Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Átlátunk-e Szitán?

Egyelőre az elérhetetlenség homályába burkolózott Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, akinek állítólagos ügynökmúltjáról a múlt héten került nyilvánosságra egy fénymásolt dokumentum. A politikus könynyen tisztázhatná magát a vádak alól, ha maga kérné, hogy az esetlegesen vele kapcsolatos állambiztonsági iratokat soron kívül tegyék kutathatóvá. Ezt azonban lapzártánkig nem tette meg.

Szita Károly állambiztonsági múltjáról előbb az index.hu internetes fórumán jelentek meg információk, majd az ott említett, Krakus Péter álnéven írt, 1989 márciusára dátumozott feljegyzés másolatát is eljuttatták a portálhoz. Az állítólag a politikus akkori élettársa által 1989-ben lefénymásolt Krakus-levélben több olyan életrajzi elem is szerepel, amelyek megegyeznek a politikus karrierjének és magánéletének a rendszerváltást megelőző állomásaival. A feljegyzés szerint az érintettnek (a levél egyes szám harmadik személyben íródott) a Somogy Megyei Tanácson elnyert környezet- és természetvédelmi főmérnökség, illetve az épp megkezdett családi építkezés miatt nem marad szabadideje „a katonai objektumok védelmével összefüggő” tevékenységére. (Szita 1988-tól töltötte be a megyei környezet- és természetvédelmi főmérnöki posztot, az építkezéssel kapcsolatban megnevezett utcanév pedig a portál szerint azonos korábbi lakhelyével.) Krakus ugyanakkor jelzi, hogy a megváltozott körülmények miatt a jövőben „a belpolitikai eseményekkel összefüggő változások kapcsán” „az ellenséges megnyilvánulások felderítésében” „mint tartalékos TS” (társadalmi segítő) tevékenykedik majd. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a feljegyzés írója nem a belső elhárításnak (III/III), hanem a kémelhárításnak (III/II) készített jelentéseket. 
Szita Károly néhány nappal az ügy kipattanását követően az 1999-ben készült átvilágítási igazolására, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára frissen kiállított levelére hivatkozva cáfolta, hogy kapcsolatban állt a pártállami titkosszolgálatokkal. Az átvilágítóbírák ugyanakkor csupán a III/III-as érintettséget voltak hivatottak vizsgálni, a Történeti Levéltár dokumentumainak pedig egyelőre töredéke került feldolgozásra, ráadásul a 1980 és 1990 között keletkezett iratok február 22-i határidővel kerülnek át a Nemzetbiztonsági Hivataltól a levéltárba. A polgármester ugyanakkor könnyen tisztázhatná magát, ha azzal a kéréssel fordulna az NBH-hoz, hogy amennyiben léteznek rá vonatkozó iratok, azokat soron kívül adják át a levéltárnak: ebben az esetben a dokumentumok máris kutathatóvá válnak - amennyiben az érintett elismeri magáról, hogy közszereplő. Szita Károly azt ígérte, be fogja nyújtani az erre vonatkozó kérelmet, ám lapzártánkig ez nem történt meg. 
A Tv2 megvizsgáltatta a Krakus-levélben és Szita 2003-as vagyonnyilatkozatában szereplő írást egy írásszakértővel, aki ugyan hangsúlyozta, másolatokról lévén szó, nem tud hivatalos véleményt mondani, de szerinte „több mint valószínű”, hogy a két dokumentum ugyanattól a személytől származik. Ezzel kapcsolatban a polgármester kijelentette: „a szakértők teszik a dolgukat, viszont azt nem tudhatják nálam jobban, mit írtam én, és mit nem”. 
A Fidesz részéről eleinte nem kívánták kommentálni az ügyet, majd Pokorni Zoltán egy tévéműsorban meseszerűnek nevezte a történetet, miszerint a politikus volt élettársa annak idején lefénymásolta a feljegyzést. 
Szita Károlyt lapzártánkig - más újságokhoz hasonlóan - nem sikerült elérnünk.