Vissza a tartalomjegyzékhez


Abortusztabletta Magyarországon

Az abortusztabletta bevezetésének lehetővé tételét fogja javasolni a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium az Egészségügyi Minisztériumnak, így akár az év végéig lezárulhat az ehhez szükséges eljárás. Az USA-ban éppen most akarják betiltani a szert egy tizennyolc éves lány halála miatt, és az ENSZ is elsősorban a túlnépesedett országoknak ajánlja a készítményt. 

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium háromfős bizottsága egy-két héten belül elkészül az ajánlásával, hogy milyen feltételekkel javasolja a bevezetést - mondta Szabó István professzor, a testület elnöke kedden az MTI-nek. Ha pontosan megvan a szabályozás, amely a legapróbb részletekig meghatározza azt, hogy hol lehet alkalmazni, milyen körülmények között, és kik adhatják a tablettát, akkor az ajánlás átkerül a minisztériumba, de ezután a tablettát még törzskönyvezni kell.
Az abortusztablettás terhességmegszakítás előnyeként emlegetik, hogy sokkal kevesebb szövődménye lehet, mint a hagyományos abortusznak. Persze ez sem veszélytelen, ezért kizárólag kórházi felügyelet mellett lesz majd alkalmazható. A nyolcadik hét után már csak műszeres beavatkozással szakítják meg a nem kívánt terhességet.
A tablettás abortusz egy nap alatt lezajlik. Két készítmény kell hozzá: az egyik megakadályozza a terhesség további növekedését, majd négy óra múlva egy másik tablettát kell bevenni, ami görcsöket és erős vérzést idéz elő. Leegyszerűsítve egy mesterségesen előidézett spontán vetélésről van szó. A szer valójában egy „kétkomponensű” gyógyszerkombináció: az első készítmény (az RU 486 néven futó vegyület) a terhességet fenntartó hormon, a progeszteron ellenhormonját tartalmazza, amely a magzat elhalásához vezet. A kilökődést megkönnyítendő adják be később a másik, méhösszehúzódásokat stimuláló tablettát. A szakmai kollégium elnöke márciusban úgy nyilatkozott: a kérdés korántsem annyira egyértelmű, mint ahogyan azt sokak látni vagy láttatni szeretnék, s rengeteg, többek között etikai és morális kérdést is feszeget. Azt azonban elismerte, igen erős nyomás nehezedett rájuk az irányba, hogy - eddigi álláspontjukat felülbírálva - a magyarországi alkalmazás javaslata mellett tegyék le mihamarább a „voksukat”. A szakmai kollégium elnöke ugyanakkor nyomatékosította: ha már a dolog elkerülhetetlen lesz, ők akkor is kizárólag nagyon szigorú feltételekhez kötve adják meg a „kezdő lökést” az abortusztablettának. A készítménynek ugyanis súlyos mellékhatásai lehetnek, mint például nagyfokú vérzés és erős fájdalom, melyek miatt minden egyes esetben csak szigorúan orvosi felügyelet alatt és kórházi háttérrel lehet alkalmazni. Professzor dr. Szabó István beszélt arról is: az esetek 5-10 százalékában nem történik meg a teljes kiürülés, ezért a folyamatot így is, úgy is a műszeres befejezéssel kell lezárni. Hozzátette: egy esetleges magyarországi forgalomba kerülés esetén a szakmai kollégium azt is szigorú szabályozáshoz kötné, mely orvosok lehetnek jogosultak a szer felírására. 
Kereszty Éva, az Egészségügyi Minisztérium főcsoportfőnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a bevezetés következő lépcsője az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) nemzetközi standardok szerinti törzskönyvezési eljárása. Aztán jön a finanszírozás kidolgozása, ami már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) feladata lesz. Optimális esetben elméletileg az év végéig bevezethető az abortusztabletta. A tablettás módszer költségeit egyelőre nem tudják megbecsülni, a műszeres abortuszért mindenesetre most 25100 forintot fizet a páciens.
Világszerte húsz államban használnak abortusztablettát, Európán belül mindössze Nagy-Britanniában, Franciaországban és Svédországban gyártják. Az abortuszt ellenző csoportok nyomására a német gyártó más európai országokban visszavonta a forgalomból a készítményt. A szert tizenöt éve fejlesztették ki Franciaországban. Az USA-ban öt éve használják, de a képviselőház előtt van a betiltására vonatkozó törvényjavaslat, ami azt követően született, hogy a szer egy tizennyolc éves kaliforniai lány halálát okozta. Az ENSZ elsősorban a túlnépesedett országoknak ajánlja a készítményt. ( a Hetek 02. 11-ei számában olvasható.) (Hetek-MTI)