Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 2. szám, 2005. január 14

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Egy sütemény ára

Molnár Csaba 36 éves fiatalember. Három diplomája van. Két nyelven beszél, és kétgyermekes családapa. A rendőrség egyik büszkesége volt. Ő csalta lépre Bécsben Kulcsár Attila álbrókert, a K&H-ügy kulcsfiguráját. A nyomozást is ő kezdte el. Az ügyészség pár hónap múlva megvádolta, miszerint egy szír pénzváltótól ajándékot fogadott el, és cserébe törvénytelen szívességet nyújtott. Magyarán: megvesztegették. Bíróságra került az ügy, plusz egy másik ügyben is meggyanúsították, az ítéletig úgynevezett rendelkezési állományban várta igaza kiderülését. Tehát „lekerült” a Kulcsár-ügyről. A héten a „süti-gate” vádjai alól a bíróság első fokon felmentette, méghozzá bűncselekmény hiányában. Azonban az ifjú rendőr továbbra sem mehet vissza nyomozni.


Sebestyén István
Ügynökök kérték

Egykori hálózati személyek névtelen levelekkel bombázzák Burány Sándor szocialista frakcióvezető-helyettest, a rendszerváltás előtti állambiztonsági iratok teljes körű kutathatóságának jogi hátterét előkészítő munkacsoport vezetőjét. A feladók nem közszereplők, hanem „egyszerű” állampolgárok, akik azt írják, rendkívül kényelmetlen lenne számukra, ha fény derülne múltjukra. A törvénymódosításra ennek ellenére már március közepén sor kerülhet.


Munkatársunktól
Átlátunk-e Szitán?

Egyelőre az elérhetetlenség homályába burkolózott Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, akinek állítólagos ügynökmúltjáról a múlt héten került nyilvánosságra egy fénymásolt dokumentum. A politikus könynyen tisztázhatná magát a vádak alól, ha maga kérné, hogy az esetlegesen vele kapcsolatos állambiztonsági iratokat soron kívül tegyék kutathatóvá. Ezt azonban lapzártánkig nem tette meg.


Hajdú Sándor
Göncz Kingáért beáldoznák Demszkyt?

A következő fél év egyik jelentős eseményének ígérkezik az új köztársasági elnök megválasztása. Az aktus még akkor is fontos eseménynek számít, ha a közvélemény kevés érdeklődést mutat iránta, mivel úgy véli: az elnök csupán reprezentatív feladatokat ellátó személy. A poszt - egyszerű parlamenti többséggel történő - elnyerésére esélyes jelöltek közül eddig Szili Katalin, Glatz Ferenc, Bárándy Péter neve jelent meg a sajtóban. Az utóbbi időben képbe került Göncz Kingával kapcsolatos parlamenti pletykák pedig Demszky Gábor „beáldozásáról” szólnak. 


Életmód

Szubotics Marianna
Káprázatos örökzöldek arborétuma

Szép számmal akadnak olyan természeti helyek Magyarországon, melyeknek kimondottan télen van a szezonjuk, ilyenkor felejthetetlen élményt tartogatnak az oda látogatóknak. Ezúttal a Dunántúl egyik páratlan szépségű arborétumába kalauzoljuk el az olvasót, ahol változatos örökzöldek pompáznak, és januárban hóvirág nyílik.


Fókusz

Mérő Miklós
Békeperspektíva

„Köszönetet mondok a palesztin népnek annak demokratikus szelleméért, és üdvözlöm a demokrácia e nevezetes napja alkalmából” - e szavakkal kommentálta újságírók előtt a palesztin elnökválasztás napján Mahmúd Abbász palesztin politikus, a Fatah mozgalom jelöltje a délután folyamán már látható győzelmét. Hozzátette: azon fog munkálkodni, hogy véget vessen a palesztin nép szenvedéseinek.  De ki is ez a Mahmúd Abbász? Igazi nevét hallva a palesztinok többsége alig-alig tudja. Ám ha mozgalmi nevét, az Abu Mázent hallják, akkor már valamelyest ismerősnek tűnik. Van, aki azt is tudja róla, hogy Jasszer Arafat helyettese volt, de azt, hogy ő volt az Oslói Szerződés palesztin fogalmazója, csak külföldön, és ott is csak kevesen tudják. 2003 márciusában jelent meg a neve először a világsajtóban, amikor - főként amerikai nyomásra - Jasszer Arafat tíz év után végre kormányt alakított, és Abu Mázennek adta a miniszterelnöki posztot.


