Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Kenőpénzekből épül a világ

Az iraki újjáépítés könnyedén minden idők legnagyobb korrupciós lavinájává duzzadhat, ha nem történnek gyors óvintézkedések - állította a Transparency International (TI) nevű nemzetközi korrupcióellenes szervezet éves jelentésében. A szervezet szerint hatalmas méreteket ölt világszerte a korrupció, csak az építőiparban 3,2 milliárd dollár kenőpénz áramlott illegálisan 2004-ben a világon. 


A híres leshotói gát, ahol kétmillió dollár úszott el Fotó: Reuters

Gyenge minőség, eltékozolt pénzek és tragikus balesetek okozója a korrupció az építőiparban - olvasható a TI-nek a korrupcióról szóló beszámolójában. Francis Fukuyama, neves filozófus-közgazdász előszavában a kormányokat és a multinacionális cégeket egyaránt nagyobb átláthatóságra szólítja fel. A jelentés különös figyelmet szentel a cunami sújtotta délkelet- ázsiai térség helyreállítása nyomán felburjánzó korrupciós folyamatok megfékezésének, valamint az iraki helyreállítást koordináló amerikai cégek kenőpénzeinek. A TI szerint az iraki újjáépítésben még el sem kezdődtek a nagyberuházások, csak a lapok leosztásánál tartanak, de már most erőteljes a korrupció. Gyakorlatilag olyan cég nem is kaphat komolyabb megbízást, aki nem „tejel” az illetékes hatóság embereinek. 
Az építőiparban azért nagyon veszélyes a korrupció, mivel a kivitelezők gyengébb minőségben dolgoznak, eleve silányabb terveket fogadtatnak el a már megpuhított, engedékeny megbízóval, és ez tragédiák okozója is lehet. Törökországban kártyavárként omlottak össze lakóházak egy földrengés során, és ekkor derült fény arra, hogy ha nem spórolták volna ki a szükséges anyagokat, emberi életek menekülhettek volna meg. Az ENSZ által szponzorált, „olajat élelemért” nevű iraki program is az elsők között szerepel a megvesztegetésekkel foglalkozó jelentésben. AZ ENSZ-diplomaták nyilvánvaló korrupciós érintettségét látva Kofi Annan is felszólalt, és szigorú szankciókat és óvintézkedéseket helyezett kilátásba a korrupt ENSZ-hivatalnokokkal szemben. ( Hetek, 2004. december 17. )
A TI elemzését látva szinte alig van nagy építkezés kenőpénzek nélkül, ezért mindenki gyanús, legfőképpen az, aki nem gyanús. A gyanakvásnak ebben a légkörében az egyének és a cégek jogai óhatatlanul is sérülnek, amennyiben hatékony korlátozó intézkedéseket vezetnek be. A TI ilyen globális intézkedéseket sürget, amelyekbe a világ kormányait, a multinacionális cégeket és a pénzügyi szférát, a bankokat is be kívánják vonni. Nem kevesebb, mint kétezer nemzetközi vállalat írta alá az OECD által meg-fogalmazott kenőpénzellenes egyezményt. Elviekben mindenki ellenzi a korrupciót, a gyakorlatban azonban a cégek nem fektetnek túl nagy hangsúlyt az egyezmény betartására. 
A vesztegetések fő célpontjai politikusok és állami tisztségviselők szerte a világon. Nincs nagy különbség a fejlett és a fejletlen régiók között, Afrikában éppúgy általános a megvesztegetés, mint Németországban.
Nézzünk néhány kiemelt esetet a TI-jelentésből! Az afrikai Leshotóban készülő gát építésénél 2 millió amerikai dollár vándorolt illegálisan az Acres International és más alvállalkozó cégektől az állami megbízók felé. A németországi Kölnben egy 500 millió dolláros szemétégető beruházásának építői 13 millió dollárral „köszönték meg” megbízóiknak a munkát. Az argentin-paraguayi határon épülő vízierőmű a Világbank 1,87 milliárd dolláros támogatásával készült. A beruházás hiányos adminisztrációja miatt gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, hogy valójában menynyit is költöttek ténylegesen a projektre. 
A Fülöp-szigeteken egy atomerőmű épül 2 milliárd dollár feletti költségvetésből. Az építő Westinghouse cég 17 millió dolláros jutalékot fizetett ki Marcos exelnök egyik jó barátjának. Ráadásul a reaktor egy aktív geológiai törésvonalon helyezkedik el, ezáltal nukleáris katasztrófával fenyegeti a térséget, ha egyáltalán valaha üzembe helyezik. Ugandában egy gátépítés kapcsán a finanszírozó Világbank eljárást indított a Veidekke nevű norvég kivitelező ellen. A sort hosszan lehetne folytatni, de a példákból is látható, hogy a nagy beruházásoknál az egész világon felüti fejét a korrupció, ezért a TI globális korrupcióellenes összefogást sürget.