Vissza a tartalomjegyzékhez


Ki se látnak a pénz mögül

Világszerte nő a milliárdos üzletemberek száma, ezt állapította meg a Forbes amerikai magazin. Bárki megmondaná, hogy Bill Gates tudhatja magáénak a legbusásabb vagyont, azt azonban már kevesen tudják, hogy Indiának, Kínának, sőt Ukrajnának is vannak képviselői a világ leggazdagabbjainak listáján. A sikeres üzleti tevékenység mellett a dollár gyengülése és az olajárak megugrása is nagyban hozzájárul bizonyos személyek vagyonának növekedéséhez.

Illényi Zsófia


Bill Gates, őrzi az elsőségét Fotó: Reuters

Az amerikai Forbes magazin idén is összeállította a világ leggazdagabb embereinek listáját, mely érdekes újdonságokkal szolgál. Az utóbbi két évben 215 új név került a listára. A tavalyi év sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők száma 587-ről 691-re emelkedett egyetlen év alatt. Összvagyonuk ennek megfelelően 300 milliárd dollárral, 2200 milliárd dollárra ugrott, így idén rekordszámú 691 milliárdost tartanak számon. A világ leggazdagabb „pénzgurujai” jelenleg 47 országot képviselnek, melyek közt idén először szerepel Kazahsztán, Lengyelország, Ukrajna és Izland. Az újdonsült vagyonosok közt 69 amerikai és 38 európai van, kiknek több mint fele önállóan küzdötte fel magát a ranglétrán. Tavalyhoz képest változott a lista összetétele, mivel 14 milliárdos meghalt, köztük Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök.
A Forbes összeállítása jól tükrözi az Ázsiában kialakuló gazdasági fellendülést. Vegyük például a legfiatalabb új milliárdost a 35 éves kínai Wong Kwong Yut, aki jól menő áruházláncot vezet a kínai középosztály nagy örömére. De ott van még Lakshmi Mittal acélbáró is, a harmadik leggazdagabb üzletember, akit méltán nevezhetünk az idei év legnagyobb nyertesének, az ő vagyona ugyanis 18,8 milliárd dollárral gyarapodott idén. Oroszország viszont hátracsúszott a mezőnyben, legsikeresebb üzletemberüket, Mihail Hodorkovszkijt ugyanis 18 hónapos börtönbüntetésre ítélték, s a bírósági eljárások nyomán vagyona 12,8 milliárd dollárral csökkent. 
A Forbes újságírói ezek után felteszik a kérdést: minek köszönhető hogy így megugrott a milliárdosok száma? Többek közt igen nagy jelentősége van ebben a dollár gyengülésének. Azok a milliárdosok, akiknek nem dolláralapú a vagyonuk, ha semmit nem csináltak volna az elmúlt időszakban, pusztán a dollár gyengülése miatt is jóval gazdagabbak lettek volna. Például annak, aki eurómilliárdos, gyakorlatilag semmit nem kellett volna tennie az elmúlt két évben, akkor is 20 százalékkal lenne most gazdagabb. A kanadai dolláralapú vagyon jelenleg 25 százalékkal ér többet, míg az, aki ausztrál dollárban „utazik”, több mint 30 százalékos gyarapodást tudhat magáénak.
Az olajkérdést itt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Míg 2002 elején csupán 20 dollárba került egy hordónyi fekete arany, idén már jócskán meghaladta az 50 dollárt. Ezen a héten például 58 dollárnál tetőzött az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára. Ezek fényében valószínűsíthető, hogy nem szűkölködnek az olajkereskedők sem. 
Megdöbbentő adat, hogy a növekvő kínai kereslet folytán idén az acél 60 százalékkal lett drágább. A vasérc és a vörösréz ára szintén nagyon megugrott, következésképp az ásványi anyagban gazdag Ukrajnának és Kazahsztánnak már meg is vannak az első milliárdosai. 
Bill Gates idén is ragaszkodik az első helyhez, a Microsoft-részvények azonban nem állnak túl fényesen, így valószínűleg előbb-utóbb el kell búcsúznia trónjától.