Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Kísértetek, vérebek, túlvilági hangok

A cunami okozta közvetlen károk mellett újabb megpróbáltatásokkal kell szembenézniük a helybélieknek, a szökőár csapást mért ugyanis a halászatra is. A katasztrófa óta Srí Lankán jelentősen megcsappant a halfogyasztás, s a probléma mértékét jelzi, hogy már nemcsak a kormány, hanem az Egészségügyi Világszervezet Colombóba látogató főigazgatója is a hal fogyasztása mellett kampányolt. A halfogyasztás drámai csökkenésének egyik oka az a rémhír, amely szerint a halak a tengerbe fulladt emberekből származó vírusokkal fertőzöttek. Mások azért nem esznek a halakból, mert véleményük szerint a szökőár után kifogott halak a tengerben levő tetemekből táplálkoztak. Mindezek következtében a halak és az egyéb „tengeri gyümölcsök” ára felére csökkent, a megnövekedett kereslet miatt viszont megnőtt a csirkehús ára.


Koporsók a turistaparadicsomban. A vakáció vége Fotó: Reuters

A halak mellett sokkal nagyobb gondot jelentenek a térségben a kutyák. A szökőár következtében ugyanis sok kutya vált gazdátlanná, amelyek most falkákba verődve kóborolnak. Kóbor kutyák tucatjait lőtték le Dél-Indiában, ahol azok menekülttáborok lakóira támadtak. Nagy problémát jelent, hogy sok helyen a kutyák a szökőár áldozatainak tetemeit eszik. Thaiföldön egy hullaházként használt buddhista templom környékén figyeltek fel arra, hogy a kóbor kutyák hullákkal táplálkoznak. Ezek közül mintegy negyvenet már befogtak, de gondot okoz az, hogy Thaiföldön vallási okok miatt kerülik a kutyák lelövését, ezért kábító lövedékekkel gyűjtik be, majd kutyamenhelyre küldik őket. Az eset kapcsán etológusok arra figyelmeztetnek, hogy azok a kutyák, amelyek már ettek emberhúst, nem fognak erről leszokni.
Thaiföldön az egyik letarolt szigeten nemcsak a kutyák, hanem a helyiek szerint az áldozatok szellemei is ólálkodnak. Phi-Phi szigetére - amely néhány hete még turistaparadicsomként volt ismert - nem mernek visszatérni a szigeten lakó vagy dolgozó helybéliek, mert úgy vélik, hogy a szökőárban elpusztult emberek szellemei kísértenek a szigeten. A helybéliek a szökőárban elpusztult turisták hangjait vélik hallani. „A múlt éjszaka is hallottam, amint egy vidám társaság szólít, és maguk közé hívnak egy italra. Aztán amint körülnéztem, nem láttam senkit” - mondja Prajit Sumta ács, annak a maroknyi thaiföldinek egyike, akik még hajlandóak voltak a szigeten maradni. „Egy másik nap álmomban meglátogatott egy asszony, banktisztviselő volt a szigeten. Panaszkodott, hogy a holttestét még nem találták meg, és meg akarta mutatni nekem a helyét” - tette hozzá az ács. A helybéliek különböző misztériumokkal próbálják „kiengesztelni” a halottak szellemeit. Míg egyesek a temetetlen halottak után kutatva varázsvesszővel járják körbe a tengerpartot, és kutatnak a luxusbungalók romjai között, mások tömjénnel, mandarinnal, almával és más gyümölcsökkel megrakott síremlékeket állítanak, hogy a kísértetekkel szembeni békés szándékaikat kimutassák.