Vissza a tartalomjegyzékhez

Petrovánszki Zoltán
Következhet a rájátszás

Az egyenes kieséses szakasz küzdelmeihez érkezett az idei NFL szezon. Nyolc csapat küzd meg azért, hogy egy úgynevezett wild card mérkőzésen biztosítsa helyét a legjobb nyolc között, ahol a négy kiemelt: a New England, a Pittsburgh, a Philadelphia és az Atlanta vár rájuk. A rájátszás minden évben tartogat meglepetéseket, ezért nehéz megjósolni, melyik két csapat érhet oda a február elején rendezendő Super Bowlra. 


Ben Roethlisberger (7) és a Steelers nem ismert akadályt, meg is nyerték az alapszakaszt Fotó: Reuters

A kiemeltek közül a Pittsburgh Steelers csapata kiváló 15/1-es mutatóval nyerte az alapszakaszt, úgy, hogy kezdő irányítójuk sérülése miatt egy zöldfülű újoncot voltak kénytelenek harcba küldeni. Ben Roethlisberger viszont fantasztikusan irányított és igazi vezéregyénisége lett csapatának, zsinórban 13 mérkőzésen vezette győzelemre társait, ami NFL-rekord. Rajta kívül mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a rutinos futójátékos Jerome Bettisre is. 
A címvédő New England-i Hazafiak is nagyszerűen szerepeltek eddig. A kétszeres bajnok alakulat elsősorban remek védelmének köszönheti sikereit, de a támadósor is hihetetlenül egységes. Az irányító Tom Brady mindenképpen nyerőember, a rúgójátékos, Adam Vinatieri pedig mindkét döntőn mezőnygóljaival segítette győzelemre a Patriótákat. 
A philadelphiai Sasok zsinórban harmadik éve maradnak le a döntőről. A vezetők ezért az egyik legkreatívabb irányítónak számító McNabb mellé a nyáron megvették Terrell Owenst, aki a liga egyik legjobb elfogójának számít. A páratlan páros a szezon alatt nem egyszer csinált bolondot még a legkiválóbb védelmekből is. Owens viszont néhány hete lábát törte és úgy néz ki, idén már csak akkor játszhat, ha a csapat eljut a döntőig, nélküle viszont félkarú óriásnak tűnik a Philly támadó játéka. 
Az Atlanta Falcons formája igazából egy játékoson múlik, aki Michael Vick, a 21. század irányítója. Olyan könnyedséggel mozog a pályán, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Gyors, rakétaszerű passzokat ad, de ha kell, akkor ő is futásnak ered. Az idei szezonban nem egyszer 100 yard fölött futott, ami még jobb futójátékosoknak is becsületére válna. Ha jó formában lesz, a döntőig is eljuthatnak, ha viszont a riválisok ki tudják őt kapcsolni, akkor viszot kiesnek.
Minden évnek megvan a maga meglepetéscsapata, idén az AFC-ben a San Diego Chargers gárdájára volt az. A legvérmesebb szurkolóik sem gondolták volna, hogy kedvenceik, a futójátékos LaDainian Tomlinson teljesítményének is köszönhetően, 12/4-es mutatóval nyerik meg csoportjukat. A kaliforniaiak azt a New York Jetset fogadják, akiket elsősorban kiváló védekező alakulatuk repíthet előre, de a nyerőemberük a remek képességű futójátékos Curtis Martin lehet.
Az AFC másik wild card mérkőzésén az Indianapolis fogadja a Denver Broncost. Az irányító, Payton Manning bomba formában van az idén, 49 TD passzt osztott ki, ami eggyel több, mint az egykori Miami legenda Dan Marino örökérvényűnek hitt rekordja. A Colts támadósora hemzseg a világsztároktól, védelmük viszont hajlamos hajmeresztő hibák elkövetésére. Ez lehet a Denver egyetlen esélye, akik győzni mennek Indianába. „Kígyó” becenévre hallgató irányítójuk, Jake Plummer az alapszakaszban erősen hullámzó teljesítményt nyújtott. A szurkolók mégis tőle, és a nyáron igazolt a klasszisvédőtől, John Lynch-től várják a legtöbbet. 
Érdekes összecsapás várható Seattle-ben. A vendég St. Louis Rams az alapszakaszban kétszer is megverte a vendéglátó Seahawks-ot, mégis utóbbiak nyerték a divíziót. A Tengerisólymok idén bravúros győzelmeket arattak, de arcpirító vereségeket is szenvedtek. Ha jobbik arcukat mutatják - ami elsősorban a futójátékoson, Shaw Alexanderen múlik - akkor túlléphetnek riválisukon. A Kosokat irányító Marc Bulger dolgát, a még mindig briliáns futójátékos Marshall Faulk könnyítheti meg. 
Igazi örökrangadó lesz vasárnap Wisconsinban. Az Államok egyik legnépszerűbb csapata, a Green Bay Packers fogadja ősi riválisát, a Minnesotát. A liga történelmének egyik legnagyobb irányítója, Brett Favre „Apó” még mindig kiválóan vezeti a „Sajtfejűek” csapatát. Ha a védekező egység is hasonló egyéniségekből állna, akár a döntőt is megnyerhetnék. A rivális Vikingek csapata továbbra is kétszemélyes. Daunte Culpepper irányító és Randy Moss elfogó mellé társaik egyelőre képtelenek felnőni, márpedig ha tovább akarnak jutni, a hétvégén mindenképpen kimagaslót kell nyújtaniuk a Lambeau-Fielden.