Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Cunami összeesküvés-elméletek

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egyértelműen az Egyesült Államokat teszi felelőssé a több mint százötven ezer ember halálát követelő szökőár bekövetkeztéért. A hírcsatorna állásfoglalása szerint a legkevesebb, hogy felelősség terheli az Egyesült Államokat azért, mert szándékosan hallgatta el a várható földrengés bekövetkeztéről rendelkezésére álló információkat. De következtetéseiben nem elégszik meg ennyivel, hanem hozzáteszi: az amerikai hadsereg tevőlegesen vett részt a szökőárat eredményező földrengés kiprovokálásában.

E szerint az elmélet szerint az Egyesült Államok India közreműködésével olyan fegyverkísérleteket hajtott végre az Indiai-óceánban, melyek következtében eletromágneses hullámok szabadultak fel, így segítve elő egy már várt földrengés kirobbanását. A hírcsatorna hivatkozik továbbá az egyiptomi sajtóban megjelent egyik vélekedésre is, mely szerint a szökőár mögött „minden bizonnyal” az Egyesült Államok és Izrael összeesküvése áll. Eszerint a két ország hadseregeinek támogatásával India titkos atomfegyver-kísérleteket hajtott végre az Indiai-óceánban annak ellenére, hogy a geológusok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a térség természeti katasztrófák szempontjából fokozottan veszélyeztetett övezetnek számít. Az egyiptomi forrás szerint több arab ország is felszólította az elmúlt évek során az Egyesült Államokat, és vele együtt Indiát és Izraelt, hogy hagyjanak fel minden hasonló jellegű nukleáris tevékenységgel a térségben.
A Palesztin Hatóság hivatalos televíziós csatornája sem késlekedett közreadni azokat az elképzeléseket, melyek szerint a zsidó tőke áll a katasztrófa mögött. Ibrahim Madiras imám egy pénteki prédikációjában kifejtette, hogy az Ázsiában végrehajtott zsidó - és amerikai - befektetések hozták a pusztulást a távol-keleti térségre, ahogy Palesztina „igaz földjére” is.