Vissza a tartalomjegyzékhez

Csingár Edit
Megtisztulás ideig-óráig

A tavasz és a nyár eleje már régóta a böjt idejének számít a közfelfogásban. Ha végigtekintünk a vallások sokszínű kavalkádján, mindenhol megtaláljuk a böjtöt, mint spirituális áldozati cselekedetet. Sőt, a mai wellnesskultúrának is szerves része lett a böjt, ennek megfelelően az egészséges életmód hívei már nemcsak a testi, hanem a lelki-szellemi megtisztulás reményében is gyakorolják ezt a hagyományt. 

A régi egyiptomiak, perzsák, görögök, indiaiak, mohamedánok és zsidók vallásában is fontos szerepet kapott a böjt, igaz, más-más formában és céllal. Egyes ókori civilizációkban a böjtölés elsősorban a papok és papnők felkészülése volt az istenség megközelítésére, ezenkívül a böjtöt eszköznek is tekintették az isten(ek) kiengesztelésére. A vallási rítusokban kivétel nélkül fontos szerepet tölt be ma is a böjt - az aszkézis, az önmegtartóztatás és a megtisztulás jelképeként. 
A vallási tartalmon kívül egészségre gyakorolt hatásai miatt is rendszeres szokás volt a böjt a régi időkben, még gyógyításnál is alkalmazták több-kevesebb sikerrel. Az orvosi kutatások is igazolni látszanak, hogy a mértékletes étkezés és a jól megválasztott böjt javítja a szervezet ellenálló- és teljesítőképességeit. 

Megterhelt élet

Az utóbbi évtizedekben a táplálkozással foglalkozó szakemberek elkezdték újra felfedezni a böjt tisztító hatását, melyet némelyek már a csodálatos jelzővel illetnek, és mind a gyógyítás, mind az egészségmegőrzés során alkalmazzák. Az anyagcsere nyomán kiürülő salakanyagokkal és az izzadsággal együtt - véleményük szerint - ugyanis testünkből szinte minden méreganyag eltávozna, ha a természetes tisztulást a jelenlegi életkörülmények, életstílus nem gátolná jelentősen. A helytelen táplálkozás (magas cukor-, só-, zsiradéktartalmú, rostszegény, túlfinomított ételek, tartósítószerek stb.) és a mozgáshiányos életmód, valamint a gyakori szorongás, stressz akadályozza a méregtelenítő folyamatokat. Erre építenek az említett szakemberek, amikor azt mondják: a szervezetnek akár hetente egy alkalommal jót tesz a böjt, méregtelenítés céljából. Az ember külső forrásból táplálkozik, kívülről viszi be a szükséges anyagokat, a böjt idején azonban belülről kezd el táplálkozni a szervezet. Az említett szakemberek által ajánlott, mondhatni wellnessböjt többféle lehet: teljes böjt (csak vízzel), gyümölcs- vagy léböjt, zöldséglé- vagy zöldséglevesböjt és pároltzöldségböjt. Ajánlják az orvosi felügyeletet is, és a körültekintő kiválasztást, hiszen a fizikai reakciók sokrétűek és veszélyesek is lehetnek adott esetben. 

Élettani hatások

Akár vallási, akár egészségi szempontból böjtöl is valaki, a böjt alatt több biokémiai folyamat játszódik le az emberi szervezetben - erősíti meg dr. Molnár Attila. Az első és legfontosabb, hogy a szilárd tápanyagfelvétel megszűnik vagy mérséklődik, a böjt típusától függően, és a szervezet fokozatosan elkezd átállni a „belső üzemmódra”. Ez azt jelenti, hogy az emésztőrendszer tehermentesül, azonban nem áll le. Mivel a test energiaháztartásának 30-40 százaléka a táplálkozásra fordítódik, ez az energia felszabadul ilyenkor.
A megszokott szénhidrát, vagyis cukor alapú energianyerés helyett a máj elkezdi a fehérjéket, majd a zsírsavakat bontani és ebből előállítani az energiát. Ez az átállás azonban minimum egy-két napot igénybe vesz, és hatásait is megérezheti az ember. 
A böjt az enzimtermelés megváltozásához is vezet, valamint a pajzsmirigy, a mellékvesék és a hasnyál termelése is megváltozik. Gyakori, hogy az energianyerés átállása miatt a vércukorszint ingadozni kezd, esetleg tartósan leesik, majd egy idő elteltével normalizálódik. Ha azonban tartósan fennáll ez az időszak, akkor komolyabb következményei is lehetnek. A fentiek mellett a hormonok működésében is változás áll be, az átállási szakaszban ez levertségben, nyugtalanságban, enyhe depresszióban jelentkezik, azonban az átállás után a böjtben a kreativitás, örömérzet, problémamegoldó-képesség javulását lehet észlelni. 
A böjt alatt a szervezet sokak által áhított salak- és méregtelenítése szintén végbemegy, amit a sok folyadék fogyasztása is segít. Ebben a folyamatban a vese mellett a bőr szerepe sem elhanyagolható, hiszen az emberi bőr pórusain keresztül is távozik sok nem kívánatos anyag.

