Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
A Liverpool foglalta el a futball trónját

Minden futballrajongónak piros betűs ünnepet jelentett a Bajnokok Ligája döntője, melyen az idén az angol FC Liverpool és az olasz AC Milan gárdája küzdött meg a hőn áhított trófeáért. 
A szerda esti mérkőzés után, a győztes Liverpool ismét elfoglalhatta méltó helyét az európai labdarúgás trónján.


A Liverpool szurkolói huszonegy évet vártak arra, hogy a csapatuk újra Európa legjobbja legyen Fotó: Reuters

A Bajnokok Ligája idei döntője két szempontból is történelmet írt. Egyrészt ez a finálé volt az 50. a sorban - természetesen a nagy előd, a BEK döntőit is idesorolva -, más szempontból pedig a küzdő felek először találkoztak egymással a nemzetközi kupadöntőben. Különösen érdekes ez a tény már csak azért is, mert a hetvenes-nyolcvanas években, a milánóiak egyszer sem tudták megnyerni a BEK-et, a Liverpool viszont éppen akkor gyűjtögette szorgalmasan a trófeákat. Most végre megtörténhetett a nagy találkozás. 
A két csapat döntőig vezető útját tekintve talán nagyobb meglepetésnek tűnt a Liverpool menetelése, amely olyan sztárcsapatokat ejtett ki, mint például a Real Madrid vagy a Juventus. A Milan gárdájával pedig már a csoportbeosztások előtt is sokan favoritként számoltak. Mindkét alakulatnak ezekben a hetekben szállt el a lehetősége, hogy elérjék az előzetesen maguk elé kitűzött célt. Míg az olaszok a 18. bajnoki címüket próbálták bezsebelni, addig a Mersey-partiak a jövő évi BL-indulás megszerzését próbálták kiharcolni. Mivel egyik csapat sem tudta végrehajtani tervét, így a legrangosabb európai kupa elnyerése maradt az utolsó esély, hogy az idei szezon ne kudarcként kerüljön be a klubok históriás könyvébe. 
A megnyert BEK-, illetve BL- győzelmeket figyelembe véve is a Milan tűnt esélyesebbnek liverpooli riválisánál, mert a piros-feketék már hat, a vörösök viszont „csak” négy győzelemnél jártak.
A híres angol William Hill fogadóiroda is a milánóiakat hozta ki előzetesen a mérkőzés favoritjának. A Milan sikeréért 2-szeres, míg a Liverpool győzelméért már 3,6-szoros pénzt ígértek a helyesen tippelőknek. 
A nagy derbit megelőző hetekben az edzők rendkívül keveset nyilatkoztak a döntőről, az olaszok trénerének, Carlo Ancelottinak egyik nyilatkozatával viszont sikerült felborzolnia a kedélyeket: „Steven Gerrard a világ egyik legjobb középpályása, ez nem kérdés számomra. Minden edző örülne, ha a csapatában tudhatná - miért lennék én kivétel ez alól? Nagyon szeretem a játékát, de nem akarok róla többet mondani, mert ezzel csak magamra haragítom a Liverpoolt. A nyáron visszatérünk a témára.” Ez első hangzásra nem jelent különöset, de Ancelotti úrnak nem kell a szomszédba mennie csibészségért, hiszen egy ilyen kvalitású játékost minden edző szívesen látna a csapatában. Ezzel a jól időzített kijelentésével kívánta megzavarni a Liverpool felkészülésének nyugalmát. A vörösök részéről nem volt ellenreakció, Rafa Benítez és „fiai” kizárólag a mérkőzésen akarták nyugtalanítani riválisukat. 
A döntő színhelyéül szolgáló, isztambuli Atatürk Olimpia Stadionban aztán csodát láthatott a nagyérdemű. A Milan meggyőző játékot produkálva három gólos előnyt hozott össze a félidőig. A Liverpool pedig hírnevéhez méltó módon a hatvanadik percre egalizálta az állást. A trófea sorsáról végül is, a büntetők döntöttek az egyébként is lélektani győztes Liverpool javára.