Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
A baj nem jár egyedül

Bush elnök és a republikánuspárti többség újraválasztását követő első hónapokban a problémák egész sora merült fel mind a kormányzás, mind a törvényhozás terén, amely ugyan nem gyarapította a vezető párt tekintélyét, de nem is növelte az ellenzéki demokraták befolyását.

Az első probléma, Tom DeLay, a képviselőház republikánus párti frakcióvezetőjével kapcsolatos botránysorozat. A Washington Post ugyanis kiderítette többek között, hogy 1997-ben egy titokzatos, orosz olajérdekeltségeket képviselő bahamai vállalat moszkvai kéjutazást szervezett és finanszírozott DeLay számára. 2000 májusában tett angliai látogatásának költségeit pedig szerencsejáték-érdekeltségek viselték, két hónappal később pedig DeLay segített meghiúsítani egy törvényjavaslatot, amely szemben állt ezeknek az üzletembereknek érdekeivel. A New York Times pedig kinyomozta, hogy a DeLay az elmúlt négy évben félmillió dollárt utalt át feleségének és lányának fizetésképpen az adományozók pénzéből. Részt vett továbbá államának, Texasnak új választási körzetekre történő felosztásában, amely ugyan nem volt egészen legitim, de ezzel sikerült a helyi törvényhozást a republikánusok kezére juttatni. Az említett dolgok egytől-egyig beleütköznek a képviselőház etikai szabályzatának előírásaiba.
Tom DeLay természetesen hevesen cáfolja mindezeket a vádakat, és a demokraták politikai mesterkedéseinek minősítette valamennyit. 
A törvényhozás Etikai Bizottsága meghallgatás tárgyává tette a dolgot, de a többségben lévő republikánusok inkább megváltoztatták az etikai szabályzatot. A demokraták heves ellenállása azonban lehetetlenné tette a bizottság munkáját, ezért a múlt hónap végén hatályon kívül helyezték a módosításokat, ami viszont megnyitotta az utat DeLay állítólagos szabálysértéseinek kivizsgálása előtt. 
A másik súlyos probléma John Bolton fegyverkorlátozási és nemzetközi biztonsági ügyekkel megbízott külügyi államtitkár jelölése az ENSZ-nagyköveti posztra, amelynek elnyeréséhez kongresszusi jóváhagyásra van szükség. Az elnök részéről kockázatos dolog volt olyan személyt kiválasztani, aki több ízben lekezelően nyilatkozott a világszervezetről, például: "Nincs olyan, hogy Egyesült Nemzetek… Van egy nemzetközi közösség, amelyet a világ egyetlen fennmaradt igazi hatalma, az Egyesült Államok vezethet… Azt hiszem szarvashiba lenne úgy értékelni az ENSZ-et mint valamiféle különálló szervet, amely saját erejéből is működőképes." Ennek ellenére eleinte úgy látszott, hogy menni fog a dolog, de a múlt hónap közepén a szenátus Külügyi Bizottsága elhalasztotta a már tervbe vett szavazást és további meghallgatásokat rendelt el az ügyben azt követően, hogy Colin Powell volt külügyminiszter republikánus szenátorokkal folytatott beszélgetései során fenntartásának adott hangot Bolton kinevezésével kapcsolatban.
A Fehér Ház azonban igyekszik latba vetni minden befolyását Bolton érdekében. Az ügy azonban még nem zárult le, és bizony a politikában minden előfordulhat.