Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Tejfölös karalábé

Hozzávalók:
50 dkg darált pulykahús
1 cs. fasírtpor
5 dkg vaj
4 db karalábé
1 dl tejszín
5 dkg liszt
1 cs. kapor
fél cs. petrezselyemzöld
ételízesítő, őrölt bors

A darált pulykahúst, tejben áztatott zsemlét és tojást öszszekeverjük, egyneműsítjük. Ízesítjük apróra vágott kaporral, petrezselyemzölddel, borssal, ételízesítővel és reszelt füstölt sajttal. Egy spicckanalat megmártunk olvasztott vajban, s így formázzuk meg vele a steaket. Hőálló tálba rakjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és sütőben (vagy olajban) megsütjük.
Kapros karalábéragu: A felhevített vajba beletesszük az egyenletes kockákra felvágott karalábét. Kevés cukorral, sóval, ételízesítővel ízesítjük. Pároljuk, üvegesre hevítjük. Rátesszük az apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet. Kevés lisztet szórunk rá. Amikor a liszt kihabzott, felengedjük tejszínnel, tejjel és kevés vízzel, majd kiforraljuk.
Főtt vadrizses körettel tálaljuk, amit formából a tálra öntünk. Mellé tesszük a karalábéragut, s erre helyezzük a pirosra sült steakeket. Reszelt sajttal megszórjuk a rizst, és friss kaporral díszítjük a tálat.

Mákos guba 

Hozzávalók:
10 dkg vajaskifli
1 l tej
10 dkg cukor
10 dkg mák
méz
vaníliás cukor

A vajaskiflit karikára felvágjuk. A tejet fellangyosítjuk, vaníliás és kristálycukorral ízesítjük. Ezzel a tejjel locsoljuk meg a kiflit. (Ne legyen a tej túl meleg, mert akkor nagyon eláztatja a kiflit.) Lazán összekeverjük. Felrakjuk a tálra, megszórjuk cukros mákkal, és meglocsoljuk mézzel. Mellé tesszük az aszalt szilvás mártást. A tányért díszíthetjük őrölt fahéjjal (a villát a tányér széléhez tesszük, s körbeszórjuk őrölt fahéjjal).
Vörösboros aszalt szilva: A vörösbort felmelegítjük, beletesszük az aszalt szilvát. Keményítős vízzel besűrítjük. (Tehetünk bele szilvalekvárt is.)
Készíthetjük mákkal, dióval, túróval vajaskalácsból vagy gubatésztából is.