Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Új év, új rekordok

Az ünnepek heteiben mérsékelt érdeklődés mellett emelkedést mutattak a világ vezető részvényindexei. Az ázsiai természeti katasztrófa világgazdasági hatását nem ítélik jelentősnek az elemzők, így egyedül a biztosítási és utaztatási szektor szenvedte meg jelentősebb mértékben az újabb csapást. 

Az indexek közül a Dow Jones 3,5 éves, a német DAX index 2 éves csúcson is járt. Rekordmélységbe zuhant a dollár az euróval szemben a két ünnep között, de az új évet erőteljes erősödéssel kezdte a dollár. Több árfolyamcsúcs született a nemzetközi piacokon, a réz jegyzése 16 éves csúcsot mutat. A jelentősen csökkenő olajárnak és az erősödésre kapó dollárnak köszönhetően jelentősen drágultak az európai autógyártók részvényei.
A Budapesti Értéktőzsde sem fukarkodott az új csúcsokkal, az idei második kereskedési napon soha nem látott magasságban, 14 ezer 880 ponton zárt a BUX index, és történelmi rekordot döntött mindkét bankpapír jegyzése is. Jelentős emelkedést könyvelhettek el a gyógyszergyártók részvényei is, a második vonalban pedig a Graphisoft száguldott közel 10 százalékot. Született egy negatív rekord is, a NABI az elmúlt két hétben 17 százalékot veszített értékéből, új történelmi mélypontja 365 forint. Egyetlen gyengülő blue chipünk a MOL volt, a papírral december 22-e óta egyébként már Varsóban is lehet kereskedni. Nagy hullámvasút után - 825 forinton is járt - 870 forintig drágult a Matáv jegyzése, a cég kötelező érvényű ajánlatott tett a montenegrói Telekom Crne Gore részvénypakettjének megvásárlása.