Vissza a tartalomjegyzékhez

Uzoni Simon Péter
Egy fecske nem csinál nyarat

Az elmúlt napokban a LeBron James által fémjelzett Cleveland Cavaliers háza táján történt edzőváltás a fő téma a tengerentúli kosárlabda kedvelői között. Az NBA húszesztendős szupersztárjának első profi mentorát, Paul Silast menesztette Dan Gilbert csapattulajdonos. Egyenlőre beigazolódik a mondás: egy fecske (más néven: LeBron James) nem csinál nyarat!


LeBron James lett a legfiatalabb játékos, aki 50 vagy annál több pontot dobott egy mérkőzésen Fotó: Reuters

A menesztés oka nem túl bonyolult: az utóbbi tizenkét meccsből kilenc alkalommal szenvedett vereséget a csapat, annak ellenére, hogy az idény elején két hónapon keresztül szinte folyamatosan vezette a tabellát. Ezután jöttek a sérülések, a következetlen edzői döntések, ezek pedig vereségek sorozatához vezettek. Kudarcba fulladt a vasárnapi fellépés is a Toronto Raptors otthonában, annak ellenére, hogy LeBron James 56 pontot szerzett az összecsapáson, ezzel pedig beírta magát az NBA történelmébe. James lett a legfiatalabb játékos, aki 50 vagy annál több pontot dobott egy mérkőzésen! 
Csapatjátékról lévén szó, ez nem volt elég a győzelemhez, sőt, most már az eddig biztosnak tűnő rájátszásért is alaposan meg kell küzdenie a keleti főcsoportban ötödik helyre visszaesett gárdának. „Benne volt a levegőben, hogy változásra lesz szükség. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar bekövetkezik” - kommentálta a hétfői döntést James. A 16 éves szakmai múlttal büszkélkedő Silast az ugyancsak nagy gyakorlattal rendelkező Brendan Malone váltotta a vezetőedzői poszton.
A ligában ezzel a váltással kilencre nőtt azon csapatok száma (ez közel az NBA egyharmada…), ahol az idény kezdete óta edzőcsere történt. Ez a veszély egyelőre nem fenyegeti a tabella élén álló Miami Heat csapatát, amely már Shaquille O’Neal segítségével bebiztosította rájátszásbeli pozícióját. Shaq értékét nem- csak a floridai csapat remeklése bizonyítja, hanem az is, hogy távozása óta korábbi egyesülete, a Los Angeles Lakers vergődik, hiába szórt 30 pontot a legutolsó játéknapon Kobe Bryant, a mezőny második legponterősebb játékosa, a kaliforniaiak zsinórban ötödik alkalommal kaptak ki. 
Ugyanerre a sorsra jutott Tim Duncan gárdája, a San Antonio Spurs is, igaz, a címvédő Detroit Pistons volt az ellenfél, amely idén is aranygyűrűkre pályázik. A sarkantyúk mentségére legyen mondva, hogy legjobbjuk, Duncan, a második percben bokaficam miatt távozni kényszerült a parkettáról, és a helyettesítés nehéz feladatát nem sikerült tökéletesen végrehajtani. Manu Gino-bili 14, Tony Parker pedig 12 pontot szerzett a mérkőzés során. 
Öröm az ürömben, hogy veresége ellenére is a rájátszásban tudhatja magát a Spurs; a nyugati főcsoport első helyezettje, a Phoenix Suns előzi meg csak őket. 
Többek között a kiváló irányító Steve Nash, Amaré Stoudemire és Joe Johnson „tehetnek róla”, hogy ilyen jól megy mostanság a Sunsnak. Mondani sem kell, a Nash-banda is „bajnokgyanús” csapat, ember legyen a talpán tehát, aki megmondja, ki lesz a bajnok!