Vissza a tartalomjegyzékhez


Győztek a nagyok

Sikeresen lobbiztak a nagycsaládosok. A kormány visszakozott a jövő év első napjától életbe lépő családtámogatási rendszer átalakításával kapcsolatban. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) számításai szerint ugyanis hátrányosan érintené a többgyermekeseket az a korábban beharangozott tervezet, miszerint a 3,4 millió forintos bruttó évi jövedelem felett a három- vagy annál több gyermekes családok elesnének az adóvisszatérítéstől. Az eredeti elképzelés szerint akár havi 10 ezer forinttal is megrövidülhetne a nagycsaládosok kasszája. A módosítás értelmében a három- vagy több gyermekes családok esetében a családi adókedvezmény nem áll meg 3,4 millió forint éves jövedelemnél, hanem a jövedelemhatár ötszázezer forinttal emelkedik gyerekenként. 


Képünk illusztráció Fotó: Somorjai L.

Azok pedig, akik eddig is rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesültek, jövő év szeptemberétől egyszeri, ötezer forintos támogatást kapnak. Ezenkívül megmarad az ingyenes tankönyv és az iskolai étkezés is. 
A Fidesz szerint dicséretes a bejelentett intézkedés, de még mindig kevés. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn az MTI-nek azt mondta, „a kormány sokkal kevesebbet ad vissza a családoknak, mint amennyit elvett tőlük a korábbi bejelentésével”. Dicséretes a bejelentett intézkedés, de „ez még mindig édeskevés”. (Hetek)