Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Tovább izmosodott a dollár

Az év második hetében folytatódott az árak lemorzsolódása a nemzetközi részvénypiacokon. A legutóbbi Fed- ülés jegyzőkönyvéből egy elhúzódó amerikai kamatemelési ciklus képe rajzolódott ki, ami nem tett jót a részvénybefektetők kedélyének. Tovább csökkentették az eurózóna növekedési kilátásait az elemzők, s ez sem tett jót a befektetői hangulatnak. Folytatódott viszont a dollár lendületes erősödése, ennek pedig újra örülhettek az európai exportőrök - elsősorban az autógyártók teljesítettek jól. A félvezető szektor viszont 21 százalékot esett, és magával húzta a szektor többi szereplőjét is. 

A hazai piacon jelentős mozgások után minimális erősödéssel zárt a BUX-index, ez is elég volt azonban a 14 880 pontos új rekord feljegyzéséhez.
Hozta a már megszokott csúcsot az OTP is, bár a héten nem bizonyult a legjobban teljesítő blue chipnek, mindössze 9 forintra sikerült megközelíteni az 5800 forintos szintet. Az utóbbi napok sztárjai a gyógyszerpapírok voltak, melyeknek jót tett exportkitettségük miatt a dollár erősödése, valamint az orosz gyógyszertámogatási rendszer számukra kedvező megváltoztatása is. Gyengén szerepelt viszont az utóbbi hetek üdvöskéje: a Mol a jelentősen beszűkülő finomítói marginok következtében vált átmenetileg kegyvesztetté, több mint 6 százalékot veszítve értékéből. A második vonalban száguldott az Antenna Hungária az újra szárnyra kapott privatizációs spekulációnak köszönhetően, de folytatta menetelését az immár 15 000 forint felett járó FHB is. Újabb közel 10 százalékkal 330 forintos történelmi mélypontra esett a héten létszámleépítést bejelentő NABI jegyzése.