Vissza a tartalomjegyzékhez

M. R.
Sokadszor is influenza

Az influenzajárvány két héttel ezelőtt tetőzött hazánkban, azóta visszavonulóban van, mivel folyamatosan csökken a megbetegedések száma. Nem nehéz visszaesni vagy többedszer is megbetegedni, mert a különböző vírusok, baktériumok a legyengült szervezetet könnyebben támadják meg. Ehhez a higiénés hiányosságok, valamint a gyógyszerek (pl. antibiotikumok) nem megfelelő szedése is hozzájárulhat.

A hazai influenzafigyelő-szolgálat adatai alapján az elmúlt héten országszerte mintegy ötvenezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami közel 20 százalékkal kevesebb, mint az előző héten, s ez már egy levonuló szezont jelez. A leginkább érintett megyék Pest és Tolna, a legkevésbé Borsod és Somogy.
Az influenza szezonja általában december hónapban indul, csúcsát január, február, március hónapban éri el. A tél végi időszakra sokan többedszer betegednek meg, előfordul, hogy egy család minden tagja már háromszor volt beteg, de a családanya például egyszer sem. Ennek legfőbb oka, hogy egy-egy megbetegedés erősen megviseli a szervezet ellenálló képességét, és könnyebben támadja meg egy újabb kór. A „notórius” megbetegedők pontos aránya nem ismeretes, hiszen sokan nem is fordulnak orvoshoz - tájékoztatta lapunkat az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól dr. Tasáry Ilona főosztályvezető. A dolgozók munkahelyi kiszolgáltatottsága igen erős, ezért hazánkban tömegek hordhatják ki lábon az influenzát. Megfelelő kezelés mellett is elhúzódhat egy hurutos betegség, és gyakoriak a szövődmények is. A szintén sokakra jellemző öngyógyítás, vagy a következetlenül szedett antibiotikumok pedig csak megerősítik egy-egy kórokozó ellenálló erejét, aminek következtében végül csak egy igen erős gyógyszer segít a betegen. A kicsik esetében hatványozottan veszélyesek a zárt, zsúfolt intézmények, különösen az olyan helyzetek, amikor a lázas gyereket a gyógyszerekkel együtt adja be az óvodába az elfoglalt szülő. A zárt tér, a tömeg, a légkondicionáló berendezések mind-mind kedvező feltételei a járvány kialakulásának.
Egyszerre többféle olyan kórokozó (influenza- és egyéb vírusok, baktériumok) van a környezetünkben, amely hasonló, influenzás vagy influenzaszerű megbetegedéseket produkál, akár egyidejűleg, akár egymást követően ugyanazon az emberen. A kórokozók terjedését nagy mértékben csökkentené az alapvető higiénés szabályok betartása - mondják a szakemberek -, mint például a zsebkendőbe való köhögés, tüsszögés, a rendszeres takarítás, szellőztetés, a kézmosás. Köhögéssel, tüsszentéssel, de normál beszéd közben is kórokozók milliói kerülnek a levegőbe, és ezek belélegezve fertőzést okozhatnak.