Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 1. szám, 2005. január 07

Belpolitika

Sebestyén István
Nagyon nem baba

Soha nem született még egy adott évben olyan kevés gyermek Magyarországon, mint 2004-ben - legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai erre engednek következtetni. Az okokat vizsgálva kiderül: a magyar nők a tervezés szintjén továbbra is szívesen vállalnak utódokat, de ezt igyekeznek minél későbbre halasztani - csökkentve ezzel a tervek megvalósításának esélyeit. A KSH szakértője szerint hazánkban a kétgyermekes helyett az egygyermekes családmodell válhat általánossá a jövőben. 


Hajdú Sándor
Meglevő telekre építkezünk

Szétesett a Centrum Párt, miután kilépett a szervezetből a Magyar Demokrata Néppárt, a Zöld Demokraták és a Harmadik Oldal Magyarországért Mozgalom - adták hírül a napilapok. A három párt szerint ugyanis a 70 milliós állami támogatással rendelkező Centrum rosszul gazdálkodik. „A Centrum nem pártok szövetsége, hanem magánszemélyek által létrehozott párt, mely Összefogás Magyarországért Centrum néven 2001. december 20-án alakult, Kaposvár, Szent Imre u. 14. sz. alatti székhellyel” - tartalmazza a párt válaszközleménye, amely rámutat, hogy ez a szervezet ért el 3,9 százalékos eredményt, ami az állami támogatásra jogosít. Lapunk Kupa Mihály elnököt kereste meg, hogy kommentálja a hírt. 


Zuschlag a pofonok völgyében

Lapzártánkig nem tudta kihallgatni a rendőrség Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselőt, akit gyanúsítottként idéztek be a „fantom” Fibisz-szervezetek alapításának ügyében. A politikus, illetve a szintén idézést kapott Vas megyei MSZP-elnök, Tóth Csaba ugyanis nem jelent meg a meghallgatáson.


Polgármestert vádolnak ügynökmúlttal

Szita Károly, Kaposvár polgármestere határozottan cáfolta azt a hírt, miszerint a rendszerváltás előtt a pártállami titkosrendőrség beszervezte volna. „A hír nem igaz, jogi úton elégtételt fogok követelni” - jelentette ki a volt fideszes országgyűlési képviselő. Az internetes hírportál fórumán azt írta valaki: „bizonyíték van arra, hogy a rendszerváltás előtt Kaposvár jelenlegi első emberét is beszervezték”. 


Somorjai László
Szemünk fénye, a tévé

Napi hat-hétórás otthoni elfoglaltság: Mi az? Bedolgozás? Nem. Gyermeknevelésre fordított idő? Nem. Tanulásra, vizsgára való készülés ideje? Nem. Tévézési idő az ünnepek alatt? Talált.


Életmód

Kőszegi Anita Anette
Tavasz előtti nyugvópont

Bár a világ minden táján mást jelent a tél, a téli divattól (ellentétben a többi évszakkal) soha sem volt hangos a sajtó. A divatszakma inkább már a melegebb szezonokra készül, futnak a 2005-ös tavaszt idéző divatshow-k. A téli viseletek többnyire az év meghatározó stíluselemeit elegyítik - ilyenkor egyfajta nyugvópont jellemző az új trend előtt. Lássuk az idei részleteket!


Fókusz

Hetek-összeállítás
A Paradicsom elvesztése

Közel két héttel a történelem legpusztítóbb szökőárja után európai turisták ezreit tartják még nyilván eltűntként, a legtöbbet Svédországban és Németországban. A december 26-ai, tenger alatti földrengés által elszabadult energia egymillió atombomba erejének felelt meg, és a kataklizma nagyságára jellemző, hogy a rengések átrajzolták az indonéziai Szumátra környezetének földrajzát is, sőt amerikai tudósok szerint a Föld keringési pályáján is érzékelhetőek voltak. Az Indiai-óceán déli részén található epicentrumból kiinduló szökőár néhány percen belül elérte a szumátrai partokat, ahol több ezer négyzetkilométeren mindent elpusztítottak a tíz méter magas hullámok. A helyszínen járt amerikai külügyminiszter, Colin Powell megrendülten ismerte el, hogy veterán katonaként még háborúban sem látott ehhez fogható pusztítást. Közben vannak, akik spirituális magyarázatot adnak a tragédiára. Egy szaúdi iszlám tudós szerint az erkölcstelen nyugati turisták és az őket kiszolgáló helyiek „Allah büntetése” következtében haltak meg karácsonykor, míg a Chabad zsidó szervezet képviselője úgy véli, hogy a fürdőparadicsomokban a „szellemi pokol helyére megérkezett a fizikai pokol”.