Hechs László
Merre megy Abbász?

Mahmúd Abbász legfőbb céljának a független palesztin állam megteremtését tekinti. A Palesztin Hatóság elnökét a Palesztin Törvényhozó Testület ülésén ünnepélyes keretek között iktatják majd be. Abbász nyilatkozatban jelezte: kész a béketárgyalások felújítására a nemzetközi kvartett „útiterve” alapján. A tervek szerint meggyőzéssel próbálja majd elérni, hogy a szervezetek szüntessék be az Izrael ellenes fegyveres harcot. Nabil Amr, Abbász legfontosabb tanácsadója szerint, ha Abbásznak sikerül a tűzszünetet megvalósítania és korlátoznia a szervezeteket, akkor Ariel Saron izraeli miniszterelnök hajlandó lesz a béketárgyalások felújítására.


Tarik Demirkan
Az északi szomszéd újra lép

„Országunk veletek van! Törökország támogat egy önálló palesztin államot Közel-Keleten!” - Abdullah Gül török külügyminiszter ezekkel a szavakkal fejezte be múlt héten a palesztin parlamentben tartott rendhagyó beszédét.


Gazdaság

Kovács Klára
Fészekrakás állami segítséggel

Február 1-jével új távlatok nyílnak meg a lakást vásárlók előtt - legalábbis ezt állítja a kormány a Fészekrakó program elindításával kapcsolatban. A program elsősorban a fiatal házaspárok és a kevés megtakarítással rendelkezők számára hozhat előrelépést. A kormány egyúttal az ingatlanpiac fellendülését reméli, ám számos ingatlanpiaci szereplő szerint ez nem reális várakozás, mivel a programmal csak szűk réteg tud majd élni. 


Illényi Zsófia
Katasztrófa ez a turizmus

A 2004-es év kétség nélkül a katasztrófák éve volt, s ezzel párhuzamosan feléledt egy etikai kérdéseket is érintő jelenség, az úgynevezett katasztrófaturizmus is. A pusztító erejű szökőár vagy a novemberi kelet-európai orkán mély nyomokat hagyott az érintett térségek hétköznapjaiban, életkörülményeiben és a gazdaságában is. A délkelet-ázsiai országokba a tragédia óta érkező turisták látványa ambivalens érzéseket vált ki az emberekből: vannak, akik etikátlannak tartják a katasztrófaturizmust, mások viszont úgy vélik, ezzel is segítenek a térségen. 


Kardos Anikó
Világsztár a BUX

Dobogós helyezést ért el a Budapesti Értéktőzsde 2004. évi teljesítményével a világ részvényindexeinek összehasonlításán alapuló versenyben. S hogy mit jelent mindez számokban: a BUX tőzsdeindexe forintban kifejezve 57, dollárban számítva pedig 80 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt. Ez az eredmény a cseh részvényindexszel holtversenyben a harmadik helyre volt elegendő világviszonylatban. Az abszolút sztár a kolumbiai tőzsde, a második helyezett az egyiptomi. Az első tíz helyet jellemzően a közép-kelet-európai feltörekvő piacok és a fejlődő világ részvénypiacai foglalták el, a már fejlettnek titulált gazdaságok közül egyedül Ausztria került be az élmezőnybe. Érdekesség, hogy a legnagyobb gazdasági növekedést mutató Kína részvénypiaca mintegy 15 százalékos eséssel az utolsó, negyvenedik helyet foglalta el a The Economist gazdasági szaklap által összeállított listán.


Kardos Anikó
Tovább izmosodott a dollár

Az év második hetében folytatódott az árak lemorzsolódása a nemzetközi részvénypiacokon. A legutóbbi Fed- ülés jegyzőkönyvéből egy elhúzódó amerikai kamatemelési ciklus képe rajzolódott ki, ami nem tett jót a részvénybefektetők kedélyének. Tovább csökkentették az eurózóna növekedési kilátásait az elemzők, s ez sem tett jót a befektetői hangulatnak. Folytatódott viszont a dollár lendületes erősödése, ennek pedig újra örülhettek az európai exportőrök - elsősorban az autógyártók teljesítettek jól. A félvezető szektor viszont 21 százalékot esett, és magával húzta a szektor többi szereplőjét is. 


