Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-hírösszefoglaló
Feltámadt a West Bromwich

Továbbra is hősiesen küzd a kiesés ellen Gera Zoltán csapata a Preimer League-ben: a Birmingham City után most a Charltont is legyőzték. A magyar válogatott kapitánya - akit újból hírbe hoztak a PSV Eindhovennel - ez alkalommal is kiválóan játszott. Nem sikerült ilyen jól a hétvégéje Király Gábornak, aki négy gólt kapott a Chelsea-től. 


Robert Earnshaw csereként három góllal járult hozzá csapata fölényes idegenbeli győzelméhez Fotó: MTI

Az már bizonyosnak látszik, hogy a Chelsea-t sem a Manchester United, sem az Arsenal nem tudja beérni a Premier League-ben. A Bajnokok Ligája negyeddöntőbe is bejutott Abramovics-csapat 11 ponttal vezeti a bajnokságot. Magyar szempontból ennél jóval érdekesebb a sereghajtók helyzete, hiszen egyelőre Geráék nem tudtak még kitörni a kiesők közül, Királyék pedig visszaestek oda. A West Bromwich Albion ugyan az utóbbi fordulókban jó formát mutatott, de most hiányoznak csak igazán éppen a Palace, valamint a South-ampton ellenében elveszített pontok (ha döntetlen helyett mindkét gárdát legyőzték volna, most két ponttal a „veszélyzóna” előtt járnának). 
Mindenesetre a WBA az előző fordulóban a táblázat első felében tanyázó Charltont kiváló játékkal múlta felül 4-1-re. Gera megint kitűnően játszott, róla állították ki a valóban csúnya szabálytalanságot elkövető egyiptomi El-Karkourit, és két csodálatos gólpasszt is jegyezhettek a neve mellé. A Sky Sports internetes oldal 8-asra értékelte a magyar játékos teljesítményét - ennél magasabb pontszámot csak a mesterhármast szerző Earnshaw kapott. A „Zsákosoknak” hasonló bravúrokra jócskán szükségük lesz a jövőben, hiszen többek között a negyedik helyen álló Evertonnal, a középmezőnyhöz tartozó Tottenhammel és a második helyért a MU-val küzdő Arsenallal csapnak majd össze.
A komplett angol sajtóra igaz, hogy nagyszerű véleménnyel van a magyar középpályás játékáról. A Guardian kiváló jelzővel illette hétvégén Gerát, a Sky Sports pedig a birminghami csapat kulcsfigurájának tartja. A legnagyobb dicséretet azonban mindenképpen a Liverpool Daily Posttól kapta a magyar klasszis. A lap publicistája, Mark Lawrenson úgy ír, hogy a hétvégi West Brom - Everton találkozón a vendégeknek különösen „Gerára kell figyelniük, aki képzett és eredményes játékos”. A szakíró az Everton menedzsere, David Moyes figyelmébe ajánlotta a támadót, akit szerinte meg kell vásárolni: „Ha a West Brom kiesik, Gera az a játékos, akit érdemes lesz megcsípned nyáron!”
Gerát egyébként újból hírbe hozták a BL-negyeddöntős PSV Eindhovennel. Egy holland lap szerint az eindhoveniek edzője, Guus Hiddink a WBA Chelsea elleni - 1-0-ra elveszített - mérkőzésén tekintette meg a magyar válogatott csapatkapitányát, akit szívesen látna a saját keretében. A lap szerint Gera Hollandiába költözésére elsősorban akkor van esély, ha a West Bromwich kiesik az angol élvonalból. Ekkor ugyanis a tavaly másfél millió fontért megvett futballista meghatározott, limitált összegért távozhatna Birminghamből. Gera Zoltán azonban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre semmi mással nem hajlandó foglalkozni, mint csapata bennmaradásával. 
A másik magyar érdekeltségű klub, a Crystal Palace 4-1-re kikapott a Chealsea otthonában, és ezzel visszacsúszott a kiesőzónába. Királyék az első félidőben még kiegyenlítették a listavezető egygólos előnyét, a második játékrészben azonban a magyar kapus további három gólt kapott, amelyek közül az egyik - Kezsman lövése - a lába között csúszott a hálóba.