A cunami árvái a szexipar áldozataivá válhatnak

A cunami által sújtott délkelet- ázsiai országok elsődleges bevételi forrása a turizmusból, ezen belül is ennek legaljasabb, bár legjövedelmezőbb ágából, a szexturizmusból származott. Az elmúlt évtizedekben a szexturizmus Mekkájává vált Thaiföldön hivatalosan pár ezer, a valóságban azonban közel kétmillió nő, köztük mintegy nyolcszázezer gyermek dolgozott a thai szexiparban. A hivatalosan illegális prostitúció visszaszorítása érdekében azonban a délkelet-ázsiai kormányok nem igazán tettek erőfeszítéseket, hiszen ez az iparág jelentős, akár 50 százalékos mértékben járult hozzá eddig az állami költségvetés bevételeihez. A turizmusból származó több milliárd dolláros bevételnek jelentős hányada került vissza a szexiparba. Ebből azonban nemcsak a szervezett bűnözés számára származott jelentős bevétel, hanem a világ számos szállodalánca, légitársasága és utazási irodája is busás haszonra tett szert ennek révén. A harminc éve még ismeretlen szexipar 1998-ra a délkelet- ázsiai országok gazdasági tevékenységének 2-14 százalékát alkotta. 


Hetek-összeállítás
Mártírok hangja

Délkelet-Ázsia keresztény gyülekezetei az utóbbi időben növekedésnek indultak, de a hívek rendszeres zaklatásnak vannak kitéve a helyi muszlim, buddhista és hindu közösségek, valamint az iszlám terrorista csoportok részéről. Ebben a térségben a keresztények számára rendezett szemináriumok arról szólnak, hogyan kell feldolgozni az üldöztetést, és hogyan lehet megőrizni az örömöt és békességet a szenvedések közepette is. A CBN televíziócsatorna összeállítása és a Voice of Martyrs (Mártírok hangja) című újság szerint a hívek jól vizsgáznak a gyakorlatban.


Szlazsánszky Ferenc
Soha ehhez foghatót nem láttam

- Alig egy hét telt el, és vannak olyan területek, ahová még el sem jutottak a mentőcsapatok. 


Hetek-összeállítás
Biblia, honlap és az elefántok

Ahogy napról napra nő a két héttel ezelőtt bekövetkezett természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma, úgy válnak egyre fontosabbá azok a történetek, melyek a túlélők gyakran csodával határos megmeneküléséről adnak számot. Az ő beszámolóikból válogattuk a következő történeteket.


Gazdaság

Major Nóra
Újévi bonyodalmak

Azonnali áremelések, késlekedő hiteldíjmutatók - így lehetne jellemezni az újév első napjait, már ami a hazai gazdasági életet illeti. A január elsejétől életbe lépő új - és jó szokás szerint emelt - tarifákat szemlátomást egyetlen szolgáltató sem felejtette el idejében kiszámolni, illetve közölni. (Ha máshogyan nem, egy-egy aktuális, fizetendő számla kapcsán már mindenképpen szembesülhettünk ezzel a ténnyel.) Nem így áll a helyzet azonban a bankok teljes hiteldíjmutatóinak (THM) kiszámításával. Január elsejétől ugyanis a hazai pénzintézeteknek a fogyasztási kölcsönök mellett a lakáshitelekre is kötelező jelleggel ki kell számítaniuk a THM-et, és egyértelműen fel kell azt tüntetniük minden 2005-ben keltezett lakossági szerződésben és nyilvános hirdetésben. Ez a folyamat azonban jóval kevésbé halad olyan olajozottan, mint az újévi árak rögzítése - derült ki a banki ügyfélszolgálatok „tesztelése” során.


Kardos Anikó
Új év, új rekordok

Az ünnepek heteiben mérsékelt érdeklődés mellett emelkedést mutattak a világ vezető részvényindexei. Az ázsiai természeti katasztrófa világgazdasági hatását nem ítélik jelentősnek az elemzők, így egyedül a biztosítási és utaztatási szektor szenvedte meg jelentősebb mértékben az újabb csapást. 


