Vissza a tartalomjegyzékhez

Uzoni Simon Péter
Phoenix Napjai fényesen ragyognak

Miközben töretlenül zajlanak az összecsapások az NBA rájátszásában a nyolc legjobb csapat között, kiosztották az idény legértékesebb játékosának járó MVP-díjat is, melynek büszke tulajdonosa a Phoenix Suns irányítója, Steve Nash lett.


Steve Nash az MVP-trófeával Fotó: Reuters

A szoros kimenetelű szavazás második helyén Shaquille O’Neal neve szerepelt, ami sokaknak csalódást okozott. Többen inkább neki adták volna a trófeát, azonban Nash szerencséjére nem a játékosok, hanem az amerikai és kanadai újságírók, illetve kommentátorok szavaznak a csapatokra és a játékosokra. „Ez inkább egy csapatgyőzelem, de Steve a motor. 80 százalékban nála van a labda, de egy ilyen srác, mint ő, mindenkit bevon a játékba” - kommentálta a kitüntetést Amare Stoudemire csapattárs, aki nem mellesleg 40 ponttal és 16 lepattanóval segítette csapatát legutóbbi győzelméhez. „Én inkább talán Shaquille-re szavaztam volna, ő minden idők egyik legnagyobb játékosa. Felnézek rá. Ő az egyik legnagyobb személyisége és játékosa az NBA történelmének” - tette hozzá maga Steve Nash. 
Az irányító említett szerencséje ezzel nem ért véget, ugyanis csapatát bevezette a középdöntőbe, ahol a Detroit Pistonshoz hasonlóan már megtették az első szükséges lépést a továbbjutáshoz. Természetesen a Dallas Mavericks és az Indiana Pacers sem lottón jutott be a rájátszásba, úgyhogy lesz egy-két szavuk az MVP-díjas játékos csapatához és a tavalyi bajnokhoz. Az idén Shaq O’Neallel nagyon megerősödött Miami Heat már két alkalommal is felülkerekedett a Washington Wizards csapatán, de még ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy elvegyék az önbizalmát a fővárosi csapatnak. A Wizards a Michael Jordan nevéhez fűződő másik csapatot, a Chicago Bullst ejtette ki, mielőtt a legjobb nyolc közé jutott volna, és akkor is 2-0-s hátrányból indult. Igaz, a Heat nagyságrendekkel erősebb csapat, eddig veretlenek a rájátszásban, a washingtoniak öltözőjében mégsem tört meg a derűlátás. Pedig Dwayne Wade ezúttal is kimagasló teljesítményt nyújtott, 31 pont és 15 gólpassz volt az átlaga kedden este. „Olyan a pályán, mint a tornádó - nyilatkozta a Wizards edzője, Eddie Jordan. Majd hozzátette: - Ő a fő erősség a Heatnél.” Nem kis dicséret ez olyan csapattársak mellett, mint Shaquille O’Neal, Eddie Jones vagy éppen Alonzo Mourning. Az ellenfélnél is akadtak dobógépek, Antawn Jamison sérült térddel is 32 pontot dobott, Gilbert Arenas pedig 28 ponttal járult hozzá a végeredményhez. 
Nagy menetelésbe fogott a San Antonio Spurs is, miután gyorsan felocsúdtak az első vereség után, olyannyira, hogy már a hatodik mérkőzést nyerték meg zsinórban, melyből kettőt a Seattle Supersonics ellen könyvelhettek el. Az argentin Manu Ginobili a Spurs oszlopos tagjává küzdötte fel magát folyamatos kiváló teljesítményével. „Nem igazán tudom, hogy mit csinál, csak lehajtja a fejét, és megy, mi pedig imádkozunk, hogy a legjobban alakuljanak a dolgok” - mondja Tim Duncan, aki maga is hozta szokásos teljesítményét: 25 pont, 9 lepattanó és 3 blokk. Jól mehet az imádkozás Duncannek, ugyanis Ginobili 28 pontot tett a közösbe, amivel már másodszor arattak diadalt a Seattle csapatán.