Vissza a tartalomjegyzékhez


Hírszerzőakadémia

Kína tudósokból, fiatal professzorokból és egyetemi hallgatókból álló ipari kémhálózatot működtet több nyugat-európai országban: e hálózat központja Belgiumban van, s következő célpontja Közép-Európa. 


Érdeklődők egy konyhagép-kiállításon. Mindenre kíváncsiak Fotó: Reuters

Mindezt egy brüsszeli központú, biztonsági és hírszerzési kérdésekkel foglalkozó kutatóintézet állítja legújabb kiadványában. Eszerint a kémhálózatnak több tucat ügynöke van: többségükben különböző vállalatoknál gyakorlaton lévő diákok, vagy doktori képzésen részt vevő fiatal tudósok. A szervezet Európa északnyugati részének összes országában, így Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is aktív. „Most pedig megpróbálja beépíteni ügynökeit Közép-Európába” - vélik a belga szakértők. A kínai ipari kémek legfőbb célpontjai a nagy egyetemek laboratóriumai, a gyógyszerészeti cégek, kutatóintézetek és a legmodernebb technológiával dolgozó ágazatok. A belga szakértők - akik saját bevallásuk szerint egy európai hírszerző szolgálatnál magas tisztséget betöltő személyektől kapták az információkat - azt állítják, hogy ennek az egész hálózatnak a központja Belgiumban van, s fedőszerveként egy itteni diákszövetség szolgál.
A Le Monde című francia napilap meg is nevezi ezt a szervezetet: eszerint a leuveni flamand katolikus egyetemen működő kínai diákszövetségről van szó. A Brüsszel közelében lévő, világhírű flamand egyetemnek szoros kapcsolatai vannak Kínával, sok kínai diákot, vendégprofesszort fogad, s az itt működő „Chinese Students and Scholars Association of Leuven (CSSAL)” mintegy 400-700 hallgatót, illetve kutatót tömörít. (MTI)