Vissza a tartalomjegyzékhez


Polgármestert vádolnak ügynökmúlttal

Szita Károly, Kaposvár polgármestere határozottan cáfolta azt a hírt, miszerint a rendszerváltás előtt a pártállami titkosrendőrség beszervezte volna. „A hír nem igaz, jogi úton elégtételt fogok követelni” - jelentette ki a volt fideszes országgyűlési képviselő. Az internetes hírportál fórumán azt írta valaki: „bizonyíték van arra, hogy a rendszerváltás előtt Kaposvár jelenlegi első emberét is beszervezték”. 


Szita Károly Fotó: MTI

A portálhoz eljuttattak egy Krakus Péter álnéven írt, 1989 márciusára dátumozott feljegyzést. A Krakus-levél írója több olyan életrajzi elemre tesz utalást, amelyek megegyeznek Szita Károly karrierjének és magánéletének a rendszerváltást megelőző állomásaival. 
Az egyes szám harmadik személyben készült feljegyzés ugyanis arról számol be, hogy a Somogy Megyei Tanácson elnyert környezet- és természetvédelmi főmérnökség, valamint az épp megkezdett családi építkezés (a megnevezett utcanév a portál szerint azonos Szita korábbi lakhelyével) miatt nem marad szabadideje az érintettnek „a katonai objektumok védelmével összefüggő” tevékenységére. (Szita hivatalos parlamenti képviselői önéletrajzából kiderül, hogy 1988-tól töltötte be a megyei környezet- és természetvédelmi főmérnöki posztot.) 
A feljegyzésben Krakus ugyanakkor jelzi, hogy a megváltozott körülmények miatt a jövőben „a belpolitikai eseményekkel összefüggő változások kapcsán” „az ellenséges megnyilvánulások felderítésében” „mint tartalékos TS” (társadalmi segítő) tevékenykedik majd. „Kaposvár polgármestere érdemben nem cáfolta az állításokat, ám felhívta a figyelmet arra, hogy parlamenti képviselőként 1998-ban átvilágították” - tette hozzá az Index.
Levélben fordul a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához az MSZP kaposvári szervezete, hogy adják ki a város polgármesterére, Szita Károlyra vonatkozó adatokat, miután a település első emberének állítólagos ügynökmúltjáról szóló hír jelent meg az egyik internetes portálon - jelentette be a szocialista párt két helyi politikusa. (MTI)