Vissza a tartalomjegyzékhez


Új mosógép kényszerít a házimunkára

Egy spanyol tervező olyan termékkel rukkolt elő, amiért igen hálásak lesznek azok a háziasszonyok, akik úgy érzik: mindent ők csinálnak otthon. Egy „Te jössz” elnevezésű mosógépről van szó, amely nem engedi, hogy egymás után kétszer ugyanaz a személy kapcsolja be. A csodamosógép ujjlenyomat-felismeréssel akadályozza meg, hogy ne mindig ugyanaz mosson. A mosógépet egy barcelonai dizájner álmodta meg, akit azzal a kéréssel keresett meg egy spanyol háztartásigép-gyártó, hogy találjon ki valami eredetit. Pep Torres tervező így kommentálta a mosógépet: „Úgy éreztem, ideje túllépni a macho férfi korszakán, aki otthon a söriváson kívül nem csinál semmit.”

A „Te jössz” nevű mosógép beüzemeléséhez először a számítógép segítségével a háztartás mindkét tagjának regisztrálnia kell az ujjlenyomatát egy szenzoron, ezután a szenzort be kell dugni a mosógépbe, és a beépített szoftver csak akkor engedi új mosóprogram elindítását, ha nem az az ujj indítja, mint legutóbb. 
De be lehet-e csapni a gépet? Be. De ehhez ki kell szedni a gép hátába dugott szenzort, vissza kell vinni a számítógéphez és újra kell programozni - ez valószínűleg tovább tart, mint egy mosóprogram elindítása. Csak egy baj van: az ujjlenyomat-felismerő rendszer csak azt szabja meg, ki indítja el a gépet. Azt nem, hogy ki teszi bele a ruhát. Egyelőre. (BBC)