Vissza a tartalomjegyzékhez


Zuschlag a pofonok völgyében

Lapzártánkig nem tudta kihallgatni a rendőrség Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselőt, akit gyanúsítottként idéztek be a „fantom” Fibisz-szervezetek alapításának ügyében. A politikus, illetve a szintén idézést kapott Vas megyei MSZP-elnök, Tóth Csaba ugyanis nem jelent meg a meghallgatáson.

Sebestyén István 


Zuschlag János. Az ifjú politikus javítana a bizonyítványán Fotó: MTI

A történet előzményei egészen 2003-ig nyúlnak vissza. Az Index hírportál - lapunk forrásai által is megerősített - információi szerint ekkor kezdődtek a Vas megyei MSZP-ben, illetve a párt ifjúsági tömörülése, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták helyi szervezetében azok a belharcok, amelyek végül is a magánokirat-hamisítási ügyben indított rendőrségi nyomozáshoz vezettek. A gyanú szerint a megyei tisztújításra készülő, régi és új tagokra szakadt megyei Fibisz egyik elnökjelöltje, Szabó Bálint fiktív alapszervezetek létrehozásával kívánt szavazattöbbséghez jutni. A jelölt és támogatói 2003 nyár elején néhány hét alatt a megye kistelepülésein tíz új alapszervezetet hoztak létre - ami végül is nagyban hozzájárult győzelmükhöz. Az egy évvel később - magánvád alapján - indított, ügyészségi felügyelettel folyó nyomozás során azonban kiderült: az alapításokat egyetlen jegyzőkönyvminta felhasználásával hitelesítették; az új szervezet mindenütt 11 fővel jött létre; a Szabó Bálint által javasolt elnököt pedig mindenhol egyhangú szavazással választották meg. A nyomozóknak az is feltűnt, hogy hét vasi faluban egyazon napon alakult meg az új Fibisz-csoport. Ráadásul a jegyzőkönyvekben a települések neveit ugyan következetesen átjavították, ám az utcanevek változatlanok maradtak - így fordulhatott elő, hogy a lakcímként szereplő utcák egyes falvakban nem is léteznek, vagy lakatlan, romos ház áll a megadott házszám alatt. 
A dokumentumokon Szabó Bálint, illetve Tóth Csaba akkori megyei MSZP-elnökhelyettes (jelenleg elnök) és Tancsics Péter kőszegi MSZP-elnök mellett ott szerepel Zuschlag János országgyűlési képviselő hitelesítő aláírása is. Az esetet tovább bonyolítja, hogy a jegyzőkönyvek eredeti példányai eltűntek, miután az MSZP fővárosi központjából több kézen keresztül a megvádolt Szabó Bálinthoz kerültek. Az ő vallomása szerint a dokumentumokat valószínűleg Székesfehérváron vették ki ismeretlenek a gépkocsijából.
Az ügyben korábban csak Szabót hallgatták ki gyanúsítottként, a napokban azonban „bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségének megalapozott gyanújával” kívánták meghallgatni Zuschlag Jánost és Tóth Csabát is. Ők azonban nem jelentek meg az előírt időpontban a nyomozást végző Zala megyei rendőr-főkapitányságon. Lapunk megkeresésére Zuschlag János - a holokauszt áldozataira vonatkozó élcelődése miatt parlamenti mandátumáról lemondott fiatal politikus - elmondta, az idézést aznap kapta meg, amikor kihallgatás lett volna, így arra nem tudott elmenni, de hangsúlyozta, hogy a közeljövőben mindenképpen meg fog jelenni a rendőrségen. Az Fibisz-szervezetek alapításával kapcsolatban csak annyit kívánt elmondani, hogy az MSZP Vas megyei területi szövetsége jövő héten sajtótájékoztatót fog tartani, amelyből „ki fog derülni, hogy ez az egész egy blöff”.
Ezenkívül nyilvánosságra került az is, hogy a MSZP ifjúsági szervezetében felmerült Zuschlag gazdasági ügyvezetővé való kinevezése, de a Fiatal Baloldal vezetése elvetette az ötletet. Forrásaink szerint ennek az oka, hogy a fiatal szocialisták között „hatalmi harcok” zajlanak - már amennyire lehet ezt valós hatalomnak nevezni -, és több „vezető” szeretné megakadályozni Zuschlagnak, a Fiatal Baloldal valamilyen „lépcsőfokán” keresztül történő politikai visszakapaszkodását. Zusclag kudarcának kiszivárogtatása is azt a célt szolgálta, hogy erősítse a kiskunhalasi politikusról alkotott bukott politikus képét.