Vissza a tartalomjegyzékhez

Kőszegi Anita Anette
Tavasz előtti nyugvópont

Bár a világ minden táján mást jelent a tél, a téli divattól (ellentétben a többi évszakkal) soha sem volt hangos a sajtó. A divatszakma inkább már a melegebb szezonokra készül, futnak a 2005-ös tavaszt idéző divatshow-k. A téli viseletek többnyire az év meghatározó stíluselemeit elegyítik - ilyenkor egyfajta nyugvópont jellemző az új trend előtt. Lássuk az idei részleteket!

Egyszerű sikk a megjelenésben. Divat a chiffon (kis)estélyi, apró masnikkal, finom részletekkel. Kerülendő a túl sok pasztell, viszont abszolút trend a nőiesen szabott, úgynevezett áramvonalas fazon. Amennyiben például a felsőrész gazdagon díszített, feltűnőbb darab, hordjuk egy szűk, egyenes szoknyával vagy szűkülő szárú, egyszínű nadrággal.
Olyan magas sarkú cipő, amelyben járni is tudunk. Általában a kényelmes, magas sarkú lábbelik konzervatívnak számítottak, nem úgy, mint az idei szezonban. Viszszatért a szépen kidolgozott, finoman elegáns női cipő divatja, amely nem az extrémsége miatt, hanem pont az eleganciája folytán hívja fel magára a figyelmet.

A sportos stílus nem csak síeléskor vagy vasárnapi kirándulásokhoz ajánlott. A síanorák és a melegítő jól ötvöződik az új sportos divatban, mely már munkahelyen is megfelelő öltözet lehet, amennyiben adott a normál sportos stílustól eltérő jó szabásvonal. Fontos, hogy kerüljük a nagyon csattanós, feltűnő színeket, inkább a télies fehér színekkel harmonizáljon a megjelenésünk, amennyiben ezt a stílust választjuk.

A téli színvilág lényegében változatlan. A szürke mindenki számára megfelelő szín télen, csak a megfelelő árnyalat kiválasztása a fontos. A világos bőrtípusúak számára a pasztell árnyalatok kombinálása némi ezüsttel vegyítve igazán jól áll, míg a sárgásabb bőrűek a faszén vagy ónszürke árnyalatokat bátran viselhetik, nem lesznek benne egérszürkék! Ha valaki mégis a feltűnőbb színek elkötelezett híve, érdemes az addig megszokott kosztümöket, együtteseket élénk színű (piros, pink, fűzöld…) cipő-táska kollekciókkal feldobni. Egyébként a téli sminkben is megjelennek a füstszínek, akár egymással keverten is, amitől még áttetszőbb hatást keltenek. Ugyanakkor elmaradhatatlan a csillogás: az arany, az ezüst, a bronz - évek óta örök slágerszínei a télnek. 
Bátran viseljük őket, ne csak ünnepi alkalmakkor! Ha nagyon idegenül hat, kezdhetjük egy csillogó kitűzővel, övvel vagy egy lurex szálas kardigánnal, mely akár egy farmerviseletet is nagyon fel tud dobni. Egy csepp luxus érzetét kelti a mindennapokban, és nem lesz az az érzésünk, hogy lassan egész ruhatárunkat le kellene cserélni.
Nagyon divatos idén a derékban kötős kabát, és annak minden változata, legyen az sportos vagy elegáns. 
A lényeg itt is a jól megválasztott, finom szövetben rejlik, mivel a szabás önmagában nőies és mégis lezser benyomást kelt. Ha valakinek mégis túl klasszikusnak hat, fel lehet dobni ezt is brossokkal, egyéb kiegészítőkkel. 
A bunda most is állja a sarat, az állatvédők minden kampányhadjárata ellenére. Prémgallérok, szőrmebetétek bőrrel vagy szövettel kombináltan, cipőn, táskán, kesztyűn, kabáton és kosztümön; muffok és tollak, minden elképzelhető „állati” jelen van, a mintákról nem is beszélve, mindez 2005-ben is sláger lesz. 

A báli szezon múltával pedig nemsokára megint ránk köszönt a tavasz, frissen és üdén, új inspirációkkal. Az előszeleit már érezni, s bár szeszélyeiről messze híres, számunkra kellemes meglepetéseket tartogat. Az egyik ilyen hír, hogy vannak divattervezők, akik úgy gondolják, nem feltétlenül szükséges magas sarkú cipő egy elegáns, alkalmi ruhához, bárki nőies és elegáns maradhat alacsony sarkakon is. Visszatér a balerinacipők divatja, ezzel némiképp a természetesség és ártatlanság képzete is. Sminkben is a halvány, rózsás színek lesznek a dominánsak. 
Hajviseletben a kislányos lófarok, pónifarok vagy a fejtetőn feltupírozott, hajráfos megoldások is visszaköszönnek, alkalomra pedig, akinek jól áll, az elöl frufru nélkül feltupírozott variációt is bátran hordhatja. Tavasszal a csokoládébarna hajszín lesz a menő, legalábbis a dizájnerek vágyálma szerint. Divatszínben leginkább a kék halvány árnyalatai viszik majd a prímet, élen a levendula, a nefelejcs és a hortenziavirágok színeivel. És hogy a tavaszi virágoskerti idill teljes legyen, a hölgyek kezébe a kereszthímzést ajánlják, ugyanis újra divatos lesz a kereszthímzéssel díszített blúz, kosztümgallér, ágytakaró stb. Előzetesként azt hiszem, ennyi elég is, hiszen most még a tél java előttünk van. 

(Forrás: In Style / Jan. 2005, valamint Harper’s Bazar / Dec. 2004)