Vissza a tartalomjegyzékhez


Ételek infarktus ellen

Meghatározott ételek napi fogyasztásával megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek és a szívinfarktus. Ezt állítja egy brit orvoscsoport, akik szerint a betegségek megelőzését szolgáló gyógyszer-kombinációk helyett inkább tudatosan kellene enni. Az új javaslatot a magyar táplálkozástudósok is elismerik.

Tengeri hal, paradicsom, brokkoli, étcsokoládé, mandula és egy pohár vörösbor. Ezek azok az ételek, amelyeket ha rendszeresen fogyaszt az ember, akkor a legújabb kutatások szerint akár 75 százalékkal is csökkenthetik a szívinfarktus kockázatát.
Ez volt a válasza egy angol orvoscsoportnak arra a korábbi nemzetközi kezdeményezésre, hogy kombinált tablettát adjanak minden 55 év fölötti embernek azért, hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri betegségek, halálesetek számát. Az indoklás szerint a gyógyszer-kombinációnak lehetnek mellékhatásai, ezeknek az ételeknek viszont nincsenek. A hal például csökkenti a trombózishajlamot és az érelmeszesedést. A mértékkel fogyasztott vörösbor az infarktus esélyét, a mandula pedig a koleszterinszintet csökkenti.
„40 deka zöldség-gyümölcs a daganatos betegségek kockázatát, a fekete csokoládé a vérnyomást, a fokhagyma pedig a koleszterinszintet csökkenti” - mondta Dr. Pados Gyula, a Szent Imre Kórház főorvosa.
A kutatások szerint ezeknek az ételeknek a rendszeres fogyasztása a férfiaknál 6,6, a nőknél 4,8 évvel hosszabbíthatja meg az életet. Ez persze többletköltséggel is jár: átlagosan körülbelül 5 ezer forintba kerül a szívbetegségek megelőzését szolgáló ételek megvásárlása hetente. (RTLKlub-online)