Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Akiért a harang szólt

„Az a tény, hogy Joseph Ratzinger nem a III. János Pál nevet vette fel, arra utal, hogy meg szeretné különböztetni magát elődjétől” - véli a brit Independent elemzése a kedden megválasztott XVI. Benedek pápáról. Az elemzők közül többen felhívják a figyelmet arra, hogy a katolikus hagyomány szerint az 5. század végén élt Szent Benedek egész Európa védőszentje, „Európa atyja”. 
Az új pápára azonban sokan nem egyesítőként, hanem a konzervatív tábor élharcosaként tekintenek. Azok, akik azt várták a konklávétól, hogy a harmadik világból választ jelöltet, vagy ha Európából, akkor egy kevésbé vitatott bíborost emel a pápai trónra, leplezetlen csalódással fogadták az eredményt. (Ez érződött a bejelentés pillanatában a római Szent Péter téren is, ahol szemtanúk beszámolói szerint szórványos taps és zavart csend fogadta XVI. Benedek megjelenését.)


Joseph Ratzinger XVI. Benedek pápaként lépett a Szent Péter-bazilika erkélyére. Fehér füst és harangzúgás köszöntötte Fotó: Reuters

Vannak viszont, akik egyértelműen a legjobb választásnak tekintik Joseph Ratzinger személyét. Az Associated Press tudósítása szerint Javier Echevarria püspök, a konzervatív Opus Dei katolikus szervezet prelátusa „nagy öröm idejének” nevezte Joseph Ratzinger megválasztásának napját, és a legtöbb vezető politikus is támogatásáról biztosította az új egyházfőt.
Az olasz sajtóban gyorsan a „Papa Ratzi” becenevet elnyerő XVI. Benedekre számos sürgős feladat vár, és nem csupán teológiai jellegűek. A konklávé napjaiban indult újra az egykori horvát usztasa kincsek elrejtése miatti több száz millió dolláros per a Vatikán Bank ellen, és Olaszországban négy embert helyeztek vád alá 
az egykor „Isten bankáraként” emlegetett vatikáni pénzember, Roberto Calvi meggyilkolásának ügyében is.

 Cikkeink a rovatban