Vissza a tartalomjegyzékhez


Versenyképesség és információ – avagy ahol a tartalékok rejtőznek

Nagy harc zajlik az üzleti információkért Magyarországon is: multinacionális cégek már most tízmilliókat áldoznak üzleti hírszerzésre, ezáltal erősítve és fenntartva versenyképességüket. Az Üzleti hírszerzés és elhárítás elnevezésű konferenciasorozat szervezői, az Open Gates Hungary Kft. és az IBA Magyarország Kft. nemrég elkészült felmérése azonban arra is rávilágít, hogy a vállalat (marketing-, kereskedelmi vagy egyéb célokra fókuszáló) üzleti hírszerzési folyamatát csakis egy komplex - az információkra, az IT-biztonságra és a humánerőforrás védelmére is - kiterjedő vállalatbiztonsági keretben, azzal egyensúlyban lehet hatékonyan megvalósítani. 

A PriceWaterhouseCoopers idevágó tanulmánya szerint a globális átlagot meghaladó számban szembesülnek üzleti titkaik megsértésével a nagyvállalati vezetők, a kár pedig a tízmilliárd forintos nagyságrendet is elérheti. A konferenciasorozat következő állomásának, a május 30-31-én Visegrádon megrendezésre kerülő „Versenyképesség és információ” című eseménynek központi kérdései ezért nem véletlenül a következők: hogyan szerezzük meg az üzleti információkat, hogyan nyerhetünk az információból tudást, és hogyan védjük meg azt? 
Az Üzleti hírszerzés és elhárítás konferenciasorozat tavaly márciusban indult útjára az Open Gates Hungary Kft. és az IBA Magyarország Kft. szervezésében. Az üzleti hírszerzés eszköztára legális és nyílt információk gyűjtésével, professzionális feldolgozásával és visszacsatolásával akár 70-80 százalékban ki tudja elégíteni egy vállalat  információéhségét, míg a fennmaradó 20-30 százalék esetében a leginkább veszélyeztetett vállalatok, például bankok, biztosítótársaságok, a vegyipari és gyógyszeripari vállalatok, a high-tech szférában, autóiparban működő cégek vezetőinek 80 százaléka jogosan tart az üzleti titkok gondatlan kezelésétől vagy akár illegális kifürkészésétől. 
Miközben egy vállalat a piaci információk (legális) megszerzéséhez az üzleti hírszerzés széles eszköztárát használhatja fel, tisztában kell lennie azzal, hogy ugyanezt teheti és teszi is vele szemben a konkurencia. Így tehát egyszerre kell beszélnünk lehetőségről és fenyegetettségről. Az elmúlt négy rendezvény - amelyen közép- és nagyvállalatok mintegy száz vezetője vett részt - főként az üzleti információk, a szellemi termékek, a humán erőforrások és a materiális javak védelemére tette a hangsúlyt. Most azonban - a mérleg serpenyőjét kiegyensúlyozva - az üzleti hírszerzés offenzív oldalára fognak az előadók részletesebben kitérni, célul tűzve ki, hogy a vállalat versenyképessége szempontjából legizgalmasabb tényezőket (információ, humánerőforrás, informatika) és az azokban rejlő lehetőségeket feltárják. Az a megállapítás, hogy az információ hatalom, csak részben, kiegészítésekkel igaz. Az információ olyan érték, amelynek megbízhatósága, biztonsága és védettsége, védelme alapvetően befolyásolja egy vállalat működését, közvetlen hatása van az eredményességre, a profittermelő képességre. Az adatok sosem látott bősége és korlátlan, világméretű terjedése azonban egy merőben új korszak hajnalát jelenti, melyben az információ - kezelhetetlensége miatt - önmagában elértéktelenedik, megfelelően rendszerezve azonban az egyik leghatékonyabb erőforrás. 
A május 30-31-ei kétnapos szakmai fórum során szó lesz az információ megszerzésének, rendszerezésének, hatékony felhasználásának, azaz tudássá alakításának alapvető, fontos kérdéseiről, a vállalatot érintő általános gyakorlati tudnivalókról, az üzleti hírszerzés kiépítéséről, üzemeltetéséről, illetve az outsourcing jellegű megoldásokról, jogi és etikai kérdésekről, majd mindezt részleteiben is megvilágítják az előadók az érintett részlegek vonatkozásában. A téma egyes részterületei minden, a vállalatok versenyképességéért felelős vezetőt érintenek, akik közreműködnek az információs vagyon megszerzésében, menedzselésében és védelmezésében (topmanagement, marketing, piackutatás, kereskedelem, HR, IT, vállalatbiztonság). (Forrás: ) (x)