Háttér

Csizmadia Ervin
Távolabb egymástól

A politikai elemzőket így év elején gyakorta megkérik arra, jósoljanak: mi várható az előttünk álló évben? Mi hosszú évek óta elmondjuk, hogy reméljük: az új idény jobb, békésebb, kiegyensúlyozottabb lesz, mint az előző. Aztán az év végén szomorú szívvel konstatáljuk, hogy dehogyis lett jobb és békésebb. Minden év arra bizonyság, hogy még mindig van hova visszacsúszni. De vajon így lesz-e 2005-ben is? Folytatódni fog az eddigi trend, avagy bizakodhatunk valamilyen érdemi változásban?


Szabadulás a hullámsírból

Részlet a Hetek szerkesztőségébe érkezett levélből, amelynek közzétételéhez a túlélők hozzájárultak. 


Kizökkent világ

Az amerikai űrkutatási hivatal nyilvánosságra hozta a szumátrai földrengés bolygónk egészére gyakorolt hatásait. A rengés befolyásolta a Föld forgását, s így csökkentette az adott földi nap hosszúságát is. Kissé megváltozott bolygónk alakja, és néhány centiméterrel keletebbre tolódott az Északi-sark is.


Hetek-összeállítás
Cunami összeesküvés-elméletek

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egyértelműen az Egyesült Államokat teszi felelőssé a több mint százötven ezer ember halálát követelő szökőár bekövetkeztéért. A hírcsatorna állásfoglalása szerint a legkevesebb, hogy felelősség terheli az Egyesült Államokat azért, mert szándékosan hallgatta el a várható földrengés bekövetkeztéről rendelkezésére álló információkat. De következtetéseiben nem elégszik meg ennyivel, hanem hozzáteszi: az amerikai hadsereg tevőlegesen vett részt a szökőárat eredményező földrengés kiprovokálásában.


Vizin Balázs
Mint milliónyi hidrogénbomba

December végén a délkelet-ázsiai szökőár kapcsán az egész világ újból szembesült azzal az erővel, ami egyik percről a másikra képes elpusztítani az emberi civilizációt. A földrengésekkel és szökőárakkal szemben a mai napig tehetetlen az emberiség. Azt, hogy hol lesz a következő, senki se tudja. A cunamiról és az azt megelőző tengerrengésről a közismert geológussal, dr. Juhász Árpáddal beszélgettünk.


Kertész Péter
Bizalmas nyomozás cionista ügyben

A 2002-ben megjelent A Komlós című könyvem anyaggyűjtése során jutottam a Történeti Hivatal jóvoltából a BM III/III-1/C Szigorúan titkos! OBJEKTÍV DOSSZIÉ-hoz. Száma: 11-OD-2981. Az objektum megnevezése: „Ellenséges tevékenységet kifejtő cionisták.” A belső elhárítás alaposságára jellemző, bár nyilván nem egyedi anyagot a javarészt interjúkból álló könyv összeállításánál nem használtam fel. Hogy most mégis közreadom, arra a napjainkban tapasztalható felfokozott hisztéria késztet, amely a legkülönfélébb ellenségkeresés technikáiban megnyilvánul.


Novák Ilona, Makki Marie-Rose
A hála a kapcsolatépítés alapja

Hogyan csináljunk karriert? - Az álláskeresés enciklopédiája címmel nemrégiben jelent meg Pintér Zsolt könyvének nyolcadik, bővített kiadása. A pályaválasztóknak, álláskeresőknek, karrierépítőknek egyaránt szóló könyv töretlen aktualitással bír. Magyarországon ugyanis az érvényesülés legnagyobb buktatóit máig a gondolkodásbeli, illetve a nyelvtudásbeli hiányosságok adják - és akkor még nem is beszéltünk a diplomásképzés romló színvonaláról. A lapunknak nyilatkozó fejvadász és karrierszakértő, egyetemi docens a hazai munkapiaci sajátságok mellett az agyelszívás veszélyeiről, a magyar tudományos elit kilátásairól is beszélt. 


