Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Szemünk fénye, a tévé

Napi hat-hétórás otthoni elfoglaltság: Mi az? Bedolgozás? Nem. Gyermeknevelésre fordított idő? Nem. Tanulásra, vizsgára való készülés ideje? Nem. Tévézési idő az ünnepek alatt? Talált.

Tavaly novemberben átlagosan napi 4 óra 47 percet tévézett a hazai lakosság, ebből a hölgyekre napi 5 óra, a férfiakra 4 óra 33 perc jutott - az AGB Hungary Kft. mérési eredményei szerint. Ez az európai „élvonalba” tartozó tévézési idő csak tovább növekedett a december végi ünnepek alatt: átlagosan napi hat órát töltöttek a magyarok a képernyő előtt. A rekordot az újév napján állítottuk fel 421 perccel - közel 7 órával -, de az óévbúcsúztató december 31-e átlaga, 407 perc is meghaladja a korábbi évekét. December 26-án pedig 390 perccel übereltük a korábbi évek karácsonyi rekordját.
A kereskedelmi televíziók 1997-es megjelenése óta a magyarok „képernyőfogyasztása” - amint azt a mellékelt diagram is mutatja - folyamatos növekedést mutat. A minőségi elemzés - azaz hogy mit néztünk - meghaladná e cikk kereteit, azonban a nézettségi toplista ad némi betekintést: az ünnepek alatt tarolt a Mikroszkóp Színpadról közvetített szilveszteri Sas-kabaré (TV2) 2,4 millió nézővel. A második helyezést a december 26-án vetített amerikai vígjáték, a Neveletlen hercegnő érte el 2,2 millió nézővel (RTL), az előtte levő napon sugárzott Megasztár pedig 2,1 millió nézőt vonzott (TV2). Figyelemre méltó jelenség, hogy a legnagyobb közszolgálati csatorna, az MTV, nézettség tekintetében felvette a versenyt a két nagy kereskedelmi csatornával, és a toplisták harmadik helyéről kitörve egyes idősávokban időnként meg is előzte a kereskedelmi csatornákat. A szilveszteri Szuperbulit (MTV) több mint 1,5 millióan látták.