Háttér

Kovács Klára
Hullámsírba süllyedő idegenforgalom

Ma még nem sokan vállalkoznak megsaccolni, mekkora kárt okozott a „karácsonyi szökőár” a délkelet-ázsiai térség tucatnyi országában. Az emberi áldozatok rekordmagas volta mellett óriási probléma, hogy gyakran a térség országainak jelentős bevételi forrása is odaveszett a hullámokban. A turizmus ugyanis a térség egyik legfontosabb munkaadójának számított, az ágazat 19 millió ember megélhetését biztosította, a Maldív-szigeteken pedig a munkahelyek kétharmada függött az idegenforgalomtól. Lapunknak nyilatkozó kutató úgy véli a kárösszegtől függően fél, másfél év alatt helyreállíthatók a károk. 


Papp Levente
Segélyek és veszélyek várják a túlélőket

Már kétmilliárd dollár segély gyűlt össze a szökőár sújtotta dél-kelet ázsiai túlélők megsegítésére. Példátlan mértékű természeti katasztrófát példátlan mértékű nemzetközi összefogás követ. A kormányok globális összefogásról és új „Marshall-segélyről” beszélnek. 


Bohács Krisztina
Egy írástudó felelőtlensége

71 éves korában elhunyt Susan Sontag amerikai írónő, morálfilozófus és kritikus. „Amerika legnagyobb hatású értelmiségije az elmúlt ötven évben” - állítják róla nemcsak a magas, de a populáris kultúra művelői is. Halálát személyes veszteségként éli meg a közélet. Susan Sontag az Amerikai Írószövetség, a PEN elnöke volt a nyolcvanas évek végén, esszéista, regényíró, 17 könyv szerzője, munkáit 32 nyelvre fordították le. Szarajevó polgármestere szilveszterkor bejelentette, a boszniai főváros egyik utcáját az írónőről nevezik el a jugoszláviai polgárháború idején végzett tevékenysége tiszteletére. A kétségtelenül kivételes intellektusú, ám bizarr politikai és morálfilozófiai nézeteket valló írónő életútja és munkássága azonban heves tiltakozásokat is kiváltott. 


Pelle János
Együtt: cárok és zsidók

Alexander Szolzsenyicin Együtt című - magyarul nemrég megjelent - műve az oroszországi zsidók történetét dolgozza fel a bolsevik forradalomig. Kézbe véve a kötetet, joggal merül fel a kérdés: foglalkozhat-e egyetlen munka egy ilyen óriási, szerteágazó problémával, és egy ilyen óriási időszakkal? Fel lehet-e dolgozni Oroszország és a zsidók együttes történetét Nagy Katalintól 1917-ig, mely magában foglalja az első egyistenhitet megteremtő zsidóság háromezer éves históriájának egyik legfontosabb fejezetét is? 


Hit és értékek

Grüll Tibor, Lukács András
És mégis mozog

Gyilkos földrengések, pusztító árvizek a múltban egész civilizációk pusztulását idézhették elő. Történészek úgy vélik, a Platónnál olvasható Atlantisz-mítosz hátterében is ilyesfajta katasztrófa állhatott, s vannak régészek, akik - állításuk szerint - ennek bizonyítékaival is rendelkeznek. E természeti kataklizmák ugyanakkor vajmi kevéssé érdekelték az ókori történetírókat, az ókori írók, költők és filozófusok ugyanakkor furcsábbnál furcsább teóriákat gyártottak a katasztrófák eredetéről. Ezzel szemben a Biblia egyértelművé teszi, hogy a földrengések és a kapcsolódó természeti katasztrófák legtöbbször Isten haragjának és ítéletének az eszközei.


Interjú

Tihanyi Péter
Álomból a pokolba

Talán nem tévedek, amikor azt gondolom, ez a tragédia túl nagy ahhoz, hogy kihagyhatnánk belőle Istent - mondja a család férfi tagja, Ánosi Zoltán. 


Erdei Judith, Szlazsánszky Ferenc
Az életben maradás három pillanata

Thaiföld és a hozzá tartozó sok száz apró sziget a nagy világutazók szerint maga a földi paradicsom. Volt. Hogy mivé lett, arról Bődi Lajost kérdeztük, aki feleségével és gyermekével a Phuket közeli Ao-Nang öbölben töltötte a karácsonyi ünnepeket.


Külpolitika

Hechs László
A türelmi idő lejár

A hétvégén sorra kerülő választásokon a nemzetközi közösség reményeit most abba a személybe veti, akit minden bizonnyal megválasztanak a Palesztin Hatóság elnökévé január 9-én. A legesélyesebb ugyanis Mahmud Abbasz, a PFSZ jelenlegi elnöke, a Fatah egyedüli és kizárólagos jelöltje. Az Egyesült Államok, Izrael és az Európai Unió is az ő győzelmére számít. Azt remélik, hogy a „mérsékeltnek” tekintett Abbasz véget vet a terrorizmusnak és részt vállal az izraeli-palesztin béke megteremtésében.


