Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Ellentmondó közvélemény-kutatások

A február havi közvélemény-kutatások szerint stabilnak mutatkozik a Fidesz előnye, bár a Tárki felmérése alapján a kormánypártok kerülnének ki győztesen a választásokból. A kis pártok közül jelenleg csupán az SZDSZ teljesítené a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A Szonda Ipsos aktuális kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz a voksok 49 százalékát szerezné meg, míg az MSZP-nek 41 százalék jutna. A kis pártok közül csak az SZDSZ jutna be a parlamentbe - 6 százalékos eredménnyel -, a többi párt összesen is csupán 4 százaléknyi biztos szavazattal számolhat jelenleg. Ugyanakkor a választópolgárok mintegy 6 százaléka, miközben biztos választónak mondja magát, nem elkötelezett egyik párt felé sem - félmilliós táboruk könnyen eldönthetné egy választás kimenetelét. Szintén magas azoknak a száma (13 százalék), akik rokonszenveznek valamelyik politikai erővel, de nem biztos a választási részvételük. A kis pártok minden harmadik-negyedik szimpatizánsa ide sorolható, de a Fidesz és az MSZP támogatóinak 20 százaléka sem biztos, hogy elmenne szavazni. 
A Szonda Ipsos szerint az efféle várakozó álláspont leginkább a fiatalok körében elterjedt, ott érdemes az említett pártoknak aktivizálásra törekedniük. Szintén érdekes, hogy a választásra jogosultak egyharmada jelenleg távol van a politika világától: a részvételi hajlandósága és/vagy a pártszimpátiája hiányzik. 
A Századvég-Tárki felmérésében az összes megkérdezett, illetve a pártot választók körében a Fidesz mindössze 1 százalékponttal előzi meg az MSZP-t - ez hibahatáron belüli különbségnek számít. A biztos szavazó, pártot választóknál a különbség 4 százalék a nagyobbik ellenzéki párt javára. A kis pártok közül a Tárki szerint is csupán az SZDSZ lépné át a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt - vagyis ezen adatok alapján egy „most vasárnapi” választást követően a jelenlegi koalíció maradna kormányon. A tendenciát tekintve az MSZP szavazótáborának eltökéltsége valamelyest javult az elmúlt hónapban: nőtt azok aránya, akik 2006-ban is biztosan a szocialistákra szavaznának, közben azonban a biztos szavazó Fidesz-támogatók aránya sem csökkent. 
A Tárki vizsgálta a kormány megítélését, illetve Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor választók szerinti miniszterelnöki alkalmasságát is. E szerint a kormány megítélése a +/-100-as skálán mínusz 4 ponton áll, ami 6 pontos emelkedést jelent januárhoz képest. 
A kormány tevékenységét ilyen „kedvező” választói vélemény utoljára 2003 nyarán övezte. 
A megkérdezettek 33 százaléka Orbán Viktort, 32 százaléka pedig Gyurcsány Ferencet véli alkalmasabbnak a miniszterelnöki feladatok ellátására, 15 százalékuk egyiküket sem tartja alkalmasnak, 9 százalékuk viszont mindkettőjüket. 
A Medián legutóbbi felmérése szerint a Fidesz 33, az MSZP pedig 26 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség körében. A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz előnye 12 százalék.