Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Most váltsunk

Közeleg a vakációs szezon, a nyaralás előtti hetekben nem mindegy, hogyan alakul a forint árfolyama. Az elmúlt hetekben meglehetősen erősen mozgott a forint, hol gyengült, hol erősödött. A Heteknek nyilatkozó szakember szerint a következő hónapokban a forint gyengülése várható az euróval és a dollárral szemben egyaránt. 


Budapesti valutaváltó Fotó: S. L.

Lányi Bence, a Raiffeisen Bank piacelemzője szerint a következő hónapokban nem várható, hogy jelentős irányváltásokkal mozogna a forint árfolyama. Inkább lassú, fokozatos gyengülés várható. Júniusban 250 Ft/eurós árfolyam valószínűsíthető, az elemzések szerint a nyár folyamán pedig 250-260 közötti sávban mozog majd a forint. Szeptemberre azonban akár 260 forintra is legyengülhet. A dollár hasonlóképpen erősödik az előttünk álló hónapokban. Lányi szerint akár 215 forintot is kell majd fizetnünk egy dollárért, szeptemberre pedig 217 Ft/dollár árfolyam várható.
Az elemző úgy látja, a forint gyengülése hazai és nemzetközi tényezőknek egyaránt betudható. A múlt heti gyengülést a Standard&Poor’s hitelminősítő intézet radikális döntése indította el, amikor egy beosztással lejjebb minősítette a magyar államadósságot. Ehhez járult hozzá a franciaországi, illetve a hollandiai, az unió új alkotmányát elutasító népszavazás. A forint 250 alá gyengült az euróval szemben, de a dollár viszonylatában is jelentősen vesztett az értékéből, pár nap alatt 185 forintról 206 forintra esett az árfolyam. Ám ellenkező hatásként értelmezhető az újabb amerikai alapkamat-emelés, és a tízéves államkötvények hozamának négy százalék alatti megállapodása, hiszen emiatt vonzóvá váltak a magasabb kamattal kecsegtető magyar államkötvények, ami forint vásárlást indukált, ezzel erősítve a forintot. A kedvező kötvénypiaci hangulathoz, a Budapesti Értéktőzsde pezsgő kereskedése, valamint a június végére datálható újabb kamatcsökkentési várakozások is párosultak, így az elmúlt napokban újra erősödni kezdett a forint. Lapzártánkkor azonban ismét kisebb mértékű gyengülésbe fordult a hazai valuta, szerdán 249,8 forintba került egy euró. Ennek oka egyértelműen belpolitikai indíttatású - állította Lányi Bence. A köztársaságielnök-választás körüli huzavona nem kedvezett a kormány megítélésének. Az, hogy az ellenzék jelöltje nyert, a kormány gyenge érdekérvényesítéséről ad tanúságot, nem is beszélve arról, hogy - nem hivatalosan ugyan, de - felvetődött a koalíció felbomlásának kérdése is, amelyet negatívan értékelnek a piaci szereplők. Remélhetően azonban ez csak átmeneti hatás lesz, ám a magyar gazdaság egyensúlyi problémái miatt tartóssá válhat a forint gyengülése a következő hónapokban - szögezte le az elemző. Éppen ezért a nyári utazásokhoz szükséges eurót, dollárt vagy más devizát érdemes minél hamarabb beszerezni. (K. K.)