Hetek-összeállítás
Elfeledett tragédia

Tragikusan végződött a 2004-es év Argentínában is, ahol a főváros egyik éjszakai klubjában keletkező tűz 175 koncertlátogató életét követelte. A szerencsétlenség után közel 700 tinédzserkorú és huszonéves fiatalt kellett kórházba szállítani, közülük több mint százat kritikus állapotban. A jelentések szerint az áldozatok száma jóval kevesebb lett volna, ha a vészkijáratokat a tulajdonos nem lakatoltatja be a koncert megkezdése előtt.


Busa Viola
Az al-Kaida beerősít

Amint az várható volt, a január 30-ára kitűzött választások közeledtével emelkedett a merényletek száma Irakban. Az elmúlt napokban megölték Bagdad és környéke kormányzóját, Ali al-Haidrit, valamint a Független Választási Bizottság biztonsági főnökét, Khalefeh Ali Hassant is. Egyre több iraki tisztviselő, katona és rendőr válik a támadások áldozatává. Bár néhányan már felvetették a választások elhalasztásának szükségességét, Bush elnök és Ajad Allavi, Irak ideiglenes miniszterelnöke továbbra is ragaszkodnak az eredetileg tervezett menetrendhez. Közben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy Bagdadban 35 ezer katona vigyáz majd a rendre a választások napján, Oszama bin Laden pedig legújabb videóüzenetében azt hangoztatta: hitetlennek minősül az a muszlim, aki voksolni mer január végén.


Márer György, New York
Két legyet egy csapásra

A választási hadjárat során Bush elnök ígéretet tett: 2009-ig a felére csökkenti az egyre emelkedő költségvetési hiányt. A kérdés csupán az: hogyan tudja majd betartani ezt a fogadalmát, amikor a szövetségi kiadások egyre csak emelkednek, míg a dollár folyamatosan veszít értékéből. Ráadásul a nehézségek sem akarnak mérséklődni. Az iraki háború egyre nagyobb áldozatokat követel és a felkelők mind jobban próbára teszik a szövetséges erőket. 


Hetek-összeállítás
Vízcsapás a terrorizmusra

Az al-Kaida a délkelet-ázsiai térséget is behálózta: az elmúlt években a régió a különböző iszlám terrorcsoportok melegágyának bizonyult. Néhány szakértő szerint azonban a szökőár következtében visszaszorulhat a terrorizmus, az Egyesült Államok pedig új lendületet nyerhet az ellene folytatott harchoz.


Publicisztika

Leslie Petrovics
A sárga uborka

A nyugatiak számára rendkívül érdekes és vidám történet az, amikor Sándor nagybátyám 1953 karácsonyán egy piros műanyag autót hozott nekem karácsonyra. Azért találják ezt érdekesnek, mert Rózsi néném egy ugyanilyen piros autót vásárolt. És nevetni kezdenek, ha elmondom, hogy Oti bácsikám ugyanezzel a piros autóval lepett meg engem. Te jó ég - mondják ilyenkor nevetve - nyithattál volna egy autószalont!


Sport

Németh Szilárd
Egyelőre sereghajtó a West Bromwich

Elképesztő sorozaton vannak túl az angol Premier Liga játékosai. Karácsony másnapján, az ünnepek között, szilveszter másnapján, majd rá két napra is teljes fordulót rendeztek a pontvadászatban. A sorozat már jócskán a második felében jár, így lassan kirajzolódik, mely csapatok küzdenek az aranyéremért, illetve a kiesés elkerüléséért.


Petrovánszki Zoltán
Következhet a rájátszás

Az egyenes kieséses szakasz küzdelmeihez érkezett az idei NFL szezon. Nyolc csapat küzd meg azért, hogy egy úgynevezett wild card mérkőzésen biztosítsa helyét a legjobb nyolc között, ahol a négy kiemelt: a New England, a Pittsburgh, a Philadelphia és az Atlanta vár rájuk. A rájátszás minden évben tartogat meglepetéseket, ezért nehéz megjósolni, melyik két csapat érhet oda a február elején rendezendő Super Bowlra. 


Szabadidő

Tihanyi Péter
Búcsú Bessenyei Ferenctől

Bessenyei Ferenc - kétszeres Kossuth - díjas érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze - 1919. február 10-én született Hódmezővásárhelyen. 1950-ben szerződött a Nemzeti Színházhoz, ahol rövid időn belül magáénak tudhatta a vezető férfi színészi szerepet. 1960-tól átszerződött a Madáchba, majd 1981-benn a Nemzeti Színházból ment nyugdíjba.


