Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Meglevő telekre építkezünk

Szétesett a Centrum Párt, miután kilépett a szervezetből a Magyar Demokrata Néppárt, a Zöld Demokraták és a Harmadik Oldal Magyarországért Mozgalom - adták hírül a napilapok. A három párt szerint ugyanis a 70 milliós állami támogatással rendelkező Centrum rosszul gazdálkodik. „A Centrum nem pártok szövetsége, hanem magánszemélyek által létrehozott párt, mely Összefogás Magyarországért Centrum néven 2001. december 20-án alakult, Kaposvár, Szent Imre u. 14. sz. alatti székhellyel” - tartalmazza a párt válaszközleménye, amely rámutat, hogy ez a szervezet ért el 3,9 százalékos eredményt, ami az állami támogatásra jogosít. Lapunk Kupa Mihály elnököt kereste meg, hogy kommentálja a hírt. 


Kupa Mihály. Centrumban marad Fotó: MTI

- Elnök úr, van alapja annak a hírnek, miszerint a Centrum Párt szétesett?
- Két számot mondok. 2003 tavaszán a Centrumnak 25 tagja volt, ma kis túlzással 750-en vagyunk. Ez azt jelenti, hogy a párt folyamatosan erősödött az elmúlt évben. Annak a három szervezetnek a képviselői, akik aláírták a pártból való távozásról szóló nyílt levelet, a Zöld Párt (Zöld Demokraták), Harmadik Oldal Magyarországért és MDNP-nek, együtt nincs akkora tagsága, mint nekünk. Mi ezektől a kilépésektől nem estünk szét, mert a Centrum nem pártszövetség, hanem magánszemélyek által alakított párt. Az érintett három úr a saját nevében nyilatkozhatott, hogy kilép a pártból, és nem a szervezet nevében, mert nem szervezetek együttese a Centrum. 
A sajtó ennyiben meg van tévesztve, ami számunkra - fogalmazzunk úgy - „nagyon kellemes meglepetés”, mert ekkora reklámot még életünkben nem kaptunk. 
- Ezek szerint gőzerővel készülnek a választásokra?
- Az első kongresszusunk decemberben volt. Bejegyzett párt vagyunk, én vagyok a képviselője. Megvan az elnökség, a választmány, a számvizsgáló bizottság, április elsejére meglesz a programunk. 
Amit nagyon szeretnék hangsúlyozni, hogy sok rendes emberrel ismerkedtem meg ebből a három szervezetből, amelyik ezt a nyílt levelet írta, akik, gondolom, továbbra is szimpatizálnak a Centrummal, és dolgozni fognak a Centrumért.
- Ha ennyire jól mentek a dolgok, akkor mi motiválhatta a három szervezetet, hogy a nyílt levelüket megírják?
- Mindenkinek más a motívuma. Az MDNP-s elnök, Szabó József úr nekem egy évvel ezelőtt megmondta, hogy ő Dávid Ibolyával akar együttműködni. Ez az uniós választásokon meg is történt. Ezt elfogadom. A Zöld Pártot nem értem, mert őket úgy kezeltük, mint a hímes tojásokat, valószínűleg pénzhiányuk van. Gyenesei úrnak, a Harmadik Oldal vezetőjének pedig nyilván egyéni politikai ambíciói vannak, amit elfogadok ugyan, de ez az ő magánügye.
- A Centrum se jobbra, se balra nem kívánt tagozódni eddig, így marad ez a választásokkor is?
- Határozottan. Most már mindenki belátja, a Fidesz és az MSZP is, hogy kialakult egy kéttornyú politizálás, amiben van még egy fix pont, az SZDSZ, amely úgy néz ki, képes tartani a parlamenti státusát. Középen óriási tér van. Erre a középre az MDF is be akar „nyúlni”, Gyeneseiék is, de a Centrum már ott van. Nekünk már megvan a telkünk, mi arra építkeztünk.
- Milyen támogatottságra számítanak 2006-ban?
- Jelenleg tartósan 1 százalékon állunk. Az MDF 2 százalékon áll, tehát nem állunk olyan rosszul, de nem vagyunk elégedettek. Azt gondolom, hogy kemény, szigorú munkával és jó programmal nem a pártokkal akarunk vitatkozni, hanem a társadalommal akarunk párbeszédet folytatni, a Nyugdíjas Párttal, Vállalkozók Szövetségével, gyáriparosokkal, munkaadói oldalakkal fel tudjuk tornázni magunkat a választások idejére talán 5 százalék fölé.
- Úgy gondolja, hogy meglesz a parlamentbe jutás küszöbének az értéke?
- Remélem, ezért fogunk küzdeni, és nagyon keményen dolgozni. Ennél jobb indulást, mármint a reklámoldalról nem is kaphattunk volna. Mi a pártbéli rendszerint január 14-én akartunk elnökségi ülést, most ezzel is fogunk foglalkozni, az egész programmal, tehát nagyon jól tudunk most indulni.