Vissza a tartalomjegyzékhez


Milliomos magyar kormány

Tavaly is tovább nőtt a dollármilliomosok tábora, ma világméretekben 8,3 millió fő mondhatja el magáról, hogy a leggazdagabbak díszes táborába tartozik. Összvagyonuk eléri a 31 ezer milliárd dollárt ingatlanvagyonukon kívül. A legtöbb, 2,7 millió milliomos Észak-Amerikában él, Európában 2,6 millióan, Ázsiában pedig 2 millióan. Tavaly leginkább Ausztráliában ugrott meg a számuk, de a Közel-Keleten is dinamikusan nőtt az arányuk. Főként a magas olajáraknak köszönhetően egyetlen év alatt 22 ezer új milliomos született a térségben. Leglassabban Európában gyarapodott a gazdagok aránya. A világ legnépesebb országának, Kínának 300 ezer milliomosa van, ami eltörpül az amerikai aránytól, minden 100 amerikaiból egy milliomos ugyanis. Indiában 15 ezer indiai közt találunk egy milliomost - adta közre a Capgemini és a Merrill Lynch.

Magyarországon egyelőre nem készül lista a milliomos honfitársainkról, ám a képviselők vagyonbevallásából következtethetünk a politikai elit anyagi helyzetére. A Gyurcsány-kormányról túlzások nélkül elmondható, hogy milliomosok kormánya. Mint ismeretes, a kormányfő és a gazdasági miniszter, Kóka János vagyona milliárdokban mérhető, de a kormánytagok is több tíz- vagy százmillióval rendelkeznek. Veres János pénzügyminiszter közel kétszázmilliós vagyonával a szabolcsi térség egyik tehetős földbirtokosa. 
Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter a tavalyi éve kapcsán 18 milliós jövedelemről vallott, két budai lakás felét birtokolja. Rendelkezik ezenfelül egy Toyota Yaris-szal és egy 8 millió forintos bankszámlával. Somogyi Ferenc külügyminiszter sem szűkölködik, tavalyi jövedelme 64,7 millió forintot tett ki. Megtakarításai: egy 5,6 millió forintos, és egy 600 dolláros, valamint egy 87 ezer eurós betét, ezeken kívül egy biztosítón keresztüli 83 millió forintos befektetés. Somogyi ezenkívül egy budapesti, I. kerületi, 94 nm-es ingatlan felének tulajdonosa, valamint van 607 ezer forintnyi Zwack-részvénye is. Somogyi Ferenc korábban a privát szférában dolgozott, abban az évben a jövedelme 80 millió forintot tett ki. Petrétei József igazságügy-miniszter a 2003-as 10,7 millió forintos fizetéséhez képest 14,2 milliót keresett tavaly. A tavalyi év végén már volt megtakarított pénze a bankban, körülbelül 2,3 millió forint értékben. Ugyanakkor törleszti 2003-ban 20 évre felvett 15 millió forintos lakáshitelét. A miniszter egy budapesti, VI. kerületi, 116 nm-es ingatlan, illetve egy ugyancsak budapesti, XVI. kerületi, 1119 nm-es ingatlan résztulajdonosa, valamint teljes egészében az övé egy 962 nm-es kismarosi üdülő. Különböző megtakarítási elérik a 36 millió forintot.
(Hetek-)