Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Sóskaleves buggyantott tojással

Hozzávalók:
50 dkg sóskapüré
6 dkg vaj
5 dkg liszt
4 db tojás
1 dl ecet (20%-os)
3 dl csontlé vagy tej
cukor, ételízesítő, só
Aranytallér:
1 db zsemle
2 dl tej
2 db tojás
ételízesítő
olaj a sütéshez

Felhevítjük a vajat, hozzátesszük a lisztet, s világos rántást készítünk. Amikor kihabzik és fehér, beletesszük a sóskapürét, és elkeverjük. Felengedjük csontlével vagy tejjel, és kiforraljuk. Ízesítjük cukorral, csipet sóval és ételízesítővel.
Buggyantott tojás: bő vízbe 20 százalékos ecetet öntünk, csipet sót teszünk bele. Amikor felforr, egyenként beleütjük a tojásokat, s megmozgatjuk a vizet, hogy a tojásfehérje bugyort alkosson. Úgy főzzük, hogy a sárgája lágy maradjon. Langyos ecetes vízbe kiszedjük, hogy a tálalásig ne hűljön el, s a sárgája ne keményedjen meg.
Aranytallér: ételízesítős tejben megmártjuk a zsemlekarikákat, bepanírozzuk lisztbe, tojásba, és forró olajban aranysárgára sütjük. Ez lesz a sóskaleves betétje.

Fejedelmi májas sült hagymával

Hozzávalók:
30 dkg pulykamáj
10 dkg gomba
5 dkg vöröshagyma
5 dkg sajt
4 szelet kenyér
1 dl olaj
5 dkg bacon szalonna
3 dkg liszt
petrezselyemzöld
olaj a sütéshez
Köret: burgonyapüré
5 dkg zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Kevés zsiradékon bacon szalonnát és apróra vágott vöröshagymát üvegesre hevítünk, rátesszük a szeletekre vágott gombát. Ízesítjük őrölt borssal, ételízesítővel, petrezselyemzölddel (ezt később tesszük rá). Lepároljuk.
Elkészítjük ízlés szerint 
a burgonyapürét. Tehetünk hozzá kevés pirított hagymát és petrezselyemzöldet. A burgonyapürét vizes kanállal kimerjük, s egy jénaira tesszük. A galuska formákat megszórjuk zsemlemorzsával és reszelt sajttal, majd rágrillezzük.
A pulykamájat forrásban lévő vegetás vízben leblansírozzuk, leforrázzuk. 
A zsemle toastot gyengén megpirítjuk. Rátesszük a gomba szotét, majd erre a pulykamájat. Tehetünk a tetejére még a maradék gombából, majd megszórjuk reszelt sajttal, és megsütjük.
A hagymát vékony karikára vágjuk, meglisztezzük, s forró olajban szép pirosra sütjük.