Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Ridegen őszinte

A köztársaságielnök-választás során alkalmazott „vakond hadművelet” úgy tűnik, végleg elmérgesítette a Fidesz és az MDF viszonyát. A kisebbik ellenzéki pártban nem látnak esélyt arra, hogy választási együttműködést hozzanak tető alá a Fidesszel, amely egyébként inkább a MDF-ből kivált Nemzeti Fórummal tette meg ezt.


Balogh László képviselő. Szükség lesz rájuk, mint egy falat kenyérre Fotó: Vörös Szilárd

Bár Sólyom Lászlót elsőként az MDF jelölte a köztársasági elnöki posztra, a párt nem osztozhatott maradéktalanul az alkotmányjogász sikerében. A választás első fordulójában Szili Katalinra leadott három jobboldali voks kapcsán rendre magyarázkodásra kényszerült a „nagy leleplezést” kommunikáló, a kisebbik ellenzéki pártot a szocialistákkal való együttműködéssel és korrupcióval vádoló Fidesszel szemben. Később ugyan kiderült, hogy az MDF-ből kivált nemzeti fórumos képviselők állnak a megtévesztést célzó „stratégiai vakondozás” hátterében, ők viszont tagadják, hogy mindhárom szavazat tőlük származna.
„Sikerként könyveljük el a választás végeredményét, de az első forduló szabotálásával, majd a jobboldali szavazatok ellenőrzésével a Fidesz egészen példa nélküli »élménnyel« gazdagította a magyar közéletet. Ez a »cél szentesíti az eszközt« megoldás akkor sem helyes, ha a cél nemes volt, és sikerült elérni” - mondta lapunknak Csapody Miklós MDF-es képviselő. Úgy látja, hogy pártja azok után is a gyanú árnyékában maradt, hogy „a Fidesz technikai vakondja”, a független Horváth Balázs bejelentette: a három átszavazó közülük való volt. „Ez a szám aztán kettőre olvadt, nyilván mert szóltak neki - ha tovább szólnának, már le is olvadna nullára” - fogalmazott Csapody, aki szerint a Fidesz taktikája világos: előbb saját hűbéreseit átszavaztatta a másik oldalra, majd ezzel megvádolta az MDF-et.
A két párt kapcsolatáról a képviselő azt mondta: „eléggé rideg, de legalább őszinte”. „Mi világossá tettük, hogy csak olyan politikai erővel tudunk együttműködni, amelyik az MDF értékeit tiszteletben tartja, gyakorlati programjának megvalósulásában közreműködik. A Fideszt viszont nem az elvek, hanem a saját érdekei vezérlik” - mondta. 
Két nappal a köztársaságielnök-választást követően a Fidesz választási együttműködési megállapodást írt alá az MDF-ből kiszakadt Nemzeti Fórummal. „Itt nem közös programról, hanem listahelyekről volt szó: ezek az emberek ki lettek fizetve” - reagált a megállapodás aláírására a Heteknek Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Szerinte a Fidesz célja, hogy az utolsó, a jobboldalon még létező pártot „eltakarítsa, mert mi nagyon az útjában vagyunk a Fidesznek”.