Vissza a tartalomjegyzékhez


Gyalázatos rombolás

Mintegy százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben, Budapesten. A sírköveket felborították, illetve összetörték. A temetőt vasárnap zárták be ünnep miatt, és csak szerdán reggel nyitották ki, ekkor vették észre a rongálást. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány félmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál a sírrongálás elkövetőiről.


Tájkép a brutális akció után Fotó: MTI

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: szerdán reggel állampolgári bejelentés érkezett a BRFK-ra, hogy több tucat sírt rongáltak meg a Kozma utcában található temetőben. A BRFK Vagyonvédelmi Osztálya teljes személyi állománya és egy külön nyomozócsoport nagy erőkkel megkezdte a nyomozást. Egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel Demszky Gábor. A helyszínt felkereső főpolgármester az MTI-nek elmondta, felkérte a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-t, hogy vegyenek részt a felborított és összetört sírok helyreállításában. 
Felkereste a temetőt Lamperth Mónika belügyminiszter és Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere. Elment a Kozma utcába Izrael budapesti nagykövete is. Bozóki András mélységesen elítélte a zsidó sírok megrongálását. A kulturális miniszter biztosította a zsidó hitközséget, hogy a kormány minden segítséget megad a sírok helyreállításához. Bozóki András hangsúlyozta, azzal, hogy ő és a belügyminiszter is a helyszínre látogatott, ki akarták fejezni, „az egész kormány elítéli ezt a barbár tettet”. „Ezt mi nem tűrhetjük!” - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megdöbbenését fejezte ki Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának. A miniszterelnök fontosnak tartja leszögezni, hogy a kormány bármilyen vallási közösség elleni támadást elutasít és mélyen elítél - mondta László Boglár. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki a Kozma utcai temetőben tájékozódott a történtekről, mélyen elítélte a Kozma utcai zsidótemető sírjainak megrongálását. „Az emberi méltóság ilyen mértékű lábbal tiprása, megsértése tizenöt éves demokráciánkban példátlan” - mondta. A pártelnök, aki maga és a Fidesz nevében együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak, hangsúlyozta: a hatóságoktól elvárják, hogy a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban járjanak el az ügyben, és minél hamarabb kerítsék kézre a tetteseket. (MTI)