Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Adni jó

A közép-kelet-európai térségekben a hosszúra nyúlt feudális, félfeudális, majd kommunista uralmak alatt az itt lakókba beleivódott az az alattvalói mentalitás, hogy amit az állam elvitt, az már nem az enyém, annak már vége. Ezt a mentalitást igyekszik áttörni és a polgárosodást erősíteni az szja 1+1 százalékáról szóló rendelkezési lehetőség. 


Kislány a kútnál. 1+1 százalék a jövőért Fotó: Somorjai L.

Éppen ezért, mivel itt nem „csak” konkrét pénzekről - bár ez sem elhanyagolható, hiszen milliárdok gyűlnek össze -, hanem eszmeiségről is szó van, akkor is érdemes rendelkezni a személyi jövedelemadónk 1+1 százalékáról, ha ez csak pár száz vagy pár ezer forint. Ilyen esetek könnyen előadódhatnak. Például: ha egyetemisták valamely diákszövetkezetben, vagy más módon (akár nyári munka keretében) jövedelemre tesznek szert; vagy anyukák, akik gyermekükkel otthon vannak, és a gyes vagy a gyet mellett egyéb jövedelmük is keletkezik; vagy nyugdíjasok, ha (akár idényszerűen is) jövedelemszerző tevékenységet folytatnak. Ilyenkor rendszerint minimális, pár ezer vagy pár tízezer forintos jövedelem keletkezik, de ilyenkor is érdemes az adó 1+1 százalékáról rendelkezni. Talán közhelyszerűen hat a „sok kicsi sokra megy” mondás, de ez esetben szó szerint igaz.
Az adóbevallás időszakában évente magunk dönthetünk arról, hogy mely egészségügyi vagy szociális, kulturális vagy egyéb közhasznú szervezetet, egyházat támogatunk. Fontos tudni, hogy adónk 1+1 százalékának felajánlása nem plusz adó befizetését jelenti, hanem az államnak mindenképpen lerótt adónk 2 százalékával való rendelkezést. Az állam tehát lemond hatalmi pozíciójának erről a kis szeletéről, és megengedi az adózónak, hogy az év során keletkezett személyi jövedelemadójának 2 százalékáról, annak felhasználásáról önmaga rendelkezzen. A felajánlást az adóbevallásunkkal egyszerre tehetjük meg. A rendelkező nyilatkozatot kell kitölteni, amelyre az általunk támogatott szervezet nevét, technikai számát, illetve adószámát kell beírni. A borítékra rá kell írni a felajánló nevét, állandó lakcímét, illetve azonosító jelét. Minden önadózó számára fontos, hogy adóbevallásában beikszelje, hogy rendelkezik a felajánlással, és csatolnia kell a borítékot. 
Az idén már azok is felajánlhatják adójuk 1 százalékát, akiknek - igen alacsony jövedelmük miatt, illetve mivel teljes mértékben igénybe tudják venni a kedvezményeket - gyakorlatilag nem marad befizetendő adójuk. Számukra külön megoldásra van lehetőség: be kell menniük a területi APEH-kirendeltséghez, és ott tudnak rendelkezni a kiválasztott szervezet számára annak az adótömegnek a javára, amely felől nem rendelkeznek az adózók, s így az bent ragad a közös kalapban. 
Fontos az is, hogy az adónkat legalább a felajánlás határidejéig be kell fizetni. A határidőn túl leadott adóbevallásoknál ugyanis érvénytelenné válik a rendelkező nyilatkozat.