Hit és értékek

Lukács András
Katasztrófatörténelem

A hatodik századdal kezdődő nagy történelmi átrendeződés - az avarok népvándorlása, az iszlám birodalom felvirágzása, a bizánci birodalom bukása - közvetlen kiváltó oka egyetlen nagy természeti katasztrófa, aminek következtében szélsőséges klimatikus változások történtek világszerte - állítja David Keys, az angol The Independent című lap archeológus munkatársa. Keys szerint ezek a klimatikus változások vezettek végül az európai status quo, ezen belül is a Bizánci Birodalom megrendüléséhez, ezzel egyidejűleg az iszlám, valamint a törökök felemelkedéséhez. Ennek a globális klimatikus változásnak tehát máig tartó hatásai vannak. 


Hetek-összeállítás
Kísértetek, vérebek, túlvilági hangok

A cunami okozta közvetlen károk mellett újabb megpróbáltatásokkal kell szembenézniük a helybélieknek, a szökőár csapást mért ugyanis a halászatra is. A katasztrófa óta Srí Lankán jelentősen megcsappant a halfogyasztás, s a probléma mértékét jelzi, hogy már nemcsak a kormány, hanem az Egészségügyi Világszervezet Colombóba látogató főigazgatója is a hal fogyasztása mellett kampányolt. A halfogyasztás drámai csökkenésének egyik oka az a rémhír, amely szerint a halak a tengerbe fulladt emberekből származó vírusokkal fertőzöttek. Mások azért nem esznek a halakból, mert véleményük szerint a szökőár után kifogott halak a tengerben levő tetemekből táplálkoztak. Mindezek következtében a halak és az egyéb „tengeri gyümölcsök” ára felére csökkent, a megnövekedett kereslet miatt viszont megnőtt a csirkehús ára.


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Erőt gyűjt a medve

Vlagyimir Putyin még az elmúlt év végén egy sajtókonferencián vállalkozott arra, hogy megvonja a 2004-es év mérlegét, természetesen orosz szemszögből. Az elnök 690 orosz és külföldi újságíró 51 kérdésére adott választ - a politikai követelményekhez képest meglehetősen őszintén és meggyőzően. Az általa vázolt összkép mégsem lett igazán teljes. Így e cikkben jómagam is megpróbálkoztam Oroszország helyzetének az elemzésével.


Széchey Noémi
Sárrá olvadt hegy

Alig ért véget a délkelet-ázsiai szökőár tombolása, a természet erői máris újabb térségeket vettek támadás alá. Az Egyesült Államokban és Európa északi részén tapasztalt rendkívüli időjárás több tucat emberéletet követelt, több ezren kényszerültek elhagyni otthonukat, és háztartások százezrei maradtak hosszabb-rövidebb időre áram- és ivóvízellátás nélkül. Míg egyes helyeken a lehullott hó és eső mennyisége döntött évtizedes rekordokat, másutt áradások és váratlan sárcsuszamlások zökkentették ki a helybélieket nyugodt mindennapjaikból.


Márer György, New York
Maradni vagy menni?

Az utóbbi napokban igen sok szó esik az iraki helyzetről, különös tekintettel arra, hogy mindössze három hét van hátra a választásokig. A Fehér Ház köti az ebet a karóhoz, ragaszkodik a szavazás megtartásához a kitűzött időpontban, azaz e hónap harmincadikán, jóllehet az amerikai szárazföldi erők parancsnoka, Thomas Metz tábornok szerint az ország tizennyolc tartománya közül négyben jelentős területek nem eléggé biztonságosak ahhoz, hogy a polgárok az urnákhoz járuljanak. 


Szavazás az alkotmányról

Az Európai Parlament túlnyomó többséggel jóváhagyta az európai alkotmány szövegét, és arra hívta fel az EU-tagországok kormányait, hogy népszerűsítsék az alapszerződést országhatáraikon belül. Az alkotmányra 500 strasbourgi képviselő szavazott igennel, míg 137-en voksoltak ellene és 40-en tartózkodtak.


Sport

Tihanyi Péter
A győzelem íze

Kati néni a magyar sporttársadalom egyik legsikeresebb, ugyanakkor legvitatottabb alakja. Leghíresebb tanítványai az elmúlt évtizedben a világversenyek legnagyobb sztárjai voltak. Idén negyedik alkalommal kapta meg az év edzője címet.


