Vissza a tartalomjegyzékhez

Fabini Piroska
A szolárium is rákkeltő

„Bevallom, én már függő vagyok. Ott tartok, hogy nem is látom, hogy mikor vagyok igazán csoki, ezért folyton barnulnék, pedig hetente többször befekszem 25 percre az elérhető legbrutálisabb gépbe” - vallotta be nemrégiben egy hölgy az egyik internetes fórumon. Sajnos huszonévesek tömege van ezzel ugyanígy, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese a minap kutatások alapján a szoláriumozás kerülése, ifjak számára pedig a teljes betiltása mellett tette le a voksát. Ugyanis ha nem szabnak gátat az európai fiatalok barnabőr-mániájának, az elkövetkezendő években a bőrrákos esetek járványhoz hasonló mértékű szaporodására lehet számítani. 

A WHO adatai szerint évente kétmillió új bőrrákos esetet diagnosztizálnak - ebből 10 ezret Magyarországon. A bőrrák legveszedelmesebb fajtája, a melanóma előfordulása Norvégiában és Svédországban a hatvanas évek óta megháromszorozódott, az Egyesült Államokban pedig - az 1975 óta eltelt időszakban - kétszeresére emelkedett. 
Nagy-Britanniában a 18 év alattiak számára be is tiltották a napágyak használatát. Dr. Fejős Zsuzsanna bőrgyógyász-onkológus adjunktus kérdésünkre úgy nyilatkozott: Nem biztos, hogy Magyarországon törvény meghozatala jelentené a megoldást, sokkal nagyobb sikerre lehet számítani, ha sikerül tudatosítani minél több emberben, hogy ez nagyon veszélyes játék. 
A bőrgyógyász-onkológus szerint egyre többen és egyre fiatalabb korban betegszenek meg bőrrákban, részben a túl sok szoláriumozás miatt. Régen elsősorban az idősek betegsége volt a bőrrák, ma viszont sok a fiatal beteg. 
Az hosszabb ideje ismert, hogy az UVB-sugárzás a leégés és a bőrpír felelőse, a szoláriumcsövek által nagy mennyiségben sugárzott UVA-fényről viszont hosszú ideig elfogadott volt az a nézet, hogy csak a bőr barnulásáért felelős. Sajnos bebizonyosodott, hogy az UVA-sugárzás is árt, csak nem a felületen, hanem a bőr mélyebb rétegeiben hoz létre káros DNS-elváltozásokat. A bőr nem felejt, és a kisgyerekkortól a bőr felületét érő nap- és szoláriumsugarak káros hatásai összegződnek. A fiatalokat azért tartja mindenki veszélyeztetett csoportnak, mert ők azok, akiknek még van idejük megélni az összeadódó sugárzások évtizedek múlva jelentkező „eredményét”. Pont ebben az életkorban jellemző viszont, hogy szertelenek, kevésbé tartanak mértéket, ami különösen veszélyes: felmérések szerint a szoláriumok elkötelezett híveinek 25 százaléka a 16-24 éves nők közül kerül ki.