Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Elfeledett tragédia

Tragikusan végződött a 2004-es év Argentínában is, ahol a főváros egyik éjszakai klubjában keletkező tűz 175 koncertlátogató életét követelte. A szerencsétlenség után közel 700 tinédzserkorú és huszonéves fiatalt kellett kórházba szállítani, közülük több mint százat kritikus állapotban. A jelentések szerint az áldozatok száma jóval kevesebb lett volna, ha a vészkijáratokat a tulajdonos nem lakatoltatja be a koncert megkezdése előtt.


Egy szerencsés túlélő, aki kijutott az izzó katlanból Fotó: Reuters

Az 1500 férőhelyes klubban közel 4000 ifjú rockrajongó gyűlt össze az egyik népszerű argentin együttes koncertjére. A szemtanúk szerint a tűz akkor ütött ki, amikor az egyik néző tűzijátékot indított be a zárt térben. Argentínában ilyesmi gyakorta előfordul a koncerteken, jóllehet a zenekar tagjai külön kérték a közönséget, hogy ezúttal tartózkodjon ettől a szokástól. A gyúlékony mennyezet azonnal lángra lobbant, és égő darabjai hamarosan záporozni kezdtek a megrémült tömegre. A helyiséget rövid időn belül sűrű füst töltötte be, így a pánikszerűen menekülő fiatalokat a vészvilágítás sem tudta segíteni a tájékozódásban. A helyzetet súlyosbította, hogy a vészkijáratok többségét a klub tulajdonosa korábban bezáratta: így próbálta megakadályozni, hogy bárki fizetés nélkül bejuthasson a koncertre. A tragédia után a rendőrség a férfit letartóztatta.
A helyi tűzoltóság szerint a tűz ugyanakkor nem volt jelentős, hamar sikerült megfékezni. Az áldozatok többnyire füstmérgezésben haltak meg, illetve a menekülő tömeg taposta el őket. Mint kiderült, az áldozatok között gyermekek is voltak, mivel számos koncertlátogató a családját is magával vitte a rendezvényre. A helyiség egyik mosdóját használták gyerekvigyázóként: a kicsinyek itt várakoztak, míg szüleik szórakozni mentek. 
A tűz kitörése után azonban családtagok és barátok hamarosan elvesztették egymást, miközben a sűrű füstfelhőben mindenki pánikszerűen kereste a kijáratot. „Az emberek nyomakodni és lökdösődni kezdtek. Beindult az emberáradat. Aki elesett azt egyszerűen letaposták” - számolt be az egyik túlélő. A mentési munkálatok felgyorsítása érdekében mentőautók egyszerre hat-hét sérültet is szállítottak, sőt még a rendőrautókat is ideiglenesen mentőkké alakították. A helyszínre érkező kétségbeesett szülők és rokonok a kaotikus állapotok között órákig keresgélték szeretteiket. Legutóbb Paraguayban tört ki hasonló tűzeset tavaly augusztusban egy szupermarketben. A tragédia 434 áldozatot követelt, és a beszámolók szerint a vészkijáratok ebben az esetben is zárva voltak.