Szabadidő

Erdei Judith
Képes-hangos mesevilág

Jelmezbálok idején kedvcsinálónak és ötletgyárnak is remek Gryllus Vilmos Maszkabál című lemezének rajzfilmváltozata, amely a már jól ismert karaktereket kelti életre.


Ételek infarktus ellen

Meghatározott ételek napi fogyasztásával megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek és a szívinfarktus. Ezt állítja egy brit orvoscsoport, akik szerint a betegségek megelőzését szolgáló gyógyszer-kombinációk helyett inkább tudatosan kellene enni. Az új javaslatot a magyar táplálkozástudósok is elismerik.


Programajánló

A 2004. évi Barcsay-díjas művészek - Bács Emese, Kovács Lehel, Szász Sándor című kiállítás megnyitójára január 14-én 16 órakor kerül sor a Szentendrei Képtárban. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-8.20-ig és 12.45-12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-13.35-ig. 


Színes

Szigorúan ellenőrzött vonatok

Dühös utasok megbénították a vonatforgalmat Olaszországban. Komoly zavart okozott a vasúti forgalomban, hogy olasz utasok harminc kilométernyire Milánótól elfoglalták a síneket. 


DUMA PLÁZA

Az őserdő olyan terület, ahova emberi kéz még nem tette be a lábát. (egy középiskolai dolgozatból)


Unalomba szórakoztatva

Mit teszünk, ha van egy szabad esténk? Moziba megyünk? Esetleg megnézünk egy DVD-filmet, vagy mindjárt kettőt? Képzeljük el, mi lenne mozi, televízió vagy akár internet nélkül! Nem könnyű, némelyeknek talán még ijesztőnek is tűnik. Bár jelentőségteljes időkben élünk, ennek ellenére unatkozunk. Anglia egyik fő napilapjában a canterburyi érsek így nyilatkozott: „Mélyen és veszélyesen unatkozó társadalom vagyunk, és vonakodunk, hogy megkeressük ennek a gyökerét. Mi történt velünk? Miért unatkozunk ennyire?”


Ikerszülés kicsit másképp

Egy román édesanya múlt év decemberében adott életet első fiúgyermekének, második kisfiát pedig ez év január végére várja - vagyis a két gyermek között mindössze két hónap korkülönbség lesz. Hogyan lehetséges ez? Nos, a két méhvel rendelkező harminchét éves nő a terhessége alatt végig tudta, hogy ikreket vár, ám arra nem számított, hogy az egyik magzat a kiírt időpont előtt két hónappal fog megszületni.


Tojásból lesz a csoda

Jól kezdődött az alsó-szászországi Rutholl Baromfitelep éve. A farm világrekordot állított fel, s egyszersmind egy extra méretű, a világon egyedülállóan nagy tyúktojás boldog tulajdonosává lépett elő. Az óriási „tojomány” majdnem 9 centiméter hosszú, ugyanekkora kerületű.


Turisták a Sing Singben

New Yorktól mintegy 30 mérföldre található a Hudson folyó partján; 1825-ben maguk az itt raboskodók építették; jelenleg 1745 ember raboskodik benne. Ám lehet, hogy az eddig megannyi háborús kém kivégzését és keményvonalas bűnözőket vendégül látó Sing Sing börtönt egy másik oldaláról ismerhetjük majd meg. Ha minden igaz, a büntetés-végrehajtási intézet részlegesen profilt vált majd, hiszen az épület régi gépházának épületében nemsokára múzeum nyílhat.


Az orr és ami körülveszi

Tudósok szerint az orrot körülvevő légáram bonyolultabb, mint egy jumbo jet óriás-repülőgép szárnya körüli légáramlása. A londoni Imperial College kutatói egy háromdimenziós orrmodellt építettek, és folyadékot használtak annak demonstrálására, hogyan áramlik a levegő az orr körül, és hogyan érzékeli a szerv a különböző szagokat. Azt mondják, hogy a kutatás segíthet az orrműtéteket végző orvosoknak megtervezni az operációkat, és hozzájárulhat az orrfolyás kezelését célzó kutatásokhoz.


Mi van a képen?

1. Az óriási Mozart-hagyaték titka. 2. Kottaírógép a kínai piacról. 3. Borítóterv Elfriede Jelinek A zongoratanárnő című könyvéhez. 4. A legújabb magyar szabadalmaztatott szenzáció, a zongírógépkotta