Vissza a tartalomjegyzékhez


Kutyasorsok

„Jogerőre emelkedett az első állatkínzásért kiszabott ítélet két tiszafüredi férfi ügyében” - olvasom a röntgenváróban a mellettem ülő férfi újságján. A férfi hitetlenkedve ingatja a fejét, és miután észreveszi, hogy én is belebámulok a lapba, megszólít: „Az ész megáll, ezek szerint lehet, hogy engem is lecsuknak.”

Hajdú Sándor


Kínzó rabságban tartott házőrzők. Szuper kennel Fotó: H. S.

Szó szót követ, és kibontakozik története: „Tavaly ősszel a rotweilerem nekem fordult és megtámadott. Én meg elláttam a baját egy szívlapáttal, úgy rendesen. Igen ám, de az esetnek tanúja is volt, mert a szomszédnál vendégek tartózkodtak, akik közül az egyik feljelentett állatkínzásért. Megvolt az elsőfokú tárgyalás: három hónap letöltendő szabadságvesztést kaptam.” 
A tiszafüredi eset - mely miatt most a Zoltán nevű férfi aggódhat - tavaly májusban történt. Nem sokkal korábban léptek hatályba az állatkínzással kapcsolatos jogszabályok. „A két tiszafüredi férfi előbb brutálisan megkínozta kutyáit, majd addig lőttek rájuk légpuskával, míg el nem pusztultak. A bűncselekménynek szemtanúja is volt, aki feljelentette őket, ezért az egyik elkövető bosszúból meg is verte.
A Tiszafüredi Városi Bíróság a bántalmazót állatkínzás vétségében és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértésben találta bűnösnek, és mint többszörös visszaesőt tíz hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte. 
A másik férfi hat hónap, szintén letöltendő fogházbüntetést kapott állatkínzás miatt.
A vádlottak fellebbezése miatt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság is megtárgyalta az ügyet, és helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét” - áll a híradásban, amit együtt olvasunk el Zoltánnal. 
Az ő esetében is igen szigorú volt a bíróság, mert néhány nappal a bántalmazást követően a kutyája elpusztult. De nem a veréstől, hanem valamilyen vírustól - mondja Zoltán. Sajnos a feljelentés estéjén, amikor a rendőrök kijöttek, a Brúnó - így hívták 
a rotweilert - fel volt kötve a kennelben két hátsó lábára. Akinek volt már ilyen kutyája, tisztában van azzal, hogy egy ilyen kutyánál fontos kialakítani az erősorrendet, mert ha ez elmarad, akkor hajlamos azt hinni, hogy ő a falkavezér. Brúnó közel hatvankilós, hatalmas kan kutyaként már nem először próbálkozott a vezérség megszerzésével. Azon az őszi estén is ez történt, amikor Zoltán felesége enni adott neki. A kutya rárontott az asszonyra. 
„Nem messze álltam az esettől, és bevallom, felment bennem a pumpa - mondja Zoltán. - Felkaptam a lapátot, és elvertem rendesen, majd kikötöttem - igaz, csak rövid ideig - a hátsó két lábára állítva a kutyát. Nem sok idő telt el, amikor csengettek, és ahogy ajtót nyitottam, ott álltak a rendőrök, akik állatkínzásért kerestek engem. Beengedtem őket, a hátsó udvarban volt a kutya kikötve. Nem is tagadtam, hogy kapott néhányat Brúnó, de a rendőr brutális verésről meg akasztásról beszélt, mert erről szólt a feljelentés. Állatorvost hívtak, aki megvizsgálta, majd elvitte a kutyát. Ezzel indult a kálváriám, amely ma is tart” - mondja Zoltán.