Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Marianna
Káprázatos örökzöldek arborétuma

Szép számmal akadnak olyan természeti helyek Magyarországon, melyeknek kimondottan télen van a szezonjuk, ilyenkor felejthetetlen élményt tartogatnak az oda látogatóknak. Ezúttal a Dunántúl egyik páratlan szépségű arborétumába kalauzoljuk el az olvasót, ahol változatos örökzöldek pompáznak, és januárban hóvirág nyílik.

Egy igazi zöldövezeti oázis fogadja a látogatókat Kadarkúton télvíz idején is, amikor különösen üdítően hat a természet sokszínűségének látványa. A szépségében egyedülálló magánarborétumban országos viszonylatban is ritkaságnak számító növényfajok találhatók, itt a botanikusok igazi paradicsomra lelnek. 
Az arborétum megálmodója, Szabadkai Tibor eredeti szakmájára nézve ács, ám katonakorában, 1982-ben elkápráztatta egy arborétumokról szóló könyv, és azóta fáradhatatlanul gyűjti a különféle növényeket. Könyvekből tanulta meg a kertészkedést, s ma már számítógépen tartja számon az összes fajt attól fogva, hogy hozzá kerülnek, és gondosan nyomon követi a fejlődésüket is. „A növényeket külföldről, ismerősöktől kapom, postán rendelem, de a saját oltványaimra vagyok a legbüszkébb - meséli nem kevés lelkesedéssel. - Például csíkos levelű gyöngyvirág Somogyban csak nálam található.” S ha már a virágoknál tartunk: a tavasz hírnöke, a hóvirág itt január közepén, azaz most is virágzik, sőt tavaly ősszel is teljes díszében pompázott! 
A Szabadkai arborétumot 2000-ben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi területté nyilvánította. A romantikus hangulatú botanikus kert a kitüntetett figyelmet egyebek között annak köszönheti, hogy több mint 3000 négyzetméteren mintegy 290 féle örökzöld, 213 különböző cserje, közel 350 évelő, 87 sziklakerti hagymás növény, 17 díszfa, 30 féle télálló kaktusz és 40 mediterrán területet kedvelő növény várja az érdeklődőket. 

„A világ legtávolabbi pontja, ahonnan növényem van, az a Mohave-sivatag - tájékoztat Szabadkai Tibor. - De van óriástobozú fenyőm is, amely ha megnő, akkor 3,6 kilós tobozokat hoz, a kínai szecsuáni mamutfenyő pedig 35 méteresre nő.”
Az itt látható különleges fák közül említsük meg a cédrusokat (himalájai, gyantás), a ciprusokat (arizónai, japán), a tujaféléket, a fenyőket (normandiai jegesfenyő, páfrányfenyő, mamutfenyő), melyek különböző lombszínűek (ezüst, tarka, arany) és különböző habitusúak (oszlopos, gömb, törpe, csüngő). Aztán hallott-e már valaki a kínai áltiszafáról? Vagy a szerb lucfenyőről? És a bogyós puszpángról? A kertész kedvencei mindenesetre a télálló jukkák. Klímánkon ritkaságnak számít a termő szabadtéri kaktuszkert, és egyedülálló a gazdag borostyánfajta-gyűjtemény. 

Az itt látható díszfák közül a kínai olajfűz és a rózsás akác a legkülönlegesebb. Gyönyörűek a délszaki növények, így a mirtuszgyümölcs, a babér, a golgotavirág, az afrikai törpepálma is. És még sorolhatnánk napestig.
Szabadkai Tibornak nemcsak a kertje, hanem a háza is olyan, mintha birtokba vette volna a természet, ugyanis a helyiségek tele vannak olyan növényekkel, amelyek nem bírják a téli időjárást. De láthatóan remekül érzi magát itt minden: növekszik, szaporodik, aminek köszönhetően a meglévő üvegház mellé hamarosan egy nagyobb méretű is épül.
A kert az iskolák számára kiváló oktató és gyakorló terepnek is bizonyul, ahol a diákok kihelyezett biológiaóra keretében testközelből tanulmányozhatják a növényeket. Számos hazai és külföldi kirándulócsoport pedig visszajáró vendégnek számít a télen-nyáron egyaránt színpompás létesítményben.
Végül kiegészítő programként néhány további javaslat: jóízű ebéd költhető el a Kadarkúttól nem messze található Hencsén, a Golfcentrumban (Szabadidősport a javából. Hetek, 2004. augusztus 13.). S aki teheti, kicsivel délebbre haladva ellátogathat Ladra is, melynek kiemelkedő nevezetessége a Hoyos Miksa-féle grófi kastély, melyet harminchektáros parkerdő övez. Kadarkúttól mintegy 25 km-re északnyugati irányban (Marcali felé) pedig a boronkai élmény- és termálfürdő várja a vendégeket. A fürdőt övező Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet fenyveserdőivel minden évszakban más-más képet mutat, de ilyenkor télen különösen szép, s ha valóban megérkezik a várva várt hóesés, akkor lélegzetelállító látvány tárul a kirándulók elé. A felsorolt helyszínek megfelelő időjárás esetén természetesen biciklitúra keretében is bejárhatóak.
(A Szabadkai botanikus kert címe: 7530 Kadarkút, Körmendi u. 51. Telefon: 06(82)482-072; 06(20)463-4306 Nyitva tartás: naponta 9.00 - 18.00)