Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Harry herceg, a náci

Jókora botránnyal kezdte az új évet a brit uralkodócsalád. Két héttel az auschwitzi haláltábor felszabadításának hatvanadik évfordulója előtt a húszéves Harry herceg horogkeresztes karszalaggal és a náci Wehrmacht egyik jelvényével jelent meg egy jelmezbálon. Az eset heves reakciókat váltott ki a világ számos pontján, az Európai Unió pedig úgy döntött, német javaslatra fontolóra veszi a náci jelvények teljes betiltását.


A The Sun címlapján a jelmezes herceg. Több, mint csíny Fotók: Reuters

Miután a The Sun című bulvárlap címoldalon közölte a hercegről a botrányos képet, Harry - Diana hercegnő és Károly walesi herceg kisebbik fia - bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette: „Sajnálom, ha bárkit is megbotránkoztattam. A jelmezválasztás rossz volt, és ezért elnézést kérek.” Míg Harry nagynénje, a yorki hercegnő elnézően annyit mondott az eset után, hogy a „herceg egyébként nagyszerű fiú, de most már megérdemel egy kis pihenést”, a média nagy része nem bizonyult ennyire megértőnek. (Harryt már tizenhat évesen marihuána-fogyasztáson kapták, és egy kocsmai verekedés után Károly herceg korlátozta fia kimenőit az etoni elitiskolából.) A Buckingham Palota egyik korábbi sajtómunkatársa, Dickie Arbiter szerint az eset nagy szégyent hozott a királyi családra. Szerinte az írásos bocsánatkérés nem elég, Harrynek meg kellene jelennie a nyilvánosság előtt is. 
Marvin Hier rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központtól úgy véli, „a királyi család tagjaként megbocsáthatatlan ilyesmit tenni”, és Harry botránya „szégyen Anglia számára”. „Szerintem csatlakoznia kellene az auschwitzi megemlékezésekre induló brit delegációhoz.” Robert Rozett, a jeruzsálemi Holokauszt Múzeum könyvtárának igazgatója is csalódottságát fejezte ki: „Az, hogy Harry herceg náci jelvényeket vett magára, azt jelzi, hogy a holokauszt tanulságait nem értette meg. Szerintünk Harrynek, és másoknak is többet kellene tanulmányoznia a témát, és vigyáznia kellene rá, hogyan nyilvánul meg ezzel kapcsolatban a nyilvánosság előtt.” Markus Soeder, a németországi Keresztényszocialista Unió főtitkára szerint pedig az eset fel kell hogy ébressze a brit történelemtanárokat.
A királyi család így hát újra a címlapokra került. Míg az egyik bulvárlap, a Daily Mail egyenesen azt követelte: „Gyere ki a nyilvánosságra és kérj bocsánatot rendesen!”, a mérsékeltebb The Times arra a következtetésre jutott, hogy Harry bocsánatkérése igen „erőtlen”, és a herceg olyan „kétes, önelégült ifjakból álló csoportba keveredett, akik láthatóan élvezik az értelmetlen privilégiumokból álló életüket”. Az eset után egyes források szerint Károly herceg rendkívül dühös volt, és úgy döntött, hogy Harrynek és Vilmosnak el kell látogatnia Auschwitzba. A felelősség egy részét ugyanis az idősebb Vilmos hercegnek is magára kellett vállalnia, mivel jelen volt Harry jelmezválasztásánál. A kisebbik hercegnek egyébként nem ez az első botránya: három évvel ezelőtt apja rehabilitációs intézetbe küldte, mert kiderült, hogy a fiú kábítószerezett és alkoholizált.
A botrány után az Európai Parlamentben számos német politikus követelte a náci jelvények teljes betiltását az EU területén. Franco Frattini, bel- és igazságügyi biztos kijelentette: készen áll arra, hogy a kérdést január 27-én az EU igazságügyi minisztereivel megvitassa. Frattini arra sürgeti a minisztereket, hogy a botrányt használják fel a rasszizmus, fasizmus és antiszemitizmus ellen folytatott harc EU-szintű szabályainak kidolgozására. Erre vonatkozóan már két évvel ezelőtt is történt javaslat, de az ügyben azóta sem történt lépés.