Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Ügynökök kérték

Egykori hálózati személyek névtelen levelekkel bombázzák Burány Sándor szocialista frakcióvezető-helyettest, a rendszerváltás előtti állambiztonsági iratok teljes körű kutathatóságának jogi hátterét előkészítő munkacsoport vezetőjét. A feladók nem közszereplők, hanem „egyszerű” állampolgárok, akik azt írják, rendkívül kényelmetlen lenne számukra, ha fény derülne múltjukra. A törvénymódosításra ennek ellenére már március közepén sor kerülhet.


Burány Sándor szerint lehullhatnak a maszkok Fotó: MTI

Az elmúlt hónapok sorozatos ügynökbotrányaira reagálva az MSZP vezetése egy váratlan fordulattal még az elmúlt év végén javasolta, hogy teljes körűen legyenek megismerhetőek az 1944. december 21. és 1990. február 14. között keletkezett állambiztonsági iratok - ne lehessen köztük „mazsolázni”. A többi parlamenti párt által is támogatott jogszabály-módosítás előkészítését egy munkacsoportra, ennek vezetését pedig Burány Sándor frakcióvezető-helyettesre bízták. A politikus lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a tervezet a jövő hét közepére készül el. Hangsúlyozta, hogy a teljes körű megismerés mellett is biztosítható az érintettek személyiségi jogainak és a nemzetbiztonsági érdekeknek a védelme. 
Kérdésünkre Burány elmondta, nem érzékelnek nyomást sem a politika, sem a szolgálatok részéről a törvénymódosítás-tervezet „felpuhításával” kapcsolatban. „Számos névtelen levelet kaptam ugyan, de ezeket egyszerű állampolgárok küldték, akik korábban hálózati személyek voltak. Tiltakoznak a teljes körű nyilvánosság ellen, hiszen mint mondják, ők nem közszereplők, mégis könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetnek a rokonaik, ismerőseik előtt, ha kiderül a múltjuk” - tette hozzá. A politikus „emberileg megérti ezeket az érzelmeket”, de úgy látja, hogy az ellenőrizetlen, esetleges és sok esetben törvénysértő kiszivárogtatásoknak csak úgy lehet elejét venni, ha törvényileg szabályozott módon minden iratot kutathatóvá tesznek. Hangsúlyozta, hogy nem neveket fognak nyilvánosságra hozni, hanem biztosítják a megismerés lehetőségét. A tervek szerint speciális könyvtárként működne a Történeti Hivatal, ahonnan bárki bárkiről kikérhetne állambiztonsági iratokat. Burány szerint átlagos átfutási idővel számolva - amennyiben az eddigiekhez hasonlóan továbbra is minden párt támogatja a javaslatot - március közepén vagy végén az Országgyűlés elfogadhatná a törvénymódosítást.