Vissza a tartalomjegyzékhez


Hol nyaral a magyar?

A belföldi turizmus népszerűsége töretlen, és a külföldi üdülésre vágyók kedvenc célpontja előreláthatólag ezen a nyáron is a horvátországi tengerpart lesz. Nyaralásunk idején leginkább napozni és vásárolni szeretünk. Ugyanakkor honfitársaink többsége idén sem tervez nyaralást - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet „Utazási szokások” című, frissen napvilágot látott felméréséből.


Az Isztriai-félszigeten található Rovinj. Horvátország az élmezőnyben 

A magyarok közel kétharmada nem szándékszik nyaralni menni az idén, ami nagyjából egybecseng a korábbi években regisztrált helyzettel. A mostani közvéleménykutatás tanúsága szerint honfitársaink csaknem fele idén a munkahelyén vészeli át a nyári időszakot, azaz még szabadságot sem vesz ki - igaz, az érintettek többsége az ötven év feletti korosztályhoz tartozik. A megkérdezettek egyötöde ugyan él majd a nyári szabadság lehetőségével, de nem tervez nyaralást, a munkamentes szép napok alatt a négy fal között szeretne regenerálódni. A reprezentatív felmérésben résztvevők egytizede olyan, stabil anyagi háttérrel rendelkező, magas jövedelmű, legalább érettségizett, 20-29 éves szingli fiatal, aki a tengerparti üdülőparadicsomok mellett tette le a voksát. 
Idén csaknem félmillió magyar készül Horvátországba, majdnem annyian, mint amennyien a Balatonhoz utaznak. Horvátország mellett szól, hogy ott olcsóbb a közlekedés és a szálláslehetőség, ráadásul a horvát tengerpartot választó turista az egyéb szolgáltatásokból is többet és jobbat kap ugyanazokon az árakon, mintha a magyar tengert választaná. 
A külföldön kalandozók körében Horvátország mellett listavezető a mediterráneum: Görögország, Olaszország és Spanyolország. A 30 és 40 közti, jól szituált házaspárok ezzel szemben egyre többször választják az üdülőhajókat mint nyaralási, kikapcsolódási lehetőséget. A nyaralás vagabundosabb, kalandosabb típusait - legyenek akár autós, buszos vagy vonatos túrák - meglepően kevesen, a megkérdezettek 1 százaléka találta vonzónak. A túrázást többnyire magas összjövedelmű háztartásokból való, 15-29 éves fiatalok választották mint ideális nyaralási lehetőséget. A kérdőív alapján a már bevett nyaralóhelyek - tóvidékek, a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó - is szép számban vonzzák a pihenni vágyókat, a megkérdezettek tizede a fentiek valamelyikét részesíti előnyben, amikor üdülőhely után kell néznie. 
A nyaralás alatti időtöltések közül a legkedveltebb a „napimádás”: a megkérdezettek több mint fele, kortól és nemtől függetlenül a sütkérezésben látja a nyaralás lényegét. Az üdülni vágyók harmada hódolna az aktív pihenésnek: ők sporttal, jövés-menéssel, mozgással, azaz biciklizéssel, úszással, vitorlázással, kirándulással, hegymászással szeretnének kikapcsolódni. Vannak persze olyan üdülők is, kiknek szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út: a megkérdezettek egyötöde nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a nyaraláskor feltérképezze az „ehető legjobb ” vendéglátóipari szolgáltatásokat. A nyaralók fele szívesen választja a városnézéssel egybekötött sétát, a környékbeli katedrálisok, múzeumok, épületek és műemlékek megtekintését. Ezzel szemben a megkérdezettek egynegyede, többségében tinédzserek, a vásárlást tekintik az egyik legélvezetesebb időtöltésnek, de az üdülőhelyeken zajló klubéletben is ők mozognak legnagyobb számban. Az olvasást mint kikapcsolódási lehetőséget viszont riasztóan alacsony számban választották a megkérdezettek. (Takács Gabriella)