Helyes gyakorlat

Dr. Molnár Attila szerint a böjt pozitív hatásai ellenére nem képes megoldani és orvosolni a helytelen étkezési szokások következményeit egy csapásra, különösen akkor nem, ha félévente-évente alkalmazzák. Haszna akkor jelentős, ha egészséges, élelmi rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonakészítmények) ételek fogyasztása mellett gyakorolják. Fontos ugyanakkor a megfelelő felkészítő és levezető rész, ami nélkül a szervezet megtisztulása nem megy végbe megfelelően, sőt, még sokkhatásként is éri a hirtelen böjt, majd visszaállás. Nem szabad csodálkozni, ha esetleg epegörcsök vagy más fizikai fájdalmak követik a mohóságot! Az egészséges, kiegyensúlyozott és mértékletes táplálkozás rendszeres testmozgással kell kiegészüljön: csak ezt nevezhetjük egészséges életmódnak. Ez a mindennapi fizikai megterhelésen (gyaloglás, cipekedés) kívül értendő, a pulzusszám legalább tíz percen át tartó megemelkedését kell jelentse, legyen az torna, futás, labdajáték, vagy ami éppen jólesik. 
A böjt esetén fellépő negatív hatások elkerülhetők vagy enyhíthetők, ha a böjtöt megfelelően előkészítjük. Ez alatt azt kell érteni, hogy legkésőbb a böjtöt megelőző napon már nem fogyasztunk nehéz ételeket, valamint a fehérjebevitelt (hús, tejtermékek) is lecsökkentjük. A zöldségek, gyümölcsök, rostban gazdag és könnyű ételek, valamint a több folyadék fogyasztása ajánlott ilyenkor.
A böjt végeztével ajánlott annyi napon át felépíteni a fokozatos visszaállást, amennyi ideig a böjt tartott. A gyümölcsök fogyasztása lédús mivoltukból fakadóan első helyen szerepel, ezt követik a zöldségek, majd a teljes kiőrlésű vagy rostban gazdagabb gabonafélék. A fehérjék fogyasztására fokozatosan kell visszatérni, ezek emésztése ugyanis nehezebb - nem is beszélve az erősen zsíros vagy fűszeres ételekről -, a halak, száraz húsok ajánlottak főképp. 

A wellness böjtfelfogása

Az ember mint hiánylény születésétől fogva étel és ital felvételére szorul az életben maradásához, akárcsak minden élőlény. Az ételről és italról való lemondás a természetes világhoz való kapcsolódás, ráutaltság felfüggesztése is, ezáltal a spirituális világ felé való orientálódást is magába foglalja. A vallásoknál tapasztalható áldozatjelleg a wellnessböjt esetében is megjelenik, mint az egészséghívők újkori (New Age-es vagy ahhoz közeli) vallásgyakorlata, hiszen az ajánlott 5-40 napos gyümölcs- vagy léböjt időtartama alatt általában ajánlott a meditáció, valamint a böjt célja nemcsak a megtisztulás, hanem gyakran a test energiáinak a felszabadítása az öngyógyításra. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint egy többhetes böjtöt nem lehet pusztán fiziológiai szinten, azaz spirituális tartalom nélkül végigcsinálni.
A léböjt „felfedezőjeként” ismert német orvos, dr. Otto Buchinger is spirituális tartalommal határozta meg az általa felállított „kúrát”. Saját maga a következőt írja: „Nem képzelem be magamnak, hogy a német nyelvterületen én lennék az egyetlen böjtúttörő, azt viszont minden bizonnyal feltételezhetem, hogy a böjt és a spiritualitás közötti szoros összefüggést olyan világosan felismertem és szem előtt is tartom, mint senki más.” Az ő nevéhez is fűződő metódus, melyet előszeretettel alkalmaznak a wellnessközpontokban is, elsősorban nem a szervezet salaktalanítását célozza, hanem ez a böjt „az emberi szervezet saját gyógyító erőinek szóló legerősebb felszólítás, mind testi, mind lelki értelemben”.