás észlelhető az egészségtudatúság és a statisztikai mutatók terén is - az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nyugat-Európában. Ezen felbuzdulva a már bevált módszerek helyi viszonyok szerint módosított átvételével igyekszünk felzárkózni mi is. Az egészségnevelő, megelőző intézkedések folyományaként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban kitolódott a születéskor várható élettartam, ami viszont további megoldandó problémákat von maga után, melyek közül az idős kort megérő férfiakat leginkább a prosztata rosszindulatú daganata fenyegeti.
A magyarországinál kedvezőbb egészségügyi statisztikákkal büszkélkedő országok gyakorlatát követve az alábbi életvezetési tanácsokat érdemes megfontolni.
Egészséges táplálkozás: Az elfogyasztott táplálék mennyisége és összetétele, illetve az éppenséggel el nem fogyasztott táplálék hiánya is befolyásolja az egészségi állapotot. Törekedjünk kiegyensúlyozott táplálkozásra, kerüljük a telített zsírsavakban gazdag, túlsózott ételeket, fogyasszunk több növényi rostot és elegendő mennyiségű folyadékot. Az elhízás megelőzésére már gyermekkorban érdemes odafigyelni kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres testmozgás biztosítása által. A jóléti betegségnek számító túlsúlyosság megelőzése révén olyan krónikus betegségek előfordulásának veszélye csökkenthető, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus vagy a mozgáskorlátozottsághoz vezető agyi történések (népi elnevezéssel gutaütés).
Testmozgás: A testmozgás nem csupán az elfogyasztott kalóriák ledolgozásának kínkeserves módja, hanem a művelője testi-lelki jólétét elősegítő tevékenység, ami a fokozatosság és a rendszeresség elvét betartva kifejezetten élvezetes is tud lenni. Sokan idő- és pénzhiányra, a sportlétesítmények nehéz megközelíthetőségére hivatkozva igyekeznek távolmaradni az efféle időtöltéstől, azonban még a legelfoglaltabbak számára is adott a lehetőség, hogy lift helyett lépcsőn járjanak vagy a megállóban való hosszas várakozás helyett olykor sétáljanak egy-egy háztömbnyi távot. 
Füstmentesség: A köztudatban a dohányzás káros hatásai közül legismertebb a tüdőrák, azonban egyéb egészségkárosító hatásai jóval kevésbé köztudottak. A daganatos betegségek közül a szájüregi rák, a gégerák, a gyomorrák és az emlőrák előfordulásának kockázatát növeli, ezenkívül vezető szerepet játszik a szívbetegségek és különböző szerveket érintő keringési betegségek kialakulásában is. Mivel sajnálatos módon a dohányosok által kilélegzett, valamint az égő dohánytermékből származó füst belégzése révén a dohányosok a környezetükben élőket is káros szokásuk passzív résztvevőivé teszik, az egészségkárosító hatás megsokszorozódik.
Szűrővizsgálatok: A közelmúltban divatba jött menedzser-szűréseknek köszönhetően bizonyos - korábban megközelíthetetlen - társadalmi rétegek rendszeresen eljutnak szűrővizsgálatokra, ahol vérnyomásukat, vércukrukat, vérzsírszintjüket, esetleges nemi úton terjedő betegségeiket, prosztata- és béldaganataikat, daganatra gyanús bőrelváltozásaikat, valamint pszichológiai problémáikat vizsgálják. Ezen betegségek korai felismerése esetén jó eséllyel megelőzhetők bizonyos visszafordíthatatlan kórállapotok. Jó lenne, ha ilyen szűrővizsgálatokon még több magát egészségesnek tartó ember venne részt, hiszen ezek éppen őérettük lettek kitalálva.
Egészségtudatúság: A kórállapotok jelentős része megelőzhető, ezért célszerű az ismert megelőzési stratégiák kínálta lehetőségeket megragadni. Az eddig felsorolt tényezőkön kívül érdemes figyelmet fordítani a napsugárzás bőrrákot elősegítő hatásának megelőzésére fényvédő krémek, megfelelő ruházat alkalmazásával. Az egészséget veszélyeztető magatartásformák elkerülése révén a tartós egészségkárosodáshoz vezető balesetek nagy része is megelőzhető. Különösen a férfiak hajlamosak rosszul értelmezett bátorságtól és öntudattól vezérelve figyelmen kívül hagyni készülékek biztonsági előírásait, munkavédelmi eszközök vagy éppen a biztonsági öv használatát.
Kiegyensúlyozott élet: A szabályok közé szorított hivatalos teendők mellett, a munkahelyi és társadalmi elvárások okozta stressz ellensúlyozására találjunk megfelelő kikapcsolódási tevékenységet, és szakítsunk kellő időt testünk, lelkünk, szellemünk, kapcsolataink regenerálására, hogy minden tekintetben teljes életet tudjunk élni.