Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Egyelőre sereghajtó a West Bromwich

Elképesztő sorozaton vannak túl az angol Premier Liga játékosai. Karácsony másnapján, az ünnepek között, szilveszter másnapján, majd rá két napra is teljes fordulót rendeztek a pontvadászatban. A sorozat már jócskán a második felében jár, így lassan kirajzolódik, mely csapatok küzdenek az aranyéremért, illetve a kiesés elkerüléséért.


Ahogy ez már szokás a Chelsea (itt éppen Gallas) gólt, majd három pontot szerez Fotó: Reuters

Sajnálatos módon mindkét „magyar-érdekeltségű” csapatot a kiesés réme fenyegeti. Közülük Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion helyzete nehezebb. A birminghami csapatnak nem igazán tett jót az új tréner, Bryan Robson szerződtetése, akivel még nem nyertek mérkőzést. Nem csoda, hogy ezzel a teljesítménnyel a kékek az utolsó helyen szerénykednek, és öt pont távolságra vannak a bennmaradást jelentő tizenhetedik pozíciótól. A statisztikusok azzal rémisztgetik Geráék szurkolóit: amelyik gárda karácsonykor a táblázat végén áll, az rendre kiesik a Premier Ligából.
Az ünnepek körüli teljesítmény mind a West Bromwich, mind Gera számára felemásra sikeredett. A csapat 5-0-s vereséget szenvedett hazai pályán a Liverpooltól, ezután pontot csent a Manchester City és a Bolton Wanderers otthonában, végül pedig hazai környezetben a tartalékos Newcastle Uniteddal remizett. Gera Zoltán a Liverpool és a Newcastle ellen csereként nem tudott sokat lendíteni indiszponált csapata játékán, a Manchester City ellen pedig a folyamatos brusztolása ellenére az egyik leggyengébb osztályzatot kapta az angol sporttévétől, a Sky Sportstól.
Amilyen visszafogottan ment a játék Manchesterben, olyan jól szerepelt Gera Boltonban. Már a 13. percben vezetéshez juttatta csapatát, miután Greening beadását 18 méterről ügyesen a hálóba helyezte. Ezután is csapata egyik legjobbja volt, és csak csapattársai gyenge helyzetkihasználásának, valamint a védelem szokásos módon hajrában összehozott góljának köszönhette, hogy nem ünnepelhette győzelemmel az újévet. Jó hír, hogy Gera eddig valamennyi bajnoki fordulóban pályára lépett, és eddig négy gólt jegyez.
Valamivel biztatóbb a másik magyar, Király Gábor helyzete. A válogatott kapus szinte hibátlanul véd az elmúlt hónapokban, és csapata, a Crystal Palace is győzelmet aratott legutóbb, a 22. fordulóban. A londoni piros-kékek a nagy múltú, ám manapság kiábrándítóan szereplő Aston Villát múlták felül 2-0-ra. Mindkét gólt az az Andy Johnson szerezte, aki 13 góljával a góllövőlista második helyén áll. Elsősorban az ő találatainak, valamint Király Gábor remek védéseinek köszönhető, hogy a Crystal Palace az épphogy bennmaradást jelentő tizenhetedik helyen várhatja a folytatást. Torghelle Sándor az ünnepek alatt kétszer is csereként pályára lépett, ám nem nyújtott maradandót, így nem meglepő, hogy az Aston Villa ellen már a kispadra sem nevezte Ian Dowie edző.
Ami az éllovasokat illeti, úgy fest, az Everton kifújt, és a sokáig második helyen álló liverpooli kékek két vereségükkel rögtön a negyedik helyen találták magukat. Valószínűleg David Moyes menedzser is megérezte, hogy csapatának erősítésre van szüksége, így leigazolta a Southampton gólerős csatárát, a válogatott James Beattie-t. Beattie-ért hatmillió fontot fizetett az Everton, Moyes pedig elárulta, hogy már nyáron, Wayne Rooney távozásakor felmerült a szerződtetése:
„Az átigazolási időszak utolsó napján megtettük az ajánlatunkat, de a Southampton akkor még nagyon sokat kért érte, és nem is akartak megválni tőle. Pedig Rooney távozása miatt szükségünk lett volna egy támadóra” - árulta el Moyes.
Az Everton visszaesésével ismét a „jól megszokott” trió, a Chelsea, az Arsenal és a Manchester United foglalja el a táblázat első három helyét, és akárcsak az elmúlt években, valószínűleg ebben a szezonban is ebből a hármasból kerül majd ki a bajnokcsapat.