Programajánló

Színház Örkény István: Tóték (kamaraváltozat két részben, rendező: Gothár Péter) Előadások: január 8., 25., 28.: 19 h. Radnóti Miklós Színház: VI., Nagymező u. 11. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-8.20-ig és 12.45-12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-13.35-ig. 


Színes

Jimmy Cartert eltiltották a pecázástól

A pecázástól való örök búcsúzásra szólították fel állatvédők Jimmy Carter volt amerikai elnököt. Carter - aki 1977-1981 között volt az Egyesült Államok elnöke, és 2002-ben béke Nobel-díjat kapott - egy tévéműsorban érzékletesen ecsetelte, hogy mennyire fájdalmas kalandja volt saját pecabotjával, amikor véletlenül magát akasztotta a horogra: a tűhegyes eszköz az arcába akadt bele.


DUMA PLÁZA

Egy ember nemcsak a tetteivel árthat másoknak, hanem a közömbösségével is, és ebben az esetben is felelősség terheli őt. John Stuartt Mill


Kisbolygó a láthatáron

Rekordot döntött egy kisbolygó: elsőként érte el a 4-es értéket a Torino-skálán. Ez olyan közeli találkozást jelent, ahol a becsapódás esélye egy százalék körüli, és becsapódás esetén regionális méretű pusztítás várható. A 2004 MN4 jelzésű égitestet Roy Tucker, David Tholen és Fabrizio Bernardi, a Hawaii Egyetem munkatársai fedezték fel 2004. június 19-én, de akkor csak két éjszaka tudták nyomon követni. Átmérője a fényessége alapján 400 méter körül lehet. Keringési ideje 323 nap.


Irány a Déli sark

Ács Zoltán, valamint Kovalcsikné Bátori Krisztina valóban bátor tettre vállalkozott. A merész páros az Újévet már külföldön, Madridban tölti, hogy végül Santiago de Chile és Punta Arenas érintésével kezdetét vegye a déli sarki expedíció, reményeik szerint e hét szerdáján. A kalandorok az expedícióban részt vevő három társukkal filmet is forgatnak majd a világ szinte leghidegebb tájékán zajló eseményekről.


Cirmos cica, haj

Egy amerikai hölgy, Julie annyira zokon vette kedvenc négylábúja, Nicky cirmos tavalyi halálát, hogy nem sokat késlekedett: meg is rendelte az állat klónozott, utángyártott változatát. A Dallasban elhullott macska genetikai állományát jó előre tartalékoltatta a repülőgépiparban dolgozó gazdi, minek köszönhetően a kaliforniai Genetic Savings and Clone, amely saját bevallása szerint először kínál klónozott házi kedvenceket eladásra, könnyűszerrel gyárthatta le a macsek régi - új változatát. 


Aki meglovagolta a cunamit

A szörfös brit Martin Markwell mindig is arról álmodozott, hogy egyszer meglovagolja a „tökéletes hullámot” - csakhogy a várva-várt találkozás korántsem kitörő örömöt váltott ki belőle, inkább mint szörnyű rémálom közeledett felé. Karácsony másnapján, a borzasztó csapás történtekor Markwell sok mással együtt ott lubickolt szörfdeszkáján Srí Lanka pálmafákkal szegélyezett déli tengerpartján, a népszerű Hikkaduwa üdülő mellett, amikor a szökőár egyik első hulláma a hátára kapta, majd először a tengerpart fehér homokján, végül pedig a szálloda éttermében vágta földhöz. „Mint tapasztalt szörfös, már a hullám közeledtével láttam, hogy itt valami nem jó dolog történik, de nem tudtam menekülni, mert a deszka a bokámra volt kötve.”


Küzdelem a rasszizmus ellen

Angel Torres, a Getafe futballklub elnöke azt akarja, hogy a játékosok feketére festett arccal lépjenek pályára, ezzel harcolva a rasszizmus ellen. Az elnök azt követően hozta meg ezt a döntést, miután a klubja és a Barcelona közötti mérkőzés alatt a szurkolók rasszista énekeket skandáltak. Mint később kiderült, a gúnydalok áldozata a Barcelona színeiben játszó Samuel Eto’o és Ronaldinho volt.


Mi van a képen?

1. Való világ villa. 2. Amerika: a korlátlan lehetőségek hazája. 3. Újévi malac, akinek nem volt malaca. 4. Jelenet a Norbi titok bestseller moziváltozatából